2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Eső / 1°C
h / -0°C
k / 1°C
Regionális Hírek
Major Zsuzsanna | 2014-05-06 13:39:28

Vulkánt építenek a vásárhelyi laborban

Vulkánt építenek, egyszerű konyhai alapanyagokból, boncolást végeznek és több mint ezer gyermeknek biztosítanak a térségben lehetőséget arra, hogy használhassák laborjukat a vásárhelyi Németh László Gimnázium és Általános Iskola Gyulai József Természettudományos Műhelyében- derült ki kedd délelőtti Napraforgó című műsorunkban.

Vulkánt építenek a vásárhelyi laborban

Működik Vásárhelyen egy olyan labor, ami nyitva áll a térségi iskolások előtt, ahol csupa izgalmas kísérletet végeznek, és úgy tanulnak a diákok, hogy maguk is részesei a kísérleteknek, izgalmas és élvezetes így a földrajz, a fizika vagy a biológia tantárgyak tanulása. Erről a Rádió 7 kedd délelőtti Napraforgó című műsorában beszéltek a vendégek: Berger József laborvezető, Pillérné Gál Andrea szaktanár és Farkas Zsuzsanna projektmenedzser.

Vulkánt építenek a vásárhelyi laborban
A labor kialakítása ahhoz a pályázathoz kapcsolódik, amit a Németh László Gimnázium és Általános Iskola valósít meg, uniós támogatással, 325 millió forintból. Ebből az összegből költöttek 60 milliót a labor kialakítására, de jutott belőle felújításra és szaktanári segédletek kidolgozására, minta feladatok és munkamódszerek létrehozására. Vagyis olyan tanítási órák leiratait tették más pedagógusok számára is elérhetővé, amikkel ők is tudnak dolgozni, akár kevésbé felszerelt körülmények között. A cél a hasznos tudás átadása, elérhetővé tétele mindenki számára a projekten keresztül, a természettudományos oktatás népszerűsítése.


Vulkánt építenek a vásárhelyi laborban

Marha szemet boncolnak, egyszeri háztartási anyagokból vulkánt készítenek, például sütőporral, vízzel, szörppel, olyan kísérleteket oldanak meg, amit a diákok maguk végeznek el, így élvezetesen tanulhatnak közben. Szaktanári segédletek és honlap is készült, munkafüzeteket készítettek.

A Gyulai József Természettudományos Műhely a Németh László iskolában működik.  Egy tehetséggondozó színtér. A helyi önkormányzat az Új Széchenyi Terv Társadalmi Megújulás Operatív Programon keresztül nyerte el a forrást, a TÁMOP-3.1.3-11/2-2012-0026 azonosítószámú "Gyulai József Természettudományos Műhely" című projekt révén. A műhelyt a város szülöttéről és díszpolgáráról, Prof. Dr. Gyulai József akadémikusról, a Németh László Gimnázium, Általános Iskola Intézményi Tanácsának tiszteletbeli elnökéről nevezték el.

Vulkánt építenek a vásárhelyi laborban

11 partnerintézmény kapcsolódik a programhoz, vásárhelyi és térségi iskolások járnak be a laborba tanulni a pályázat részeként. A 7-8 osztályosok eddig közel 400 órán vettek részt, versenyeket rendeznek, vetélkedőket szerveznek a pályázathoz kapcsolódva. Júniusban például egy féléves összesítő projekt rendezvény lesz, ahol a résztvevők egyeztetnek majd az eddigi eredményekről. A pályázat 2013 áprilisában indul és novemberben ér véget, ám ezután is lehetőség lesz a labor használatára, hiszen hosszú távon gondolkodtak a projekt gazdái.

Korábbi írásainkat itt olvashatja a témában, kattintson az alábbiakra:

Ott voltunk a megnyitón, a versenyeken és más eseményeken is, például szakmai napon.

Major Zsuzsi