2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Regionális Hírek
Kovács Péter | 2017-05-17 07:11:03

Új raktárat kap a szegedi levéltár

A beruházással évtizedek óta fennálló probléma oldódik meg. A levéltárosok az MTV volt regionális stúdiójának üresen álló épületét kapták meg, amelyet a célra átalakítanak. Összesen közel 700 millió forint jut a következő másfél évben a makói, majd a szegedi levéltárak fejlesztésére.

Új raktárat kap a szegedi levéltár

559,5 millió forintot juttat a kormány a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád Megyei Levéltárának, hogy abból új, korszerű raktárépületet építsenek ki – értesült a SZEGEDma hírportál. A hírt megerősítette Biernacki Karol, a megyei levéltár vezetője.

„A raktári kapacitás korlátozottsága hetven éve problémát jelent Szegeden, de ez megoldódni látszik, ugyanis tavaly egy kiváló elképzelés született, amely szerint az MTV volt regionális stúdiójának épületében, a Kálvária téren alakítjuk ki az új raktárat” – mondta az igazgató.

A Magyar Nemzeti Levéltár vezetése, Mikó Zsuzsanna korábbi és Szabó Csaba jelenlegi főigazgató, valamint Juhász Tünde kormánymegbízott és B. Nagy László országgyűlési képviselő együttműködésének és közös fellépésének köszönhetően született meg a kedvező döntés. Biernacki Karol hangsúlyozta, hogy a beruházás nem a Magyar Nemzeti Levéltár büdzséjét terheli, mivel a kormány külön forrást biztosít a célra.

Új raktárat kap a szegedi levéltár

Az új ingatlan közel 4000 négyzetméter alapterületű, s bár az épület kiváló állapotú, mégis szükséges az átépítése, hiszen alkalmassá kell tenni a történeti értékkel bíró iratok őrzésére. A 2017-es év az előkészítés időszaka, ekkor zajlik le a tervezés és a közbeszerzési eljárás. A következő évben kialakítják a raktárhelyiségeket, beépítik a polcrendszereket, megerősítik a födémeket. Ha minden az előzetes tervek szerint halad, akkor 2018 őszén megkezdődhet a költözés.

A jelenlegi három raktárból 8000 iratfolyóméternyi dokumentumot szállítanak az új épületbe, ezen kívül további 2000 iratfolyómétert kitevő, hely hiányában még az iratképzőknél lévő anyag is végre levéltári kezelésbe kerül. A központ és a kutatóterem a jövőben is a Dóm téren marad, a Somogyi Károly Városi és Megyei Könyvtárral egy épületben, viszont most már csak 1350 méterre kell szállítani a kutatók által kért dokumentumokat, amelynek köszönhetően időt és pénzt spórol a levéltár.

Biernacki Karol megjegyezte, hogy a Csongrád Megyei Levéltár nem panaszkodhat, hiszen a Makón működő levéltár a térség országgyűlési képviselőjének, Lázár Jánosnak, valamint Farkas Éva polgármesternek köszönhetően 130 millió forinthoz jutott, így idén új épületbe költözhet.

 

Forrás: szegedma.hu