2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Felhős / 6°C
p / 4°C
szo / 1°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2018-01-11 11:57:12

Véradás helyett gyógytorna

A makói kórház parkolójának a felújítására, illetve a megüresedett véradó állomás fizioterápiás központtá való átalakításának tervezésére kívánják fordítani a most elnyert támogatást. Az összesen közel 30 millió forintot az egészségügyi szaktárcától kapta az intézmény, melyet csütörtökön jelentettek be a helyszínen.

Véradás helyett gyógytorna

Dr. Horpácsy Balázs, dr. Németh László és dr. Kallai Árpád

A Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ (CSMEEK) Hódmezővásárhely-Makó ahogy 2016-ban, úgy tavaly év végén is pályázott a Fekvőbeteg szakellátó intézmények beruházásainak támogatására című kiírásra. A CSMEEK most is sikerrel járt, ugyanis közel 30 millió forintot kaptak az egészségügyi szaktárcától. Erről csütörtökön a makói kórházban dr. Németh László, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) főigazgatója és dr. Kallai Árpád, a CSMEEK főigazgatója számolt be a sajtó jelenlévő munkatársainak.

Véradás helyett gyógytorna

- Országos szinten 4 milliárd 250 millió forintot tudtunk erre a célra fordítani, s összesen 96 kórház között osztottuk szét ezt az összeget - nyilatkozta dr. Németh László. Az ÁEEK főigazgatója kiemelte: elsősorban olyan fejlesztéseket részesítettek előnyben, mely a betegek, illetve az intézményi dolgozók helyzetét könnyítik, de támogattak olyan projekteket is, melyek a gazdaságosabb működést célozták meg. Ennek a részleteit dr. Németh Lászlótól itt hallja:

Véradás helyett gyógytorna

Véradás helyett gyógytorna

Jelenleg ebben a fabódéban folynak a fizioterápiás kezelések

A CSMEEK által elnyert pénz teljes egészét a makói tagkórházban használják fel. - Két célra szeretnénk fordítani, melyek közül az egyik egy teljesen új fizioterápiás részleg kialakítása lenne - vette át a szót dr. Kallai Árpád. A CSMEEK főigazgatója elmondta: jeleng a kórház udvarán álló fabódéban dolgoznak a gyógytornászok. Nem csupán maga az épület van már nagyon rossz állapotban, hanem a belső kialakítása is igen szűkös. Nemrég átköltöztették a véradót a kórházba, így az egykori állomás most üresen áll. - Ezt kívánjuk felújítani és átalakítani, s itt rendezni be a fizioterápiás központot - sorolta dr. Kallai Árpád. Ennek a beruházásnak a teljes költsége - a becslések szerint - 280 millió forint. A most elnyert pénzből azonban meg tudják terveztetni az egész fejlesztést.

Véradás helyett gyógytorna

Tavaly nyáron még működött a véradó állomás

A pénz másik részéből, nagyjából 18,6 millióból pedig a szakrendelő mögötti parkolót fejlesztenék. - Olyan állapotba került ez a 920 négyzetméter alapterületű rész, hogy a betegek esős időben csak sáron keresztül tudtak oda be-, illetve kijutni - fogalmazott dr. Kallai Árpád. Ráadásul a parkoló közepén egy hatalmas, de már régóta nem használt adótorony is áll, mely csak a helyet foglalja el az autóktól. Jelenleg 36 személykocsi fér el egyszerre a parkolóban. A rozsdásodó torony elbontása és az egész terület felújítása után már negyvenen hagyhatják itt megfelelő körülmények között a járművüket. Dr. Kallai Árpád gondolatait itt találja:

Véradás helyett gyógytorna

Véradás helyett gyógytorna

Most így néz ki az említett parkoló

Munkatársunktól. K.