2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-02-16 13:09:55

Új ösztöndíjat indítanak Makón

Makó számít rád! néven új ösztöndíj-programot indít szeptembertől az önkormányzat - az erről szóló rendelettervezetet ismertették csütörtökön a városházán. Az eseményre elhívták a helyi középiskolák, illetve fenntartóik vezetőit, valamint az olyan vállalkozások képviselőit, akik részt vesznek a diákok szakmai gyakorlati képzésében.

Új ösztöndíjat indítanak Makón

- A makói önkormányzat a 2017-es esztendőt a fiatalok évének is nyilvánította, így több több olyan programot tervezünk, melyek ezt a korosztályt segítik - nyilatkozta Farkas Éva Erzsébet polgármester csütörtökön a városházán tartott egyeztető fórumon. Ugyanis szeptembertől elindítják a Makó számít rád! ösztöndíjat, s az ezt szabályozó rendeletettervezetet véleményeztették a városban működő középiskolák, illetve fenntartóik vezetőivel, illetve a témában érintett szakemberekkel.

Új ösztöndíjat indítanak Makón

Az ösztöndíjra elsőként egy 10 millió forintos keretet különített el az önkormányzat, melyből hatvan diiák részesülhet. A végzős középiskoláok, illetve mesterképzésben résztvevők pályázhatnak rá, egy-egy tanuló havonta maximum 30 ezer forintot kaphat. A pályázni májustól lehet, s a nyerteseknek a 2017-2018-as tanévtől jár az ösztöndíj.

Új ösztöndíjat indítanak Makón

A csütörtöki megbeszélésen az is szóba került, hogy az oktatási intézmények és a helyi vállalkozások együttműködnek annak érdekében, hogy elsősorban olyan fiatalok kerüljenek ki az iskolákból, akik el is tudnak Makón helyezkedni. - Örülök annak, hogy most már előtérbe kerültek azon szakmák oktatása is, melyekre nagy szüksége van a helyi cégeknek - vette át a szót Tóth István, a Marosmenti Vállalkozók Szövetségének elnöke. Arról is megegyeztek, hogy minden évben áprilisig átbeszélik, melyek a hiányszakmák. Most elsősorban frissen végzett ácsra, valamint a vasas és az építő szakmában dolgozókra lenne szükség.

Új ösztöndíjat indítanak Makón

- A Návay tagintézményünk két makói vállalkozással, a Váll-Ker Kft.-vel és a Duocorral is együttműködik, így ennél a két cégnél is szerezhetnek szakmai gyakorlatot a diákjaink - tudtuk meg Árva-Nagy Sándornétől, a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum főigazgatójától. Az új ösztöndíj, az iskolák és a cégek összefogása elsősorban azért kiváló, mert ennek segítségével talán vonzóbbnak találják a fiatalok Makót, s a későbbiekben is itt képzelik el a jövőjüket.

Új ösztöndíjat indítanak Makón

Munkatársunktól. K.