2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-1°C
Felhős / -2°C
k / -1°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Tudósító | 2016-12-22 09:54:54

Új ösztöndíj a jövő évtől Makón

A fiatalok támogatására helyezik a hangsúlyt jövő évtől Makón. Erről, és a 2016-os év főbb eseményeiről beszélgetett Farkas Éva Erzsébet Makó város polgármesterével és Dr. Szabó Sándorral a Jegyzői Iroda vezetőjével, Égető Gyula műsorvezető.

Új ösztöndíj a jövő évtől Makón

10:54 Közlekedési koncepciót terjesztettek elő idén. Makón még vannak földes utcák, ahol sárban nehéz a közlekedés. A Honvéd városrészben van a legtöbb ilyen utca és a rehabilitáció kapcsán ezek aszfalt réteget fognak kapni.

Adventi időszakban több esemény is zajlott a településen. A polgármester mindenkinek megköszönte munkáját, akik valamilyen módon segítették a rendezvényeket, és a művészeti csoportoknak, akik felléptek és színesítették a város közösségi életét. Két nagy rendezvény lesz a közeljövőben a településen, az egyik a Hagymatikum szilveszteri rendezvénye, melyre minden jegy elkelt, de a hagyományos Magán Zeneiskola által szervezett újévi koncert is megszervezésre kerül. Hangzott el a műsor végén.

10:48 Rendkívüli települési támogatás kapcsán már a 2015-ös évben duplájára emelték a keretet. Igyekeztek minden korosztályt elérni ezekkel a támogatásokkal. Akár a bébi kötvénnyel, vagy a felsőoktatásban tanulók esetében, akik közül 198 makói fiatalt támogatnak 10-10 ezer forinttal. A 2017-es év elsősorban a fiatalokról fog szólni, amellett, hogy a meglévő támogatásokat is továbbviszik. Új ösztöndíjrendszert alakítanak ki a Bursa Hungarica mellett. 30-50 ezer forintos havi támogatással szeretnék segíteni a felsőoktatásban tanuló, mesterképzésben résztvevő diákokat. A cél, hogy tanulmányaikat követően visszatérve a városba, azokat a hiányszakmákat tudják betölteni, melyek Makón betöltésre várnak.

Új ösztöndíj a jövő évtől Makón

10:42 A Honvéd városrész rehabilitációja kapcsán patkányirtásról adott tájékoztatást legutóbb a promenad.hu és Rádió 7. Sánta Sándor háziorvosként és ott élőként mindig is harcolt ezért a településrészért, és az önkormányzatnak is nagy feladata a mély szegénységben élők támogatása és segítése. Lázár János országgyűlési képviselő is felkarolta ezt a kérést, így 730 millió forintos infrastruktúra megújítás, és 219 millió forintból társadalmi együttműködést segítő programok valósulnak meg.

Az ott élőknek is feladata, hogy tegyenek ezért a városrészért. Pénzügyi tanácsadás, egészségügyi szűrés, és különböző programok, együttműködések irányulnak majd arra, hogy fejlődést mutasson a gondolkodásmód. A szemléletformálás a legfőbb feladat.

10:36 A Páger mozi épület állagának megóvása került szóba. 2015-ben kezdték el a nagy ingatlanok állagának felmérést. A 15 legnagyobb ingatlana közé tartozik a városnak a Páger mozi. Makovecz Imre vázlattervei alapján erre az eklektikus stílusú épületegység megújítása 600 millió forintos támogatásból valósulhat meg, hogy megfelelő szórakozási helyé tegyék ezt az épületet.

10:30 János telefonált be a műsorba, aki a következő kéréssel fordult a polgármester asszonyhoz. Ő a piac melletti telek tulajdonosa. Kérte, hogy 18 óra helyett 17 órakor zárjon be a piac szilveszterig, hiszen alkonyat után petárda csata szokott zajlani. A polgármester elmondta, egyeztetni fog a piac tulajdonosával erről a kérésről.

Egy levél is érkezett: Makón a Klapka utcában disznóvágás után kiengedik az utcára a véres vizet. A kérdés: ez nem számít környezetszennyezésnek? Dr. Szabó Sándor válaszolt rá: Ez a terület fejlesztésre szorul, ezzel kapcsolatban már elindult egy folyamat. Még nem kaptak bejelentést, ha megtörténik, akkor meg tudják vizsgálni és esetleg bírság kiszabása mellett döntenek.

10:20 Az egyik legnagyobb beruházás jelenleg tervezés alatt áll, ez a Hagymatikum fürdő átalakításáról szól. A Makói Önkormányzati Hivatal Innovációs Irodájának létszámán növeltek, hogy az ilyen nagy projektek véghezviteléhez meg legyen a megfelelő mennyiségű és tudású humán erőforrás.

10:13 2013-ban kormányzati döntésnek köszönhetően Makovecz hagyatékra, örökségének megőrzésére írtak ki pályázatot. Erre nyújtottak be támogatási kérelmet, melyre a napokban várják a döntést. Ennek kapcsán újul meg a könyvtár is. Óriási tér rehabilitációs program kapcsolódik ehhez a projekthez. A piac felújítására is pályáztak a TOP-ban, ezt a kettőt szeretnék összekapcsolni.

10:03 Köszöntjük olvasóinkat! Hamarosan kezdődik a műsor. Műsorvezető: Égető Gyula.

 

RV