2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
-0°C
Eső / 4°C
v / -0°C
h / -0°C
Közlekedési és Kék hírek
Soós Kata | 2017-08-08 07:39:40

Vádemelés az embercsempészek ellen

A Szegedi Járási és Nyomozó Ügyészség vádat emelt azzal a szír, marokkói és két tunéziai állampolgárral szemben, akik 2016. július 25. napját megelőzően előzetes megállapodás alapján vagyoni haszonszerzésre törekedve vittek illegálisan Magyarországra juttatott migránsokat Ausztriába.

Vádemelés az embercsempészek ellen

A vádlottak ismeretlenül maradt társaikkal megállapodtak abban, hogy a szerb-magyar zöldhatáron illegálisan Magyarországra juttatott migránsokat Ausztriába szállítják vagy Budapest, vagy a szerb-magyar határ közeléből. A bűnszövetségben a marokkói állampolgárságú férfi feladata volt a szír és tunéziai társa útmutatásai alapján az, hogy az általa a személygépkocsiba felvett személyeket Ausztriába szállítsa. A másik tunéziai férfi volt az, aki előtte felvezetőként a saját tulajdonú autóval közlekedett az autópályán, s értesítenie kellett a társát arról, ha a csempészés útvonalán rendőröket észlel. A sikeres csempészés érdekében Budapesten lakást béreltek, illetőleg személygépkocsit vásároltak, valamint különböző, az elkövetéshez szükséges eszközöket, így telefont és más tárgyakat is beszereztek. Az ismeretlen bűntársakkal a szír és az egyik tunéziai férfi tartotta a kapcsolatot, míg a marokkói és a másik tunéziai férfi feladata a migránsok biztonságos szállítása volt. A bűnszövetség keretében a vádlottak az első cselekményt 2016. július 25-ről 26-ra virradóra követték el, amikor is négy migránst szállítottak Budapestről Ausztriába az autópályán. Ezt követően még öt alkalommal kíséreltek meg illegális határátlépőket Magyarországról Ausztriába csempészni, melyből három alkalommal további 22 személyt juttattak illegálisan az Európai Unió területére. Két alkalommal a cselekmény meghiúsult, figyelemmel arra, hogy ismeretlen társaik nem jártak sikerrel.

Az ügyészség a vádlottakat üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett embercsempészés bűntettével vádolja.

Két vádlott szökésben van, míg ketten előzetes letartóztatásban várják a Szegedi Járásbíróság bűnösségük kérdésében való döntését.

Dr. Kopasz Zsolt

főügyész

távollétében:

Dr. Törő Sándor

főügyészhelyettes