2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Eső / 1°C
h / -0°C
k / 1°C
Közélet és Művelődés
Szabó Viktor | 2015-11-12 16:40:48

Világhírű professzor Vásárhelyen

Hódmezővásárhelyen, a Németh László Gimnáziumban tartott előadást Prof. Dr. Gyulai József csütörtök délután. Az előadásra teljesen megtelt a terem, még a bent lévő lépcsőre is ültek diákok.

Prof. Dr. Gyulai József Széchenyi- és Prima-díjas fizikus, akadémikus, Hódmezővásárhely díszpolgára, az MTA Műszaki Fizikai és Anyagtudományi Kutató-intézetének (MFA) volt igazgatója, Professor emeritus.

Világhírű professzor Vásárhelyen

A csütörtöki előadásának címe a „Ötven éves a mikroelektronika "Moore-törvénye" - Lesz-e további ötven?” lett, amiből kiderül, hogy a mikroelektronikáról volt szó. A kezdés előtt teljesen megtelt a terem, sokan kíváncsiak voltak erre a témára. Akik nem fértek a padokba, székeket hoztak be vagy épp a teremben található lépcsőre ültek le.

Világhírű professzor Vásárhelyen

A mikroelektronika egy átfogó neve annak a számítástechnikának, amin az összes kütyünk nyugszik. Az összes ilyen eszköznek a belsejében a kulcskérdés az integrált áramkör, ami nagyon hasonlít az ősi csöves rádiókhoz. Ezek az eszközök a kettes számrendszerbe számolnak, ami miatt rettenetesen hosszú számsorokat dolgoznak fel. A mai életünk el sem képzelhető már az ilyen kütyük nélkül.” – mondta el Prof. Dr. Gyulai József.

Világhírű professzor Vásárhelyen

A csütörtöki napon gimnazistáknak szólt az előadás, de mindenkinek fontos, hogy megtanulnia, hogyan működnek ezek a dolgok, milyen folyamatok játszódnak le azokban az eszközökben, amiket nap mint nap használunk.

Világhírű professzor Vásárhelyen

Sz.Viktor