2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Tiszta / 1°C
k / -2°C
sze / -2°C
Regionális Hírek
Szeri Csaba | 2017-08-10 16:51:48

Újranyitnák a megszűnt patikát Mártélyon

Júliusban Mártélyon megszűnt a patikaszolgáltatás. A több mint 20 éve működő Kamilla Patika fiókpatikájának működési engedélyét megszüntették. A település önkormányzata jelenleg is azon dolgozik, hogy a szolgáltatást mielőbb ismét elérhetővé tegyék a lakosok számára.

A mártélyi önkormányzat júliusban kapta meg a határozatot arra vonatkozóan, hogy a helyi Kamilla Patika által működtetett fiókpatika működési engedélyét megszüntették. Az indoklás szerint a patika Község utcai helyisége már nem volt alkalmas a szolgáltatás üzemeltetésére. Híján van megfelelő kiszolgáló helyiségnek, raktárnak, öltözőnek és vizes blokknak is.

„Tulajdonképpen a működtető patikusok pozitív, támogató hozzáállása miatt tudott eddig is egyáltalán működni a fiókpatika, hiszen az infrastruktúra már messze elmarad a szabályoktól. Így Mártélyon ez a patikaszolgáltatás, bízunk benne, hogy átmeneti időszakra, de sajnos, szünetel.” – nyilatkozta Borsos József, a település polgármestere.

Az önkormányzat időközben már felvette a kapcsolatot a kecskeméti, régiót iránytó főpatikussal, az után érdeklődve, hogy miként orvosolható a helyzet. A tapasztalatok alapján ugyanis a mártélyiak kedvelték és fontosnak érezték, érzik a szolgáltatást.

„Kiderült, hogy ebben az esetben egyrészről egy új helyszínt kell választani a patikának. Ennek pedig meg kell felelnie az életben lévő szakmai elvárásoknak. Működési engedélyt csak az a fiókpatika kaphat, amely minden egyes direktívát be tud tartani. Mind méretében, helyiség számában, kiszolgáló berendezések, szoftverek, internet és riasztó berendezés tekintetében.” – mondta a polgármester.

Újranyitnák a megszűnt patikát MártélyonA Civilházban alakítanák ki az új fiókpatikát

Az önkormányzat a tulajdonában álló épületek közül igyekezett választani, a jelenlegi terv szerint pedig a Civilházban kaphatna helyet az új patika. Az ott található két irodát és nappali melegedőt alakítanák át a céloknak megfelelően. A hely új bejáratot is kapna, és a két iroda helyiséget is egybenyitnák.

„Ez a beruházás, jelen pillanatban úgy néz ki, hogy a falu költségvetését kell, hogy terhelje. Az építésztervezőnket már megbíztam a tervezéssel, a helyszínt is bejártuk. A következő időszakban készülhetnek el a koncepciós tervek.” – teszi hozzá Borsos József.

A településnek a mostani helyzetben a legközelebb eső patikát kell először megszólítani a fiókpatika-szolgáltatás felvállalása ügyében. Így már folynak az egyeztetések az Agyag utcai patikával, valamint a Jókai utcai patikát is felkeresték az illetékesek. Amennyiben egyik szolgáltató sem kíván élni a lehetőséggel, akkor a belvárosi patikákat kell felkeresni. Emiatt néhány hónapos folyamatra lehet számítani, annak érdekében, hogy a megfelelő döntések szülessenek. Vélhetően 2018-ra datálhatjuk az új fiókpatika megnyitását.

Újranyitnák a megszűnt patikát MártélyonA régi fiókpatika, már cégér nélkül, üresen és zárva

„Fontos megemlíteni, hogy most van egy átmeneti időszak, ami már érezhető is. Ez alatt igyekszünk Palotás Ágnes háziorvosunkkal, az asszisztensével és a tanyagondnokkal közösen egy olyan rendszert kialakítani, ami biztosítja a gyógyszerellátást azon lakosok számára, akik családi, baráti vagy szomszédi segítséggel sem tudják ezt megoldani.” – folytatta a polgármester.

„Azt szeretnénk, ha az új szolgáltató legalább 2-3- évig elkötelezett lenne a szolgáltatás fenntartásában. Tesszük ezt azért, mert látjuk, hogy a kistelepülési gyógyszerforgalom nem képes akkora bevételt generálni, ami képes önmagában egy ilyen szolgáltatást fenntartani. A nagyobb patikaszolgáltatók, gyógyszerkereskedő elsősorban pénzügyi döntések mentén szolgáltatnak, míg az elköszönő Kamilla Patika patikusai jó esetben nullásan és kötelezettség tudatból biztosították a szolgáltatást Mártélyon. Nekik ezúton is szeretnénk megköszönni a több mint 20 éves munkát, az áldozatos tevékenységet. Az ő munkájuk nélkül ezt a szolgáltatást valószínűleg nem nagyon vállalta volna senki. Azért, hogy a szolgáltatás így tudott üzemelni, és hogy az utolsó pillanatig a rendelkezésre álltak hálásak vagyunk. További munkájukhoz sok sikert és jó egészséget kívánunk. Azt pedig meglátjuk, hogy ki lesz a következő szolgáltató.” – zárta szavait Borsos József polgármester.

szcs