2015. május 27. szerda, Hella
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
11°C
16°C
Eső / 11°C
cs / 16°C
p / 20°C
Regionális Hírek
Kutasi Roland | 2012-09-23 15:27:55

Vásárhelyen komoly tervei vannak az Unitárius Egyháznak (+video és galéria)

Hálaadó istentisztelettel vették birtokba a hívek vasárnap a megújult, vásárhelyi unitárius templomot. A 15 milliós költségvetéssel végrehajtott külső munkák után az egyház tevékenységének tartalmi kibővítését is tervezi Hódmezővásárhelyen – jelentette ki Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke.

A püspök elmondta: tíz évvel ezelőtt járt először Vásárhelyen, és látta meg az akkor romos állapotban lévő templomot, és az egyház fontosnak tartotta, hogy Vásárhelyen, amely város a térség központja, aktívabb tevékenységet folytasson, és ehhez megfelelő épületek – templom, gyülekezeti terem és lelkészi lakás áll rendelkezésre, azonban a templom állagán javítani volt szükséges.

A kolozsvári és budapesti székhellyel működő egység az idén, július végén alakult ki a közös zsinattal. Mindig is egységes volt a határon túli és az anyaországi egyház, amelyet Trianon és a ’45 utáni állapotok szakítottak szét, így a vasárnapi, vásárhelyi ünnepség már a közös, összmagyar unitárius egyház ünnepének lehet tekinteni.

 

 

A vásárhelyi gyülekezet egy jó lehetőségekkel rendelkező gyülekezet – jelentette ki a püspök -, amelyet hídnak szeretnék kiépíteni Erdély és az Alföld között. Ennek érdekében ifjúsági táborokat szervez az egyház és részt kívánnak venni az idősgondozásban is.

Az unitárius templom külső megújulásának részleteiről Kiss Mihály lelkész elmondta: az eredeti terveket használták fel a felújítás során a talapzattól a toronydíszekig, a költségek egy részét az egyház biztosította, továbbá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ötmillióval járult a felújításhoz, de kaptak támogatást kanadai testvérgyülekezetüktől és a hívektől egyaránt.

A megújult templomban a következő esemény a következő hétvégén az ilyenkor szokásos, őszi hálaadó ünnepség lesz.

Arnay

Tudósító | 2015-05-27 20:58:47

A korábbi, főleg szennyvízzel kapcsolatos beruházások után több útra és járdára is ráférne a felújítás - került szóba szerdán Makón Farkas Éva Erzsébet és Toldi János képviselő által tartott utcafórumon. A Lonovics sugárút környékén lakók reggelente 7 és 8 óra között rendőrt kértek az iskolához, hogy irányítsa a forgalmat.

Tudósító | 2015-05-27 20:33:52

Továbbra sem csitul a hódmezővásárhelyi Dilinka és Kincses temetőket érintő, a Susáni Református Egyházközség indította ügy, mely szerint a temetkezési szolgáltatóktól 20 ezer, a síremlékek készítőitől 3 ezer, a polgári búcsúztatóktól pedig 5 ezer forintot szednek be temetésenként. Lázár János országgyűlési képviselő, Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken a Rádió7-ben tartott fogadóóráján kijelentette: ez a módszer durva, s nem olyan, amit az ember az egyháztól elvár.

Égető Réka | 2015-05-27 20:12:02

A szerdai Csúcsi Olvasókörben megtartott lakossági fórum fő témájául a Vásárhely 2020 elnevezésű gazdaságfejlesztő, illetve gazdaságélénkítő konzultációsorozat szolgált, amelynek céljáról, eddigi eredményeiről Hegedűs Zoltán alpolgármester számolt be. Míg Fekete Ferenc önkormányzati képviselő és Dr. Grezsa István önkormányzati képviselő az eddig megvalósult beruházásokról, a jövőbeni tervekről beszélt. Emellett - a lakossági hozzászólásoknak is köszönhetően – számos témát érintettek.

Tudósító | 2015-05-27 19:16:21

Majoros Mária Ármella domonkos rendi nővér volt a vendége szerdán az Emlékpont közéleti estjének, a Közéleti Pontnak. A domonkos nővérek visszatelepülését előkészítő és a közösséget újraindító Ármella nővérrel Bartucz Katalin beszélgetett. A beszélgető estre megtelt a közgyűjtemény előadóterme, amelyet többször nevetés töltött meg, hiszen a nővér még a nehéz időszakokról is reményteljesen, a történtek derűs oldalát megragadva tudott beszélni.

Megyeri József | 2015-05-27 17:09:42

A Szegvári és Mindszenti Honkyokushin Karate Klub vezetőjének Zsótér Károly polgármester adta át az elismerést a testület szerdai rendes ülésén. A grémium háziorvosi körzetekről is tárgyalt.

Promenád.hu | 2015-05-27 16:01:56

Családi események Vásárhelyen

2014. április 27.

Égető Réka | 2015-05-27 15:21:47

Számos halálos baleset történt a Makó-Rákos útkereszteződésben, ezért az önkormányzat, a közút kezelője és a Makói Rendőrkapitányság közös döntéseként egy olyan útakadályt helyeztek el, amivel rákényszerítik az alsóbbrendű utak használóit sebességük drasztikus csökkentésére. A változásokról Dr.Neparáczki László rendőr alezredes, a Makói Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője nyilatkozott portálunknak.

Soós Kata | 2015-05-27 15:15:49

A Rádió 7 szerdai Női magazinjában Farkas Angéla a Farmangel Kft Gazdabolt tulajdonosa volt a vendégem, akitől nyárköszöntő tanácsokat hallhattunk a növényeink védelmének témakörében.