2014. október 30. csütörtök, Alfonz
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
10°C
8°C
Felhős / 10°C
p / 8°C
szo / 7°C
Regionális Hírek
Kutasi Roland | 2012-09-23 15:27:55

Vásárhelyen komoly tervei vannak az Unitárius Egyháznak (+video és galéria)

Hálaadó istentisztelettel vették birtokba a hívek vasárnap a megújult, vásárhelyi unitárius templomot. A 15 milliós költségvetéssel végrehajtott külső munkák után az egyház tevékenységének tartalmi kibővítését is tervezi Hódmezővásárhelyen – jelentette ki Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke.

A püspök elmondta: tíz évvel ezelőtt járt először Vásárhelyen, és látta meg az akkor romos állapotban lévő templomot, és az egyház fontosnak tartotta, hogy Vásárhelyen, amely város a térség központja, aktívabb tevékenységet folytasson, és ehhez megfelelő épületek – templom, gyülekezeti terem és lelkészi lakás áll rendelkezésre, azonban a templom állagán javítani volt szükséges.

A kolozsvári és budapesti székhellyel működő egység az idén, július végén alakult ki a közös zsinattal. Mindig is egységes volt a határon túli és az anyaországi egyház, amelyet Trianon és a ’45 utáni állapotok szakítottak szét, így a vasárnapi, vásárhelyi ünnepség már a közös, összmagyar unitárius egyház ünnepének lehet tekinteni.

 

 

A vásárhelyi gyülekezet egy jó lehetőségekkel rendelkező gyülekezet – jelentette ki a püspök -, amelyet hídnak szeretnék kiépíteni Erdély és az Alföld között. Ennek érdekében ifjúsági táborokat szervez az egyház és részt kívánnak venni az idősgondozásban is.

Az unitárius templom külső megújulásának részleteiről Kiss Mihály lelkész elmondta: az eredeti terveket használták fel a felújítás során a talapzattól a toronydíszekig, a költségek egy részét az egyház biztosította, továbbá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ötmillióval járult a felújításhoz, de kaptak támogatást kanadai testvérgyülekezetüktől és a hívektől egyaránt.

A megújult templomban a következő esemény a következő hétvégén az ilyenkor szokásos, őszi hálaadó ünnepség lesz.

Arnay

Megyeri József | 2014-10-30 12:39:58

November elsején Mindenszentek napján, az azt követő Halottak napján és a Magyarországon is egyre több helyen megünnepelt Halloween alkalmával sokan gyújtanak gyertyákat, mécseseket a temetőkben és otthon is.A zárt térben óvatlanul gyertyát gyújtók könnyen tüzet okozhatnak és ugyancsak veszélyeket rejt a mécsesek, lámpások száraz avar környezetében történő használata.

Megyeri József | 2014-10-30 12:31:40

A mindszenti Dózsa-telepi városrészben az Észak utcai (II. sz. Alvízmű) megállóhely helyett ideiglenes buszmegálló létesül 2014. október 31. péntektől a csatornázási munkálatok idejére a Móricz u. 1. (volt Rendőrség épülete) szám előtt.

Tudósító | 2014-10-30 11:25:11

A Rotary Club továbbra is töretlenül segíti lelkiismeretes munkájával a rászorulókat és támogatja a tehetségeket. Idén is megrendezik a Jótékonysági Márton napi mulatságot, amelynek részleteiről mai Napraforgó című műsorunkban Prof. Dr. Mucsi Imrével A Hódmezővásárhelyi Rotary Club elnökével és Czagány Jánossal a Rotary Club korábbi elnökével és jelenlegi tagjával beszélgetett Bodrogi Klára.

Megyeri József | 2014-10-30 11:25:04

Csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tömegbaleset csütörtökön reggel az M5-ös autópályán. A sztráda Bács-Kiskun megyei szakaszán, Lajosmizse és Örkény között egy kisteherautó és egy kamion ütközött össze.

Megyeri József | 2014-10-30 10:35:03

Székkutason már hagyomány, hogy minden év novemberében koncertet ad a helyi Harmonika Klub a Művelődési Házban. Nem lesz ez másként idén sem, a tagok ismét bemutatják tudásukat a nagyközönség előtt – tájékoztatta portálunkat Molnár Ernő.

Megyeri József | 2014-10-30 10:11:25

A vásárhelyi Koktél Kultúr Kársulat új darabja a mindenkit érintő szerelemről és annak kiparodizálásáról szól. Parti Nagy Lajos A test angyala című kisregényét vették alapul és vesézték ki Koktél módra a szerelmet, mint fogalmat. Zenés, táncos, nagyon humoros előadásra számíthat, az aki november 9-én 19 órára a Bessenyei Ferenc Művelődési Központba látogat.

Megyeri József | 2014-10-30 09:59:30

Csak lampion, fáklya és gyerekhangszer szükséges - áll azAlapítvány a Mártélyi Óvodáért meghívójában. A településen péntek délután Tök Jó Menetet tartanak.

Megyeri József | 2014-10-30 09:55:27

Egy szegedi könyvelő és férje irányította bűnözői csoportot leplezett le a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), a cukor, étolaj és húsipari termékek áfájával csaló gyanúsítottak egymilliárd forintot meghaladó kárt okoztak a költségvetésnek.