2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Regionális Hírek
Tudósító | 2017-03-12 13:27:36

Újraavatták az első világháborús emlékművet

Pályázaton elnyert támogatásból újították fel az I. világháborús emlékművet Mindszenten, melyet március 12-én vasárnap, egy szentmisét követően avattak fel újból. A Szabadság téren található szobor ezentúl méltó emlékhely lehet.

Újraavatták az első világháborús emlékművet

Egy évszázaddal ezelőtt lángba borult a világ. Az első világháború négy éve Európa, és az egész világ számára borzasztó, áldozatok millióit követelő időszak volt. Az itthon maradottak is sokat szenvedtek, aggódtak a fronton harcoló szeretteikért, majd egymás után érkeztek a halálhírt hozó értesítések. A felmérés szerint 530.965 katona halt meg a háborúbúban, köztük 490 mindszenti katona is. Bár az 1935-ben felavatott Hősök szobrán 461 név szerepelt, az évek során újabb és újabb dokumentumok, ezáltal nevek kerültek elő. Többen eltűntek, akik soha nem tértek haza, de halálukra nincs bizonyíték, így nem szerepelnek a hősi halottak listáján.

Újraavatták az első világháborús emlékművet

Újraavatták az első világháborús emlékművet

„Az első világháború alatt veszítettünk legtöbbet emberéletben, anyagiakban és nem beszélve a Trianoni békediktátum igazságtalanságáról, amely magában hordozta a második világháború csíráját. Mennyi egyéni, családi és nemzeti tragédia sűrűsödött össze erre a néhány évre” – mondta el megemlékező beszédében Zsótér Károly polgármester.

Újraavatták az első világháborús emlékművet

Újraavatták az első világháborús emlékművet

A halottainkat temetőbe helyezzük, gondozzuk, virágokkal díszítjük sírjaikat. Az I. és a II. világháború eseményeinek túlnyomó része nem magyar földön zajlott, ezért az elesettek nagy részét idegen országban, jeltelen sírba temették. Ezért fontos, hogy a hozzátartozók egy méltó emlékhelyen gondolhatnak szeretteikre és róhatják le tiszteletüket az emlékezők. Ezt a méltó emlékhelyet Salamon László plébános szentelte meg, melyet követően a Mindszenti Általános Iskola diákjai egy égő mécsest tartva, tulipánt helyeztek el a szobor talapzatán. Ezt követően pedig koszorút helyezett el Mindszent Város Önkormányzata, a Mindszenti Lovas Klub és a KDNP-Mindszenti szervezete.

Újraavatták az első világháborús emlékművet

A Hősök szobra a felújítás előtt

Újraavatták az első világháborús emlékművet

A Hősök szobra a felújítást követően

Zsótér Károly, Mindszent Város polgármestere úgy fogalmazott, régi adósság, hogy ezt a szobrot, amely az 1930-as évektől őrzi az első világháborús áldozatok emlékét, felújítsák, mely most pályázati forrásból sikerülhetett. A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kiírására benyújtott pályázat – az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság döntése alapján, 1.574.360 Ft támogatást nyert el. A szobor megújulásában nagy segítség volt a Városvédő és Szépítő Egyesület, akik teljes szívvel és lélekkel, valamint saját két kezükkel azon dolgoztak, hogy mind a szobor, mind pedig környéke megszépülhessen. Ez utóbbinál bíznak abban, hogy az elkövetkezendő időszakban a szoborhoz hasonlóan még szebbé tudják majd tenni.

 

RV