2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
-0°C
Tiszta / 4°C
v / -0°C
h / -0°C
Gazdaság és Politika
Kutasi Roland | 2017-03-15 14:53:00

Zászlófelvonás és istentisztelet Vásárhelyen

Az 1848-as forradalom és szabadságharc megemlékezéssorozata Vásárhelyen a Kossuth téren zászlófelvonással kezdődött, amely után ökomenikus istentiszteletre került sor a belvárosi katolikus templomban, majd miután az emlékezők Petőfi Sándor szobránál elhelyezték az emlékezés virágait, az Andrássy úton gyalog sétáltak át a Kossuth téri megemlékezésre. (Fényképgalériával!)

Zászlófelvonás és istentisztelet Vásárhelyen

Már több évtizede, hogy a város templomaiban rendezett ökumenikus istentisztelettel veszi kezdetét a március 15-i megemlékezés, hogy azt követően együtt járják végig a résztvevők az emlékezés helyeit – mondta el az istentiszteleten szolgáló Bán Csaba református lelkipásztor, aki arról is szólt, mi minden rejlik az idei megemlékezések jelmondata - tisztelet a bátraknak – mögött.

A Tízprarancsolat ötödik pontját idézve - Tiszteld atyádat és anyádat, hogy hosszú ideig élj azon a földön, amelyet az Úr a te Istened ád te néked – a lelkipásztor rámutatott: tiszteletet érdemelnek nemcsak a szüleink, hanem elődeink is, a bátrak, akik előttünk jártak.

Zászlófelvonás és istentisztelet VásárhelyenBán Csaba: tisztelet a bátraknak!

A reformkor gondolkodói és márciusi ifjak bátrak voltak, hogy a 18. század feudális álmából felrázzák a magyarokat. Ők voltak olyan bátrak, hogy merték felismerni azt, amit mások nem is láttak, és ezzel a függetlenség felé vezető úton elindították. Önbecsülésünket eszközeikkel adták vissza, Kossuth a beszédeivel, Széchenyi nagyratörő terveivel, Arany János tollával és lírájával, míg a márciusi ifjak ifjonti lendületükkel.

Zászlófelvonás és istentisztelet Vásárhelyen

Az istentiszteletet követően a Petőfi szobornál gyűltek össze az emlékezők, ahol Almási István polgármester és Lázár János országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökséget vezető miniszter az önkormányzat koszorúját, míg a többi résztvevők az emlékezés virágait helyezték el a költő szobrának talapzatán, majd az ünneplők átsétáltak az Andrássy úton a vásárhelyi laktanya katonazenekarának és díszegységének felvezetéséve a Kossuth térre, a városi megemlékezés színhelyére, amelyről itt olvashat részletesen!

Zászlófelvonás és istentisztelet Vásárhelyen

 

Arnay