2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-0°C
Tiszta / 2°C
v / -0°C
h / -0°C
Sport
Szeri Csaba | 2017-06-08 09:18:47

Zsótér Donát: „Meglett a munka gyümölcse”

Szépségdíjas gól a Paks ellen, bajnoki cím a klubcsapattal és az év felfedezettje cím bezsebelése. Így alakult a Budapest Honvédnál töltött szezon a kisteleki Zsótér Donát számára. A játékossal a sikerekről, és a jövőbeni tervekről beszélgettünk.

Az elmúlt nyáron úgy tűnt, hogy a szegedi nevelésű középpályás Újpesten folytatja labdarúgó pályafutását, ugyanakkor mivel a klubot egy évre eltiltották az átigazolástól, így Zsótér játékjoga Belgiumba, a Sint-Truiden-hez került, ők pedig egy évre a Budapest Honvéd csapatához adták kölcsönbe, ahol aztán kiváló szezont, legfőképpen tavaszt, futott a labdarúgó.

Zsótér Donát: „Augusztus 31-én írtam alá a Honvédhoz, az átigazolási időszak utolsó napján. Nagyon kalandos út volt ez. A második fordulóban kapcsolódtam be a csapat munkájába. Odakerültem, bíztam benne, hogy játszani fogok. Már az első héten odajött hozzám Marco Rossi és megkérdezte, hogy milyen poszton szeretek játszani, hol érzem magam jól. Átbeszéltük a dolgot, a hétvégén pedig már játéklehetőséget is kaptam Mezőkövesden. Aztán szépen alakulni kezdtek a dolgok. Koszta Márknak, akivel egy poszton játszom nagyon jól ment a játék, nem is tudták kihagyni a kezdőből. Én pedig dolgoztam és csináltam a feladatomat. Tavaszra sikerült magamat a kezdőbe verekedni. Jól sikerült a felkészülésem, a törökországi edzőtáborban a meccsek is jól alakultak, több poszton is kipróbáltak. Sikerült bekerülnöm a csapatba."

Zsótér Donát: „Meglett a munka gyümölcse”Zsótér a Budapest Honvédban (Fotó: honvedfc.hu)

Melyik volt a legemlékezetesebb meccsed a szezonban?

„A Paks elleni meccs nagyon jó volt. Jól eltaláltam a labdát, és szerencsére gól is lett belőle. Nem nagyon akartam tétovázni, bíztam benne, hogy sikerül jól eltalálnom. Aztán a Fradi elleni meccs is emlékezetes volt, hiszen előtte háromszor kikaptunk tőlük, akkor viszont sikerült megvernünk őket. A Legemlékezetesebb viszont a Videoton elleni volt, a bajnoki döntő, amit 1-0-ra sikerült megnyerni. Az érzést, ami azon a meccsen volt, és a lefújás után, azt kívánom, hogy minden sportoló élje át.”


Zsótér Donát a Paks ellen szerzett bajnoki gólja (M4Sport felvétele)

Ezzel pedig a Budapest Honvéd 24 év után lett bajnok.

„Hatalmas munka van ebben. Télen, a fordulásnál, amikor a tavaszi szezonra készültünk nem is gondoltuk volna, hogy ilyen bajnoki döntőt fogunk játszani, hogy ilyen eredményt érhetünk el. Ha bárki azt mondta volna nekünk a bajnokság előtt, hogy az első háromba leszünk, és az utolsó meccsen a bajnoki címért játszunk, akkor lehet, hogy kinevettük volna. Viszont mikor egyre közelebb és közelebb kerültünk a legtitkosabb álmunkhoz, akkor már nem akartuk elengedni, és veszni hagyni.”

Milyen érzés magyar bajnoknak lenni?

„Nagyon jó érzés. Édesapám azt mondta, hogy ezt már soha senki nem veheti el tőlem, bármi is lesz. Mindenkinek ezt az érzést kívánom. A befektetett munkának ez lett a gyümölcse. Az odavezető út is gyönyörű volt, de így a vége, az utolsó meccs, és ami utána következett az is gyönyörű érzés.”

A következő szezont viszont már lila-fehérben kezded.

„Jó érzés lesz Újpestre menni. Beszéltem a vezetőséggel, Hemingway próbál opciókat kitalálni, de úgy néz ki, hogy mindenképpen megyek Újpestre. A Honvédes csapattársaim pedig júliusban a BL selejtezőkben mutathatják meg magukat. Az Újpest három éve már megkeresett, le akartak igazolni, akkor nem sikerült megegyezni. Nekem szívem vágya, hogy lila-fehérben játsszak. Megfogott, ami ott van. A szurkolók, a játékosok, az a fanatizmus, egy ekkora múltú klubnál. Nagyon várom, hogy Újpesten is hasonló célokért küzdjünk.”

Zsótér Donát: „Meglett a munka gyümölcse”Csányi Sándor és Zsótér Donát (Fotó: MTI)

A Paks elleni szépségdíjas gól, bajnoki cím. Viszont emellett te lettél az év felfedezettje is.

„Számomra hatalmas megtiszteltetés, hogy engem gondoltak az év felfedezettjének. Annak ellenére, hogy ősszel nem kaptam annyi játéklehetőséget és nem tudtam annyit játszani. Nagy megtiszteltetés azért is, hiszen még két kiváló játékost neveztek mellettem, Molnár Gabit Mezőkövesdről és Berecz Zsombort a Vasasból, aki válogatott játékos.”

Zsótér Donát: „Meglett a munka gyümölcse”Zsótér Donát a korosztályos válogatottban (Fotó: MTI)

Apropó válogatott. A korosztályos nemzeti csapatban milyen feladatok várnak rád a közeljövőben.

„Az U21-es válogatottra nagyobb feladat vár. Szeptemberben az EB selejtezőket kezdjük meg. Bízom benne, hogy jó teljesítményt fogunk nyújtani. Úgy gondolom, hogy a csoportunk nem feltétlen könnyű, de azért nem is olyan erős, továbbjuthatunk. Remélem élményekkel, és sikerekkel fogunk gazdagodni.”

szcs