2018. január 18. csütörtök, Piroska
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Felhős / 6°C
p / 4°C
szo / 1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2018-01-11 21:59:46

Újranyílhat az óvoda Szikáncson

Lakossági fórumot tartott Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere, valamint Benkő Zsolt önkormányzati képviselő Szikáncson a volt iskola épületében, csütörtökön.

Benkő Zsolt önkormányzati képviselő elmondta, hogy Hódmezővásárhely fejlődésével a külterületeken is egyre több beruházás találja meg a helyét. Az infrastruktúra, azaz az utak, a közvilágítás, mind folyamatosan újulnak. Az Ács Lajos utca aszfaltozását 2-3 héten belül fogja a kivitelező befejezni, ami után a Fő utcát is rendbe hozzák majd. A képviselő beszámolt arról is, hogy tavasszal valószínű, hogy az új játszóteret is fel fogják avatni, amihez a lakosok a fórumon kapott prospektusból válogathatták ki, milyen játékok legyenek majd benne. Benkő Zsolt kitért a helyi ivóvíz problémáira is. Elmondta: december 20.-án helyezték üzembe az ivóvíz tornyot, azóta elvileg a rendszer rendbe kell, hogy legyen.

Újranyílhat az óvoda Szikáncson

Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely polgármesteri jogkörrel megbízott alpolgármestere kifejtette, hogy mit jelent a szikáncsiak számára a Hódmezővásárhelyen megvalósuló, több mint 60 fejlesztés, majd felidézte a város múltját a kiegyezéstől egészen az I. világháborúig.

„Az volt a felvilágosodás első időszaka. Majdnem az össze híres építményt akkor építették, kezdve a Fekete Sastól, a Bank palotáig. Most 200 milliárd forintot fogunk 5 év alatt elkölteni a városra. Közel 100 évet kellett várni, hogy megismétlődjön Hódmezővásárhely fénykora, amiből mindenkinek az érdeke, hogy közösen hozzuk ki a maximumot.” – mondta Hegedűs Zoltán.

Újranyílhat az óvoda Szikáncson

Kifejtette: az elkerülők elkészülésével sokkal könnyebb lesz a külterületen élőknek az élet, hiszen Hódmezővásárhelyen is kisebb lesz a forgalom, valamint el tudják kerülni a várost, ha esetleg Székkutasra, vagy Mártélyra szeretnének menni. Beszámolt még a város gazdasági fejlesztéseiről is. Az alpolgármester kiemelte a fenntartható, működtethető közösségi ház kialakításának fontosságát.

Benkő Zsolt hozzátette: fontos, hogy ezek a közösségi terek megteljenek tartalommal is, amire az egyik legalkalmasabb szervezetnek a Szikáncs Jövőjéért alapítványt tartja, ugyanis a szervezet korábban már 3 millió forintot nyert pályázatokon rendezvények megszervezésére.

Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: számos dolog halmozódott fel Szikáncson. Egy lakossági kérdésre reagálva kifejtette, hogy teljes mértékben támogatja a szikáncsi óvoda újranyitását, amennyiben az 1-3 éves gyerekek létszáma eléri a 20 főt. Hozzátette, a feladat óriási költségekkel jár, amit a város költségvetéséből kell majd megoldani, ezért rengeteg munkát igényel az intézmény újranyitása.

„800 darab 1000 fő alatti település van az országban és mindegyik komoly gondokkal küzd. Ezért nagyon fontos, hogy a kormány segítséget nyújtson a számukra. Hódmezővásárhely ebből a szempontból is különleges, ugyanis hatalmas tanyavilág veszi körül, amiknek a villamosításával Benkő Zsolt az utóbbi években rengeteget foglalkozott.” – mondta az országgyűlési képviselő.

Újranyílhat az óvoda Szikáncson

Kifejtette, hogy a tanyaközpontokban kevés az aktív korú felnőtt és sok a nyugdíjas, ezért is örül neki, ha Szikáncson indokolttá válik az óvoda újranyitása.

„A kistelepüléseknél fontos, hogy jól megközelíthetőek legyenek. Szikáncs esetében, megújult az út Makó és Hódmezővásárhely köz, valamint épül majd egy kerékpárút Makó, Maroslele és Hódmezővásárhely közt.” – tette hozzá Lázár János.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a munka kérdésével kapcsolatban elmondta: jelenleg 2%-os a munkanélküliség Hódmezővásárhelyen és az év második felére több lesz a munkahely, mint a munkás. Hozzátette, hogy óriási átalakulás zajlik a mezőgazdaságban. Szikáncs környékén két jól prosperáló cég is működik és alkalmaz a község környékéről embereket. Kitért a szakképzés kérdésére is, ugyanis megfelelő minőségű munkások szükségesek ahhoz, hogy kezeljék az 50-100 milliós gépeket.

„2010 decemberében 2.938 álláskereső volt Hódmezővásárhelyen, ez a szám 2017 decemberére 617 főre esett, ami 79 százalékos csökkenést jelent. Jelenleg 2 százalékon áll a munkanélküliség a városban. Ezzel párhuzamosan az elmúlt években a közfoglalkoztatásban dolgozók létszáma is folyamatosan csökkent, ami jól mutatja, hogy a hódmezővásárhelyi cégek és vállalkozások teremtettek mintegy 2.300 munkahelyet.” – emelte ki Lázár János, majd hozzátette, hogy mindent megtesz a kormány azért, hogy munka alapú társadalmat teremtsenek Magyarországon.

„Ma sokkal jobban megéri dolgozni, mint szociális segélyekből élni. A minimálbér 138 ezer forintra nőtt, aminek 2018 és 2022 között tovább kell emelkednie, hogy a cégek még jobban megtudják tartani a munkaerőt.” – mondta az országgyűlési képviselő.

Újranyílhat az óvoda Szikáncson

A nyugdíjakkal kapcsolatban Lázár János kifejtette, hogy a gazdasági sikerek miatt lehetősége volt a kormánynak nyugdíjprémium kiosztására, valamint az inflációkhoz igazodva mindig emelkedik a nyugdíj, aminek a tovább emelését 2018-ban is folytatni kell.

A közelgő választásokkal kapcsolatban az országgyűlési képviselő elmondta, hogy a legfontosabb, hogy mindenki éljen a legjobb meggyőződése szerint a választási lehetőségével, illetve mindenki menjen el szavazni.

„Februárban lesz az időközi polgármester választás. Almási Istvánnal már korábban beszélgettünk róla, hogy Hegedűs Zoltánt szeretné utódjának. Én Hegedűs Zoltánra fogok szavazni, hiszen a mienk egy város és ország építő csapat. Önöket is arra kérem, hogy szavazzanak rá, hiszen igenis van jelentősége annak, hogy ki irányítja a várost, amiben még sosem voltak a pénzügyek annyira rendben, mint most.”- mondta Lázár János.

Újranyílhat az óvoda Szikáncson

Az április 8.-i parlamenti választásokról elmondta, hogy februárban kezdődik majd az aláírásgyűjtés. Kifejtette, hogy a parlamenti képviselőknek az a feladata, hogy lehetőségeket teremtsenek a körzetüknek. Lázár János hozzátette, hogy 19 település tartozik hozzá, ahol több helyen is elkél a segítség.

„Nagy kérdés lesz a jövőben az, hogy ha valaki kistelepülésen születik, hogyan lehet ott tartani. A kormány terve 2018-tól, hogy az összes magyar otthonban legyen jó minőségű, szélessávú internet elérés. A változást, pedig az elektronikus ügyintézés fogja jelenteni. Minél kényelmesebben lehessen minél több ügyet elintézni otthonról, online. – mondta az országgyűlési képviselő a kormány 170 milliárdos projektjéről.

Újranyílhat az óvoda Szikáncson

Lakossági kérdésként merült fel, hogy kinek kell foglalkoznia a közterületen található árkok tisztántartásával, amiről Benkő Zsolt elmondta: a saját házrész előtti árokszakaszt, mindenkinek magának kell takarítani, míg a közterületen található részek, a közterület felügyelet feladatának számítanak.

Újranyílhat az óvoda Szikáncson

Panaszként jelentették, hogy nincsen Gorzsán a gépállomás mögötti szakaszon közvilágítás. Lázár János elmondta, hogy mióta a Démász külföldi helyett állami kézben van, azóta sokkal gyorsabban meg lehet oldani az ilyen problémákat, majd hozzátette, intézkedni fog az ügyben.

Harmat Gyula ahhoz kért segítséget, hogy a szomszédjaival közösen felújítsák a járdát, amivel kapcsolatban Hegedűs Zoltán tett egy javaslatot, hogy létrehoznak egy új programot, ahol a lakossági összefogások esetén az önkormányzat állja járdaépítéshez az alapanyagot.

n.j.