2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2017-09-25 12:14:38

Ulmi diákok kulturális kalandjai Vásárhelyen

18 ulmi tanuló érkezett a Szent Hildegard Katolikus Leányiskolából szeptember 22-én pénteken Hódmezővásárhelyre, akik a Németh László Gimnázium és Általános Iskola által szervezett cserediák program keretein belül töltenek el a városban és az intézményben egy hetet. A diákokat dr.Kószó Péter alpolgármester köszöntötte hétfőn délelőtt a Polgármesteri Hivatal Dísztermében.

Ulmi diákok kulturális kalandjai Vásárhelyen

Hódmezővásárhelyre szeptember 22-én, pénteken érkeztek meg az ulmiak, előtte azonban egy hosszabb látogatást tettek Budapesten, csütörtökön. A hétvégét a fogadócsaládjaiknál töltötték, és egészen szeptember 29-i, pénteki indulásukig számos programon fognak részt venni. Iskolai programok, városi séta, Szeged nevezetességeinek megismerése, valamint székkutasi és mártélyi élmények is várnak a fiatal lányokra.

Ulmi diákok kulturális kalandjai Vásárhelyen

„13. éve minden évben két látogatás zajlik, a németek ősszel érkeznek a Németh László Gimnázium vendégeiként, a magyar diákok tavasszal kirándulnak Ulm-ba. A régóta fennálló, kiváló testvérintézményi kapcsolat elsődleges célja – a nyelv gyakorlása mellett - az, hogy bepillantást nyerjenek egymás diákéletébe, illetve megismerkedjenek a német illetve most a magyar kultúrával, Hódmezővásárhely értékeivel, nevezetességeivel. Töretlen népszerűségnek örvend ez a csereprogram mind a magyar, mind a német diákok körében” – mondta Bányai Réka, a Németh László Gimnázium és Általános Iskola magyar-német szakos tanára. Hozzátette, az évek alatt állandó barátságok is kialakultak a gyerekek között.

Ulmi diákok kulturális kalandjai Vásárhelyen Bányai Réka

A diákokat és két tanárukat a hagyományoknak megfelelően a Polgármesteri Hivatal Dísztermében köszöntötte ünnepélyesen is dr.Kószó Péter alpolgármester.

Ulmi diákok kulturális kalandjai Vásárhelyen Dr. Kószó Péter

Az alpolgármester bemutatta a dísztermet, kiemelve a közgyűlések vezetősége mögött álló címert, illetve a falakon lévő festményekkel kapcsolatban is információkkal látta el a hallgatóságot. Ismertette, a mintegy 50.000 fős Vásárhelyen 14 képviselő alkotja a vásárhelyi közgyűlést, akik a díszteremben szoktak tanácskozni. Utóbbi kapcsán kitért II. Rákóczi Ferenc fejedelemre, Erzsébet királynéra, Ferenc Jószef császárra és gróf Bercsényi Miklósra is. Ezt követően dr. Kószó Péter, kellemes itt létet kivánt, majd minden diáknak és kísérő tanáraiknak Hódmezővásárhely városvezetésének nevében ajándékot adott át.

Ulmi diákok kulturális kalandjai Vásárhelyen

Katharina Acker a Szent Hildegard Katolikus Leányiskola tanulója eddigi élményei közül a szombati biciklitúrát és lovaglást emelte ki, illetve a vasárnap tett szegedi látogatás tetszett neki. „Nagyon jó benyomásokat szereztem az elmúlt napokban, az itteniek kedvesek, a diákélet pedig hasonló a miénkhez” – mondta Katharina, aki Hódi Kata, 8. osztályos tanulónál vendégeskedik. „Amikor Ulm-ban voltam, nagyon élveztem, nagy álmom volt eljutni Németországba. Szép helyen laktunk, az emberek aranyosak voltak. Szeretném, ha Katharina hasonló élményekkel térne haza”- emlte ki Kata.

Ulmi diákok kulturális kalandjai Vásárhelyen Katharina Acker

A diákok a Városházán történt látogatás után a Református Ótemplomot tekintették meg, illetve séta keretében fedezték fel Hódmezővásárhelyt.

 

Ács Helga