2018. február 17. szombat, Donát
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
2°C
Tiszta / 3°C
v / 2°C
h / -0°C
Külföldi Hírek
Soós Kata | 2017-10-23 06:24:43

Véget ért az angliai túszejtő akció

A tettes őrizetbe vételével és kórházba szállításával ért véget vasárnap este a túszejtő akció a közép-angliai Nuneaton egyik szabadidőközpontjában. A túszok az incidensben nem sérültek meg. A rendőrség már a túszszabadító rajtaütés előtt közölte, hogy nem terrorcselekményről van szó.

Véget ért az angliai túszejtő akció

A Birminghamtől keletre, Warwickshire megyében fekvő város Bermuda Park nevű bevásárló- és szabadidőplázájában egy sörétes vadászpuskával felfegyverkezett férfi egyelőre ismeretlen okból négy órán át fogva tartotta a bowling-pálya két alkalmazottját.

A helyszínre vezényelt különleges rendőri erők vasárnap este megrohamozták az épületet és legyűrték a támadót. Szemtanúk egybehangzó beszámolói szerint a rajtaütést "dörejek" kísérték, ami hanggránátok alkalmazására vall.

A Warwickshire megyei rendőrség főfelügyelője, Alex Franklin-Smith azonban vasárnap este közzétett beszámolójában úgy fogalmazott, hogy sikerült békés módon véget vetni az incidensnek, és senki nem sérült meg.

Franklin-Smith hangsúlyozta: biztosíthatja Nuneaton városának lakóit arról, hogy a túszejtő akció semmiféle módon nem kötődött a terrorizmushoz.

Ezt a megyei rendőrség már a túszszabadító bevetés előtt is hivatalosan bejelentette.

A területileg illetékes mentőszolgálat, a West Midlands Ambulance Service vasárnap esti hivatalos tájékoztatása szerint az elfogott túszejtőt a helyszínen ellátták, majd kórházba szállították.

A mentők a két kiszabadult túsz is megvizsgálták, de ők nem szenvedtek sérüléseket, így nem is szorultak további ellátásra.

A szolgálat nem részletezte, hogy a túszejtőt miért kellett kórházba vinni.

A médiának nyilatkozó szemtanúk egybehangzóan fehér, 40 év körüli, ápolatlan külsejű férfiként írták le a túszejtőt, aki puskájával hadonászva tört be a bowling-pályára, miközben azt ordibálta, hogy "game over" (vége a játszmának).

Egyes beszámolók szerint a felfegyverkezett férfi többeket durva hangon, káromkodva felszólított, hogy hagyják el az épületet, és sokan távoztak is.

Mehdi Amshar, a bowling-pályát üzemeltető cég vezetője azt mondta a BBC televíziónak, hogy tudomása szerint a túszejtő és a bowling-pálya egyik alkalmazottja ismerte egymást.

A Bermuda Parkban egy Holiday Inn Express szálloda, valamint éttermek, mozik, áruházak, edzőtermek és gyermekeknek kialakított játszóhelyek vannak.

Az incidens idejére a rendőrség a központot és a környező lakónegyedeket kiürítette.

Nagy-Britanniában rendkívül ritkák a lőfegyverrel elkövetett hasonló bűncselekmények, mindenekelőtt a brit fegyvertartási törvények drákói szigora miatt.

A fegyvertartási szabályok rendkívüli megszigorításának folyamata 1996 márciusáig nyúlik vissza, amikor egy zavart elméjű gyilkos 16 kisgyermeket és egy tanárt lőtt agyon a dél-skóciai Dunblane kisváros elemi iskolájában.

Az egész országot megrázó tömeggyilkosság után különösen nagy felháborodást keltett, amikor kiderült, hogy a példátlan mészárlás elkövetője - aki utolsó lövedékét saját fejébe eresztette - teljesen szabályosan, többször meghosszabbított engedéllyel tarthatta magánál nagy tűzerejű fegyvereit, jóllehet a rendőrség tudott súlyos pszichiátriai zavarairól.

Az azóta elfogadott törvényi szigorítások értelmében brit magánszemélyek ma már gyakorlatilag semmilyen jogcímen nem birtokolhatnak tűzfegyvert; még az engedélyezett vadászfegyvereket sem lehet otthon tárolni, csak a vadásztársaságok páncélrekeszeiben.

Forrás: mti.hu