2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Eső / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Gazdaság és Politika
Czabarka János | 2017-11-03 07:27:45

Újabb 3 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak

Nem befolyásolja a nyugdíj-kifizetéseket, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság beolvadt a Magyar Államkincstárba. Így a nyugdíjprémium és a kiegészítés is a szokott rendben érkezik. A nemzetgazdasági miniszter a Híradónak azt mondta, jövőre 3 százalékos inflációval számol a kormány, ami legalább ilyen mértékű nyugdíjemelést jelent jövőre.

Újabb 3 százalékkal emelkedhetnek a nyugdíjak

Ahogy októberben, úgy novemberben is menetrend szerint hozza majd a postás a nyugdíjat. Ebben a hónapban az első kézbesítési nap 15-e lesz. A kötelező járandóságon felül most az inflációnak megfelelő kiegészítést és most először nyugdíjprémiumot is kapnak az idősek.

A bakszámlákra is időben, vagyis 10-én átutalja az államkincstár a kötelező járandóságot. Ezen az sem változtat, hogy november 1-től az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság megszűnt, beolvadt a Magyar Államkincstárba.

Mészáros József, a Magyar Államkincstár elnöke elmondta, az összeolvadás ebből a szempontból semmit nem jelent. Az ellátások kifizetése – ez mind a béreket, mind a családtámogatásokat, mind a nyugdíjakat, illetve nyugdíjszerű ellátásokat tekintve – a törvényes határidőben megtörténnek. A társadalombiztosítás, illetve a kincstár eddig is fegyelmezetten végezte a munkáját, az egybeolvadás még inkább fegyelmezetté teszi a munkát – fogalmazott az elnök.

Egy átlag nyugdíjjal rendelkező nyugdíjas – ami nagyjából 118 ezer forint – 23 ezer néhány száz forint körüli juttatást fog kapni – véli Csorba Zsolt nyugdíjszakértő. Véleménye szerint, ha ehhez hozzávesszük az Erzsébet-utalványt – amit majd decemberben postáznak –, akkor ez már a kisebb nyugdíjasok számára is komoly pluszt jelent.

A plusz juttatások egyébként mintegy 2 millió 700 ezer embert érintenek.
Nem befolyásolják az államháztartás hiányát a kifizetések

A nemzetgazdasági miniszter a Híradónak elmondta, hogy a nyugdíj kiegészítésre, a prémiumra és az Erzsébet-utalványokra is megvan a pénz a költségvetésben. Így a kifizetések nem befolyásolják az államháztartás hiányát.

Varga Mihály elmondta, az infláció miatti korrekcióra körülbelül 27 milliárd forintot biztosít majd a költségvetés. A nyugdíjprémium összege, annak a kifizetése 30 milliárd forintot jelent, tehát nagyjából hasonló nagyságrendű összeget. És az Erzsébet-utalvány kifizetése is 30 milliárd forint feletti összeg lesz. Összességében 85-90 milliárd forintos ennek a három intézkedésnek a hatása. A fedezet rendelkezésre áll, tehát külön plusz intézkedéseket nem igényel – hangsúlyozta a miniszter.

forrás:hirado.hu