2014. szeptember 19. péntek, Vilhelmina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
12°C
20°C
Tiszta / 12°C
szo / 20°C
v / 19°C
Regionális Hírek
Kutasi Roland | 2012-09-23 15:27:55

Vásárhelyen komoly tervei vannak az Unitárius Egyháznak (+video és galéria)

Hálaadó istentisztelettel vették birtokba a hívek vasárnap a megújult, vásárhelyi unitárius templomot. A 15 milliós költségvetéssel végrehajtott külső munkák után az egyház tevékenységének tartalmi kibővítését is tervezi Hódmezővásárhelyen – jelentette ki Bálint Benczédi Ferenc, a Magyar Unitárius Egyház püspöke.

A püspök elmondta: tíz évvel ezelőtt járt először Vásárhelyen, és látta meg az akkor romos állapotban lévő templomot, és az egyház fontosnak tartotta, hogy Vásárhelyen, amely város a térség központja, aktívabb tevékenységet folytasson, és ehhez megfelelő épületek – templom, gyülekezeti terem és lelkészi lakás áll rendelkezésre, azonban a templom állagán javítani volt szükséges.

A kolozsvári és budapesti székhellyel működő egység az idén, július végén alakult ki a közös zsinattal. Mindig is egységes volt a határon túli és az anyaországi egyház, amelyet Trianon és a ’45 utáni állapotok szakítottak szét, így a vasárnapi, vásárhelyi ünnepség már a közös, összmagyar unitárius egyház ünnepének lehet tekinteni.

 

 

A vásárhelyi gyülekezet egy jó lehetőségekkel rendelkező gyülekezet – jelentette ki a püspök -, amelyet hídnak szeretnék kiépíteni Erdély és az Alföld között. Ennek érdekében ifjúsági táborokat szervez az egyház és részt kívánnak venni az idősgondozásban is.

Az unitárius templom külső megújulásának részleteiről Kiss Mihály lelkész elmondta: az eredeti terveket használták fel a felújítás során a talapzattól a toronydíszekig, a költségek egy részét az egyház biztosította, továbbá a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium ötmillióval járult a felújításhoz, de kaptak támogatást kanadai testvérgyülekezetüktől és a hívektől egyaránt.

A megújult templomban a következő esemény a következő hétvégén az ilyenkor szokásos, őszi hálaadó ünnepség lesz.

Arnay

Szeri Csaba | 2014-09-18 20:43:06

Tavaly évvégén jelent meg Nyári Aliz és Nyári Edit első önálló albuma, mintegy karácsonyi ajándékként. A lányok a napokban ennek kapcsán tartottak egy rádiós népszerűsítő turnét, amelynek fontos állomása volt Hódmezővásárhely és a Rádió 7 stúdiója is .A csütörtöki Kívánságműsorban az album mellett, a nyári élményekről és az idei tervekről is beszélgettünk a lányokkal.

Kutasi Roland | 2014-09-18 20:10:48

Első fokon kettő év, végrehajtásában öt év próbaidőre felfüggesztett börtönre ítélte csütörtökön a Szegedi Járásbíróság gyorsított eljárásban azt a férfit, aki nyáron két futó nőt is molesztált a Csongrád megyei Deszk közelében - tájékoztatta a Szegedi Törvényszék szóvivője az MTI-t.

Antal Sándor | 2014-09-18 20:01:06

Az ipari park bővítését, egy tanösvény kialakítását, a bankpalota és a strand felújítását tervezi Mindszent városa a 2014-20-as uniós fejlesztési ciklusban a kistérségi településekre érkező forrásokból – derült ki a csütörtök esti lakossági fórumon. Zsótér Károly (Fidesz-KDNP) polgármester a sportfejlesztésről is szólt, hamarosan átadják a sportpálya új öltözőjét, de tervben van műfüves pálya és tanuszoda építés is.

Megyeri József | 2014-09-18 17:20:09

Hódmezővásárhelyen ad koncertet Solymosi Tamás orgonaművész szeptember 21-én 18 órakor a Szent István templomban. Az 1980 óta Franciaországban élő zeneszerző saját műveiből játszik vasárnap este a "hangszerek királynőjén".

Bodrogi Klára | 2014-09-18 16:50:15

El kell érnünk, hogy a diákok ismét érdekesnek találják a természettudományokat – mondta Hegedűs Zoltán települési képviselő csütörtökön a Gyulai József Természettudományos Műhely szakmai konferenciáján. A kétnapos rendezvényen tanulók is bemutatják kísérleteiket.