2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
-5°C
Felhős / -3°C
h / -5°C
k / -5°C
Önkormányzatok hírei
Szabó Viktor | 2017-11-09 15:28:11

Városi cég veszi át a közös képviseletet

Egy városi cég, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. veheti át a társasházak közös képviselői feladatait Vásárhelyen. Az új rendszerről Cseri Tamás önkormányzati képviselő tartott sajtótájékoztatót kedden.

Városi cég veszi át a közös képviseletet

Hódmezővásárhely vezetőihez az elmúlt években, hónapokban többször fordultak a lakók, hogy nincsenek megelégedve a közös képviselőkkel, lakásszövetkezetekkel. A pénzügyek átláthatóságával is akadtak problémák, ugyanis a lakók nem voltak tisztában azzal, hogy az általuk befizetett összegeket mire költi a képviselő. A karbantartási feladatok sebességére is érkeztek panaszok.

Természetesen ezek a problémák nem minden társasháznál jelentkeznek, de egyre több panasz érkezett a város vezetéséhez. Az augusztusi közgyűlésen ezért úgy döntöttek az elöljárók, hogy egy városi céghez, a Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt.-hez delegálja a társasházak közös képviseletének feladatát. A helyi cég feladata lesz a karbantartások elvégzése, a pénzügyek kezelése, a könyvelés, és a lakókkal való kapcsolattartás.

Miután elkezdődött a cégen belüli szervezeti egységek felállítása, 15 munkavállalót kijelölték arra, hogy a közös képviseletet lássák el. Ilyen tisztséget azonban csak olyan személy láthat el, aki a Járási Hivatalban regisztrálva van, így ez a regisztráció is meg fog történni. Továbbá egy OKJ-s képzést is el kell végezniük, ami egy megfelelő képzést ad a leendő feladatok ellátásához. A Hódmezővásárhelyi Működtető és Szolgáltató Zrt. 15 munkavállalója a napokban vizsgázik, és várhatóan november végére mindenki sikeres vizsgát tesz.

Az önkormányzat az elkövetkező hetekben első sorban azokat a társasházakat keresi meg levélben, ahol jelentős az önkormányzati bérlakás. Ezek a társasházak személyes árajánlatot fognak kapni, a közös képviseleti díj tekintetében.

Egy adott épületben lévő lakásnak van egy közös költsége, amibe beletartozik a szemétdíj, a felújítási munkálatok költsége, biztosítás, stb., ami körülbelül 5-6000 forint, lakásonként. Ezen kívül van egy közös képviseleti díj, amit konkrétan az a személy kap, aki a társasház kezelésével kapcsolatos munkákat elvégzik. Azok a társasházak, akik a várost választják közös képviselőnek, azok nagyságrendileg a régi közös képviseleti díj felével felével számolhatnak” - mondta el Cseri Tamás.

Városi cég veszi át a közös képviseletetCseri Tamás

A lakók dönthetnek úgy, hogy a megtakarított összeget megtartják maguknak, illetve arra is van lehetőség, hogy fizetik azt az összeget, amit eddig is, és a különbözet bekerül a felújítási alapba, ami azt a célt szolgálja, hogy ha a háznál nagyobb munkálatokat kell végrehajtani, akkor lesz miből elvégezni azokat.

Azon felül, hogy olcsóbbak lesznek a közös képviselői díjak, a város azt várja az új rendszertől, hogy gyorsabban, átláthatóbban, és a lakosságnak megfelelő szolgáltatást nyújtson. Az új rendszert első sorban azoknál a lakásoknál tervezik bevezetni, ahol az önkormányzati bérlakások döntő többségben vannak, majd ha az új szolgáltatás beváltja a hozzá fűzött reményeket, kiterjesztik a többi társasházra is, ha azt a lakók igénylik.

A lakókat levélben is értesíteni fogják a változásról, illetve lakógyűléseket is összehívnak, hogy felmérjék, mekkora igény van az új közös képviselői rendszerre.

 

Sz-Viktor