2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Regionális Hírek
Megyeri József | 2017-02-17 08:53:01

Vádemelés az összeütköző villamosok ügyében

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a villamosvezető nővel szemben, akinek figyelmetlensége két villamos összeütközését eredményezte.

A vádirat szerint a vádlott mintegy 10 nappal az eseményeket megelőzően kezdett villamosvezetőként dolgozni a Szegedi Közlekedési Kft-nél. A vádlott 2015. november 10. napján 11 óra körüli időben vezette a Tisza Lajos krt-on az Anna-kút irányába közlekedő villamost mintegy 30 fő utast szállítva. Pár perccel azt megelőzően, hogy az Anna-kúti kereszteződéshez érkezett volna, egy másik villamos műszaki meghibásodása miatt a kereszteződésben a váltókat átállították. A kézi átállítás következtében a váltó reteszelve maradt és azt a menetrend szerint következő villamos vezetőjének, így vádlottnak kellett volna mechanikusan kézzel visszaállítania az eredeti útvonalnak megfelelő irányba.

A vádlott a kereszteződésben egyenesen szeretett volna tovább haladni, azonban a villamosvezetői rutintalanságából és figyelmetlenségéből kifolyólag nem ellenőrizte a váltón történő áthajtása során azt, hogy a váltó a kívánt irányba tereli-e a villamost. Így figyelmen kívül hagyta a váltó azon jelzését, mely szerint a váltó balra kanyarodó állapotban van és már csak a kereszteződésbe történő beérkezése során észlelte ezt. Ekkor fékezése ellenére a villamos mintegy 5-6 km-es sebességgel nekiütközött a szemből érkező és egyenesen továbbhaladni szándékozó villamosnak, amely mintegy 20 utast szállított. Az ütközés következtében a villamosok nem siklottak ki, de a vétlen villamos áramszedői kiszakadtak.

Vádemelés az összeütköző villamosok ügyében

A baleset következtében a vétlen villamoson utazó egyik utas 8 napon túl, mintegy 5 hét alatt gyógyuló sérüléseket szenvedett, mivel a székről leesett, fejét beütötte és elájult. Megsérült ezen túlmenően 8 napon belül gyógyuló gyógytartammal a vétlen villamos vezetője, valamint 4 további utas is. Mindezeken túlmenően 45, a balesetekben érintett villamosokon utazó személy testi épsége került közvetlen veszélybe.

A baleset következtében két villamosban közel 8 millió forint kár keletkezett.

A vádlott a vádirat szerint figyelmetlenségből megszegte a villamos közlekedésére vonatkozó és a váltón áthaladással összefüggő, a villamosvezetőkre vonatkozó foglalkozási szabályt.

A járási ügyészség a vádlottat foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségével vádolja.

A vádlott bűnösségének kérdésében a Szegedi Járásbíróság fog dönteni.

Forrás:

Csongrád Megyei Főügyészség