2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Tiszta / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Belföldi Hírek
Soós Kata | 2017-09-29 08:34:09

Virágzik az allergiaszezon

Az esős időjárás ugyan enyhülést hozhat a pollen érzékenységben szenvedőknek, azonban a tünetek megszűnése csak ideig óráig tart. Az idei forró nyár kedvezett a parlagfűnek ezért október végig is eltarthat a magas pollen koncentráció.

Virágzik az allergiaszezon

„Kilenc éves korom óta szenvedek különféle allergiáktól, szezonális jelleggel a kellemetlen tünetek, úgymint az orr-, szem- és torokviszketés, illetve az orrdugulás felerősödnek. Sajnos ezek a panaszok jelentős mértékben befolyásolják a hangulatom, így az enyhítésük érdekében szem- és orrcseppet, tengervizes orrspray-t valamint allergia gyógyszert is szedek, aminek az árát, ha apránként összeadogatjuk egy igen jelentős havi összeget kapunk” – mondta el portálunknak Tóth Erika, aki egész évben tartó allergiától gyötrődik, de tünetei lényegesen felerősödnek a parlagfű szezonban. Egy másik olvasónk szénanátha okozta panaszoktól szenved. ”Tavasztól általában késő őszig tart a különféle növények virágzásának szezonja. Elsősorban a fák, nyáron a fűfélék, ősszel pedig a parlagfű pollenjei keserítik meg a mindennapokat. Leginkább a gondatlan gazdák hozzáállása háborít fel, mivel a földjeiken elburjánzó parlagfűmező irtása az ő feladatuk lenne, a megfelelő karbantartással pedig elejét lehetne venni a növény pollenjeire érzékeny emberek szenvedésének”–tette hozzá.

A Világgazdaságnak adott nyilatkozatában Kelen Andrásné, a ParlagfűPollen No Egyesület elnöke elmondta: közel negyvenmilliárd forintot költenek az allergiások évente a tüneteik enyhítésére. Hazánkban nem kevesebb, mint kétmillió ember parlagfű-allergiás, de egyelőre eredménytelennek tartják a növény ellen vívott harcot. Kiemelte: a nemtörődöm földtulajdonosok büntetésének összege, akár 10 milliárd forint is lehet. A lap írása szerint, Magyarországon csaknem 5 millió hektár terület parlagfűvel fertőzött, ebből 700 ezer hektárnyi számít erősen fertőzöttnek. Csongrád megyében több mint 100 hektár parlagfűvel fertőzött területet azonosítottak a szakemberek. A legutóbbi helikopteres felderítés alkalmával Szeged közvetlen közelében szintén több hektárnyi parlagfűmezőt fedeztek fel, amelyről már korábban írtunk, így a megye az első helyre került a felderített területek számát illetően. Tóth Zoltán Csongrád megyei parlagfű-koordinátor az idei parlagfű elleni védekezésről szóló sajtótájékoztatón elmondta, a meleg nyári időszak kedvezett a növénynek, a jelenlegi helyzetkép azt mutatja, hogy a pollen koncentrációja magas és október végégig ez várhatóan nem is fog változni. Egyedül a csapadékos időjárás hozhatna enyhülést az allergiában szenvedőknek, ami az elkövetkező napokban az időjárás előrejelzések szerint várható lesz, így a virágpor érték is csökkenni fog.

„Akinek pollen érzékenysége vagy allergiája van, elég pár percet eltöltenie egy „pollen tábla” közelében, amely hatalmas terhelésnek teszi ki az arra érzékeny szervezetet. A tünetek szinte azonnal jelentkeznek ”– fogalmazott Bosnyákovits Tünde megyei tiszti főorvos. Majd kiemelte: az őszi időjárás várhatóan kedvez majd az allergiában szenvedőknek, hiszen az esős idő első fokozatúra mérsékelte a riasztás értéke.

Forrás: szegedma.hu