2018. február 26. hétfő, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-8°C
-5°C
Tiszta / -8°C
k / -5°C
sze / -5°C
Regionális Hírek
Égető Réka | 2017-02-15 18:26:23

Városok hálózata Kisteleken

Városok hálózata címmel, hat ország részvételével Kisteleken nemzetközi tanácskozássorozatot szerveztek. Az értekezés témája a migráció, a kezdő ülést szerdán tartották a nemzetek. A házigazdák mellett Portugália, Spanyolország, Olaszország, Észtország és Görögország vesz részt a szombaton záruló projektben.

Városok hálózata Kisteleken

Az olaszországi Gerace (ami Kistelek testvérvárosa is) vezetésével hat ország vesz részt abban a konferenciasorozatban, amelynek neve Városok hálózata. Mind a hat résztvevő félhez ellátogatnak a projektben érdekeltek. Az első tanácskozást Geracében szervezték meg még a tavalyi évben, a második „forduló” alkalmával pedig Kistelek volt a házigazda. Az év végi a delegációk ellátogatnak még Portugáliába, Észtországba, Spanyolországba és Görögországba.

Városok hálózata Kisteleken

Loredana Panetta (Olaszország)

„A projekt nagyságát nem az adja, hogy hányan veszünk abban részt, vagy hogy azok a települések mekkorák, hanem a témák, amelyeket érintünk” – fogalmazta meg Loredana Panetta, az olasz küldöttség képviselője.

Városok hálózata Kisteleken

Az első, geracei találkozás alkalmával a gazdasági válságot vitatták meg, míg a mostani, kisteleki gyűlés – amely február 15. és 18. között valósul meg – alkalmával a migrációról fejtik ki véleményüket a felek.

Városok hálózata Kisteleken

Nagy Sándor (Kistelek)

A kisteleki találkozó nyitónapján Nagy Sándor polgármester köszöntötte a delegációk képviselőit - mindegyikükhöz saját nyelvén intézett pár gondolatot. A város első embere így foglalta össze jelen konferencia, valamint az egész projekt lényegét: „Nyilvánvalóan a migrációról nagyon sok esetben egészen más egy észt embernek a véleménye, információja, vagy egy dél-olasznak. A téma maga, az, hogy itt vagyunk a határ közelében arra is adott lehetőséget, hogy a rendőrség segítségével ki tudunk menni a határövezetbe, meg tudjuk tekinteni azt, amivel egyébként lehet, hogy csak a médián keresztül találkozunk. Egyfelől tehát van egy szakmaisága ennek a találkozónak. Másrészt van egy emberi oldala is: még inkább európainak érzi ilyenkor magát az ember, illetve rájövünk arra, hogy tulajdonképpen hasonlóan éljük meg a mindennapokat, mégis valami hozott kultúra megjelenik ezeken a találkozókon, és azt megtanulhatjuk egymástól.”

Városok hálózata Kisteleken

Luis Carlos Marquesán Forcén és tolmácsa, Laura Gascón Herrero (Spanyolország)

Előzetesen annyit lehetett megállapítani a résztvevőkről, hogy nagy eltérések mutatkoznak a migráció megítélésben náluk.

Városok hálózata Kisteleken

Vjatseslav Konovalov (Észtország)

Az észtek, illetve a portugálok kevésbé tapasztalták meg a bevándorlási hullám árnyoldalait, csak most, a terrorcselekmények sokasodásával nyiladoznak e téma felé. A spanyolok részéről a jelenség régebbi keletű, így bevált metódusaik vannak – a delegáció képviselője ki is jelentette, hogy ezen tapasztalatokat szeretné megosztani a jelenlévőkkel. Az olaszok saját bőrükön érzik a migráció hatásait, illetve a görögök is fokozottan érintettek a témában, sőt velük szemben rengeteg bírálat is megfogalmazódott a probléma kezelését illetően.

Városok hálózata Kisteleken

Zacharenia Drosou (Görögország)

A nyitónapon mindegyik delegáció köszöntöttek a többieket, kiemelve Kistelek városát, amelynek vendégszeretete az első pillanattól kezdve megmutatkozott. A pár nap alatt a vendégek kísérőikkel együtt ellátogatnak Röszkére, Ópusztaszerre (itt a Szegedi Tudományegyetem oktatójának. dr. Schiffner Imola bevonásával tanácskoznak a migrációról), valamint szombaton – a kulturális tapasztalatszerzés értelmében – az egész csapat részt vesz a IV. Kisteleki Disznótoros Sokadalmon.

Városok hálózata Kisteleken

Armandina Saleiro (Portugália)

A következő állomása a projektben április végén-május elején lesz Portugáliában, de az év végéig mindegyik várost felkeresi a kisteleki delegáció. Arra a kérdésre, hogy melyik városra a leginkább kíváncsi, Nagy Sándor polgármester a következőképpen reagált:

Városok hálózata Kisteleken

„Észtországban eddig egyszer voltam, akkor Tallinnt látogattam meg, most egy másik várost nézhetek meg, amelyhez Szentpétervár közel van, és ez vonzó a számomra. Mindegyik déli várost szeretem, kedvelem a déli, barátságos mentalitást. Igyekszünk mindig kisbusszal menni, és nemcsak a céltelepülést meglátogatni. Ezek magánemberként is fantasztikus élményt jelentenek. Ezért tulajdonképpen mindegyiket nagyon várom.”

ÉR.