2018. február 19. hétfő, Zsuzsanna
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-1°C
0°C
Tiszta / -1°C
k / 0°C
sze / 2°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-03-13 19:19:02

"Vegyél kezedbe" - a szembenézés versei

Megtelt hétfő délután a hódmezővásárhelyi Németh László Városi Könyvtár olvasóterme, ahol Sulyok Csaba, a Szőnyi Benjámin Református Általános Iskola földrajz-történelem szakos tanárának első verseskötetével ismerkedhettek meg a részt vevők. A Kárász József Irodalmi Kör szervezésében létrejött esemény során fényesi Tóth János irodalomszervező, költő beszélgetett a székkutasi származású szerzővel.


\

„A "Vegyél kezedbe" egy válogatott verseket tartalmazó kötet, tematikus szempontok alapján próbáltam összeválogatni a 2008 óta született műveimet. Székkutasi vagyok, így a vidéki ember és a táj jellemzőit, illetve ezek kapcsolatát próbáltam megragadni. Továbbá kezdettől fogva érdekelt az egyén és a társadalom kapcsolata, konfliktusa, elsősorban negatív szempontból: azok a küzdelmek, amelyeket az egyén átél a hétköznapok során. Már gyerekkoromban is mozgolódott bennem, hogy a világról alkotott gondolataimat kifejezzem, de ekkor még nem éreztem a kifejező képességemet méltónak ahhoz, hogy ezt versek formájában megtegyem. A szerelem érzése ütötte át ezt a gátat bennem, ez tudott akkora motivációt adni, hogy el kezdtem ebben a témában alkotni. Azóta gyakorlatilag bármilyen témában tudok verset írni. Az idők során úgy érzem, én is és a műveim is megértek a kiadásra. Alkotásaim elsősorban Székkutashoz kapcsolódnak, fizikailag és térben is ott íródnak, de ha történelmi síkon nézzük, Hódmezővásárhelyhez is köthetőek, hiszen a két település társadalma hasonló, így úgy gondolom, a vásárhelyiek is magukénak tudják őket érezni. A mű címe arra a gondviselésre utal, amelyre mindenki vágyik, amikor valami rossz történik vele, amelyhez imádkozunk, hogy védjen, óvjon és segítsen. Persze sugalló célzata is van, "vegyél kézbe és olvass el" ” – mesélte kötetével kapcsolatban Sulyok Csaba.

\

A 29 éves tanár versei üzenetét úgy határozta meg, hogy azok segíthetnek szembenézni az egyént ért negatív helyzetekkel. Véleménye szerint, amíg nem tudatosítjuk magunkban a bennünket érő sérüléseket, addig pozitív változás sem érhető el.

\
fényesi Tóth János és Sulyok Csaba

Kötetének bemutatóján fényesi Tóth János irodalomszervező, költő beszélgetett vele, amelynek során szóba kerültek olyan kérdések, mint például a kötet szerkezete, Sulyok Csaba kedvenc írói, költői, akik hatottak rá, a művében szereplő képek, valamint előtérbe került a szerzőre jellemző alkotási folyamat is. A párbeszéd-jellegű formációt az alkotó verseinek felolvasása szakította meg időről- időre, amelyet a Bethlen Gábor Református Gimnázium néhány tanulója adott elő - ezáltal hangulatképet kaphattak a részt vevők a kötetről.

Halász Viktor, a Magyar Prometheus című verset olvasta fel.

\

Művének szerkezetét tekintve megtudhattuk, a gyerekkori élményekkel kezdődő művet a szembenézéssel kapcsolatos versek követik, majd az '56-os forradalomhoz köthető írások egyféle energát adnak az összeállításnak, Mező című befejező írása a megnyugváshoz irányítja az olvasót.

A szerző kedvenc írói között említette Pilinszky Jánost, József Attilát és Nagy Gáspárt, aki - véleménye szerint - a Kádár korszak idején is az '56-os forradalom eszméit szem előtt tartva tevékenykedett.

Alkotói folyamatát Sulyok Csaba a telítődő pohárhoz hasonlította: "A lélek egy pohár, amely folyamatosan telítődik az élmények során, majd amikor már tele van, akkor kell kiírnom magamból az érzéseimet, s így születik meg az adott vers."

\

A kötet borítója Karácsony Tamás alkotása, a műben szereplő tájképek a szintén székkutasi Bozó Tünde fotói, aki Hódmezővásárhelyen készítette képeit.

\

Felolvastak:Láda Zsófia, Tar Nóra, Pap-Takács Kata, Halász Viktor, Kucsera Milán.

Dani Imre költő, dalszerző pedig kellemes zenével idézte meg azt a légkört, amely jellemző a kötetre: a vidéki életérzést, az emberek hétköznapi problémáit.

\Dani Imre

 

Ács Helga