2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Reklám
Tudósító | 2018-01-17 14:31:13

Vidékfejlesztés és agrárium magas színvonalon

Vidékfejlesztési agrármérnök alapszakot indít 2018. szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara. A képzés során a leendő agrármérnökök gyakorlatias, és elmélyült elméleti tudást szerezhetnek meg.

Vidékfejlesztés és agrárium magas színvonalon

Az elsajátítandó tananyag ismerete kiterjed a mezőgazdaságot érintő pénzügyi, szakmai területekre, továbbá a hallgatók megismerkednek a tanulmányaik során a mezőgazdaság alapvető szerkezetével, így növénytermesztési és állattenyésztési ismeretekkel. A karon gyakorlatias képzést folytatnak, a szakon 30 kredit értékű összefüggő szakmai gyakorlatot kell teljesíteni – ismertette dr. habil. Horváth József, a Mezőgazdasági Kar dékánja.

„Olyan szakembereket kívánunk képezni, akik ismerik a mezőgazdasági termelés és az agrárgazdaság egészére vonatkozó vidékfejlesztési térbeli alapfogalmakat, tényeket, főbb jellegzetességeket és összefüggéseket. Ismerik a releváns agrárgazdasági szereplőket, funkciókat és folyamatokat hazai és nemzetközi szinten, az élelmiszerlánc-biztonság alapvető összefüggéseit, az agrárgazdaságot és vidékfejlesztést működtető intézményhálózatot, valamint a hozzá kapcsolódó hazai és nemzetközi jogszabályi hátteret, a vidékfejlesztésben és az agráriumban végbemenő folyamatok közgazdasági, pénzügyi összefüggéseit, kölcsönhatásait” – mondta dr. habil Horváth József, a Mezőgazdasági Kar dékánja.

Vidékfejlesztés és agrárium magas színvonalon
Fotó: archiv, tanévnyitó

A vidékfejlesztési agrármérnök a megszerzett tudás birtokában képes lesz vidékfejlesztési programok megtervezésére, lebonyolítására, erőforrások elosztására, szakmai döntéseket megalapozó javaslatok kidolgozásában való részvételre, következtetések levonására, nemcsak operatív szinten. A végzett szakemberbefogadó mások véleménye, a vidékfejlesztés ágazati, regionális, nemzeti és európai értékei, fogékony a környezettudatosság és az emberi egészség iránt, és érzékeny a vidékgazdasággal kapcsolatosan felmerülő problémákra. A vállalkozások és szervezetek középszintjén önállóan gyakorolja a menedzsment funkciókat, döntéseiért felelősséget vállal. A vidékfejlesztési agrármérnök szerteágazó, elsősorban pénzügyi ismereteinek köszönhetően szívesen alkalmazott munkatárs pl. a mezőgazdasági hitelezést folytató pénzintézetek körében.

Az alapképzés sikeres elvégzését követően Vidékfejlesztési agrármérnöki mesterszakon folytathatók a tanulmányok. Az alapképzésre duális formában is február 15-ig lehet jelentkezni a felvi.hu oldalon. A felvételihez szükséges érettségi követelményeket számos természettudományos, illetve ágazati szakmai vizsgatárgyból, valamint idegen nyelvből lehet teljesíteni, két vizsgatárgyat kiválasztva.

X