2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
3°C
0°C
Felhős / 3°C
h / 0°C
k / -1°C
Sport
Tudósító | 2017-02-19 13:23:56

Vásárhelyen a Kárpát-medence barantásai

Idén Hódmezővásárhely adott otthont a X. Balassi Kupa szablyavívó versenynek. Az Alföldi Szabadidő Egyesület Hód Baranta szakosztálya és az Országos Baranta Szövetség közös szervezésében ezúttal is az ország számos pontjáról érkeztek barantások a Balogh Imsi Sportcsarnokba.

Vásárhelyen a Kárpát-medence barantásai

A baranta egy harcművészeti stílus, emellett egy nép kultúrájának harcban történő megnyilvánulása. Egy barantázó magyarul él, gondolkodik, harcol, táncol, énekel. A legfontosabb feladata, hogy a lehető legalaposabban megismerje és magáévá tegye azt a kultúrát, amely az általa megtanult harci értékeket kifejlesztette. Egy barantázó nem valami ellen, hanem valamiért harcol, szigorúan véve nem hagyományőrző, nem hagyományápoló, ő a hagyományokat a mindennapjaiban éli meg, a köré építi fel az életét. A magyar észjárás megismerése biztosítja az értékek mentén történő haladást.

Vásárhelyen a Kárpát-medence barantásai

A fegyvereket tekintve a pusztakezes technikák mellett az íj, a szablya, a kard, a fokos, az ostor, a lándzsa, a csatakereszt és a különböző hosszúságú botok szerepelnek eszközei között. Most a szablyavívásé volt a főszerep a X. Balassi Kupán, ahova a Kárpát-medence minden tájáról érkeztek versenyzők, köztük Erdélyből, a Vajdaságból és Felvidékről is.

Vásárhelyen a Kárpát-medence barantásai

Dr. Kószó Péter nyitotta meg a versenyt, aki megnyitójában a következőket mondta: „Mindenkinek a szíve megdobban, ha Balassi Bálintról hall, hiszen az első igazán nagy magyar költője a nemzetnek, igazi végvári vitéz, aki harc közbeni sérülésben halt meg. Az ő emléke előtt tisztelegnek ezzel a versennyel. A baranta születésével életre kelhetett egy olyan sportág, aminek több száz éves hagyományai vannak, hiszen milyen népszerűek a keleti harcművészetek, ami nagyon jó, de vannak dolgok, amik a magyar néphez és a magyar nemzethez köthetők, ilyen a baranta is.”

Vásárhelyen a Kárpát-medence barantásai

„Barantások tíz országban vannak jelen, főleg a Kárpát-medencében lévő országok magyar közösségei foglalkoznak ezzel, és a Balassi kupán összejönnek ezek a csapatok. Ilyen a mi nemzetközi versenyünk, és mi így próbáljuk az önmagunkkal való határosságunkat kifejezni” – mondta el Vukics Ferenc a baranta alapítója, az Országos Baranta Szövetség elnöke.

Vásárhelyen a Kárpát-medence barantásai

Az összesen 89 nevezővel zajló versenyen a regisztráció és fogadalomtétel után sorsolás történt, majd megküzdöttek egymással a felek. Polifoam borítású gyakorló szablyával küzdöttek, védőfelszerelésük mellvédő és fejvédő sisak volt. Lépéseiket, szabályosságukat bírák figyelték.

Vásárhelyen a Kárpát-medence barantásai

Bereczky Bencétől, az Alföldi Szabadidő Egyesület Hód Baranta Szakosztályának vezetőjétől megtudtuk, hogy jelenleg 24 egyesületi taggal rendelkeznek Vásárhelyen, ezen a versenyen közülük 15-en jelentek meg. Szeptembertől a saját háziversenyükre készültek, mely egy jó alapot adott a Balassi Kupán való részvételhez, de idén már csak erre a nagy megmérettetésre való felkészülésre szánták az edzés időt.

Vásárhelyen a Kárpát-medence barantásai

A verseny eredményeiről IDE kattintva tájékozódhat.

 

RV