2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Eső / 6°C
szo / 4°C
v / 0°C
Külföldi Hírek
Czabarka János | 2017-06-19 07:46:01

Zomboron nem csökken a feszültség

Az elmúlt hét sem volt könnyű a déli határon: múlt hétfő óta összesen 430-an próbáltak meg átjutni illegálisan Magyarországra. A határmenti szerb településeken egyre fogy a türelem, a lakók nehezen viselik a bevándorlókat. A migránsok ugyanis sokszor nemcsak szemetet hagynak maguk után, de a gyümölcsösökben is kárt tesznek.

Zomboron nem csökken a feszültség

 

Szeméthegyek, eldobált ruhaneműk, táskák, sátrak, élelmiszer. Ezt hagyják a bevándorlók maguk után a magyar határ szerbiai oldalán. A bevándorlók az elhagyott tanyákon és az erdőkben bujkálnak, innen próbálnak éjszaka illegálisan átjutni a határon.
A horgosiak azt mondják, naponta találkoznak bevándorló csoportokkal, akik gyakran tesznek kárt a vagyontárgyaikban. A magyar határtól mintegy 30 kilométerre, Zomborban is hasonló a helyzet. A város közterein több kárt is tettek a bevándorlók.
A településen nyílt befogadó központ működik, ahol nemrég a családok mellett mintegy 200 egyedülálló férfi is lakott. Ők gyakran csoportostól vonultak az utcákon, a közkútnál mosakodtak, és sokszor a focipályát is elfoglalták.
A helyieket addig nem zavarta a migránsok jelenléte, ameddig nem történtek incidensek. A bevándorlók ugyanis elkezdtek éjszaka is hangosodni, betörtek az udvarokba, majd a fiatal lányoknak és az asszonyoknak is egyre gyakrabban tettek szexuális ajánlatokat.
A zomboriak napokig tüntettek azért, hogy a migránsok ne járkálhassanak szabadon a környéken. A hatóságok szombatra meghallgatták a helyiek kérését, egy hajnali rendőrségi akcióban négy autóbusznyi egyedülálló férfit el szállítottak a dél-szerbiai Presevóba.
Azok akik, maradhattak a határ közelében úgy érzik, ez számukra is egy figyelmezetés volt.
Bár az akció után érezhetően csökkent az elmúlt napok feszültsége a városban, a helyiek vasárnap estére újabb összejövetelt hívtak.


(forrás:hirado.hu) (cj)