2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
0°C
Felhős / 2°C
h / 0°C
k / -1°C
Agrár
Czabarka János | 2017-12-22 09:36:29

Újra választották a NAK vezetőségét

Megtartotta alakuló küldöttgyűlését a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) szerdán Budapesten, a kamara vezetése változatlan, elnöke Győrffy Balázs, alelnökei Éder Tamás, ifjabb Hubai Imre, Kis Miklós és Zászlós Tibor lett a küldöttek döntése alapján.

Magyar kézben lévő föld nélkül nem lehetne saját jövője Magyarországnak - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az Országházban tartott ülésen. A miniszterelnök a magyar jövő egyik oszlopának nevezte az agrárgazdasági kamarát, amellyel mint mondta: "vállvetve küzdöttünk, hogy a földet magyar tulajdonban tartsuk".

Újra választották a NAK vezetőségét

"Ha 2018 áprilisában ismét felhatalmazást kapunk a magyaroktól az ország kormányzására, akkor önök számíthatnak ránk, és az önök szakmai programját közösen hajthatjuk végre" - mondta a küldötteknek a miniszterelnök.


Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) elnöke a küldöttgyűlés személyi döntését kommentálva azt mondta "a győztes csapaton ne változtass" elv érvényesült. Így továbbra is az a célkitűzés, hogy a magyar agrárgazdaság és az élelmiszeripar, valamint a kereskedelem erőforrásait kihasználva az eddiginél is versenyképesebb legyen mind a bel- mind a külföldi piacokon.


Jakab István, az agrárkamarai választásokon győztes jelölő szervezet vezetőjeként kiemelte, a Magosz évtizedeken keresztül - szövetségeseivel együtt - a korszerű agrár- és élelmiszergazdaság, az élhető vidéki élet feltételeinek megteremtéséért dolgozott, és ez beteljesült.

Újra választották a NAK vezetőségét

 

A Fidesz és a Magosz közötti kapcsolat azonos értékrenden alapuló erős szövetség - emelte ki a Magosz elnöke.
Jakab István elmondta: az agrárkamarai választáson a Magosz 17 szervezettel fogott össze, az összefogás lefedte a teljes magyar agrár- és élelmiszergazdaságot, valamint a -kereskedelmet is.


A választáson mintegy 50 ezer tag élt szavazati jogával, négyszer annyi, mint 2013-ban. Európai összehasonlításban a 13,2 százalékos részvételi arány kifejezetten jónak minősíthető - jegyezte meg.


Hozzátette: az ellenlábas Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) csak kilenc megyében tudott jelöltet állítani. Az agrárkamarai választáson a Magosz és szövetségesei listája a szavazatok 88,3 százalékát kapta. A MOSZ tagjai közül is többen ezen a listán szerepeltek, ami igazolja, hogy a Magosz és szövetségesei  együttműködésre törekedtek, a megválasztottak az egész ágazatot képviselik.

Újra választották a NAK vezetőségét

 

Győrffy Balázs az MTI-nek elmondta: a kamarai tagság képviselőinek azon döntése, hogy a korábbi vezetés kapott újra bizalmat, alapot ad arra, hogy a megkezdett konstruktív munka folytatódjon. Ezt a kormány kész támogatni, amit Orbán Viktor miniszterelnök is jelzett a küldöttgyűlés résztvevői előtt - mutatott rá a NAK elnöke.  
Az elnök a küldöttek előtt kiemelte: az agrárkamara tagjai az elmúlt ciklusban sok kérdésről formáltak véleményt, így a kormánnyal való együttműködésről, a kötelező kamarai tagságról. A szakmai vélemények alapján Magyarország kormánya partnerként tekint a NAK-ra, amelyet egy stratégiai megállapodás megkötésével ismert el.

Jelzés értékűnek minősítette azt, hogy a gyűlésen a miniszterelnök mellett Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter és Fazekas Sándor, a földművelésügyi tárca vezetője is jelen volt.

Újra választották a NAK vezetőségét

Győrffy Balázs az elmúlt négy év eredményeit sorolva kiemelte a falugazdász-hálózat újjászervezését, az őstermelői igazolványok rendszerének átalakítását. A NAK sikeresen működött közre az uniós források elérésében - mondta az elnök, aki szerint ennek is köszönhetően javult az élelmiszeripari szereplők helyzete. Munkájuk eredményének tartja, hogy több területen csökkent az áfa, akárcsak az országos jégkár-mérséklő rendszer kiépülését is.

Újra választották a NAK vezetőségét

Fontosnak nevezte, hogy a kamarai tagok a hosszú távú gazdálkodási stabilitás érdekében saját földterületen gazdálkodhassanak. Ezt a lehetőséget biztosította A földet a gazdáknak program - jegyezte meg.
A NAK sajátos eszközeivel segíti a kormányt a magyar termőföld-törvény miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárás kivédésében. Továbbá pártolja a gazdálkodók összefogását, a termékek feldolgozottsági fokának növelését is. Javasolta, hogy a családi gazdaságok kaphassanak jogi személységet, ez ugyanis növelhetné a forrásellátottságukat - hívta fel a figyelmet a NAK elnöke.

Forrás: MTI
Képek:Facebook