2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2018-02-02 16:17:10

Új mérőlabort avattak a keriben

A gépész ágazatot folyamatosan fejleszteni kell, s ezt nagyon jól tudják a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrumban is. Ennek érdekében pénteken adták át a centrumhoz tartozó makói Návay iskola Bajza utcai épületében a 10 millió forintból kialakított új mérőlabort.

Új mérőlabort avattak a keriben

Új mérőlabort kapott a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum (HSZC) Návay Lajos Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma. A 10 millió forintból a Bajza utcai épületben kialakított képzési helyszínt pénteken avatták fel ünnepélyes keretek között. - A gépész szakmák oktatása 2013-tól indult el nálunk, az idei tanévben már 28 diákot tanítunk, s külön öröm számomra, hogy be tudtuk indítani mechatronikai technikusi képzést is - fejtett ki az intézmény igazgatója, Kincses Tímea. A Návayt egyre több fiatal választja, így elengedhetetlen a modern eszközpark folyamatos fejlesztése.

Új mérőlabort avattak a keriben

- Mint mindenben, így a szakképzésben is követnünk kell a trendeket, hiszen folyamatosan új ismeretek, új technológiák látnak napvilágot - vette át a szót Nagy Norbert. A HSZC szakmai főigazgató-helyettese arról is beszámolt, hogy emiatt az intézményeikben rendszeresen figyelik a tanárok és diákok által használt eszközök állapotát, s ha szükséges, akkor azonnal újakat szereznek be. Nagy Norbertet hallja:

Új mérőlabort avattak a keriben

Új mérőlabort avattak a keriben

Az önkormányzat számára is fontos, hogy a városban elsősorban olyan szakmákat tanuljanak a fiatalok, melyekkel helyben el is tudnak helyezkedni. Ezért Makón mind a képzési helyekkel, mind a vállalkozásokkal nagyon jó kapocslatot ápol a város, vagyis röviden fogalmazva: össze kívánják hangolni a keresletet a kínálattal. Farkas Éva Erzsébet polgármester ezzel kapcsolatos gondolatait itt találja:

Új mérőlabort avattak a keriben

Új mérőlabort avattak a keriben

A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is nagy segítséget nyújt a szakképzésben. - A gépészet számomra különösen kiemelt helyen áll, hiszen magam is gépészmérnök vagyok - fejtette ki a szervezet alelnöke. Kőkuti Attila hozzátette: minden makói büszke lehet Galamb Józsefre, hiszen ő nem csupán a Ford T-modell megalkotásában játszott döntő szerepet, hanem a sorozatgyártás terén elért eredményeivel akár ipari forradalmárnak is tekinthető. Kőkuti Attila erről így fogalmazott:

Új mérőlabort avattak a keriben

Új mérőlabort avattak a keriben

A Návay iskola jó kapcsolatot ápol két makói vállalkozással, a Váll-Ker Kft.-vel és a Duocor Ipari Bt.-vel. A két vállalkozás ügyvezető igazgatója, vagyis Tóth István, illetve Gábor Zoltán kitért arra is, hogy a náluk szakmai gyakorlaton lévő návaysok közül már többen is jelezték, hogy a későbbiekben szívesen visszajönnének ide dolgozni.

Új mérőlabort avattak a keriben

Németh Brendon

Németh Brendon tavaly szeptemberben kezdett a keriben. - Mechatronikai technikusnak tanulok, úgy tudnám röviden leírni, hogy elektronika, a gépészet és az informatika keveréke - mondta a 15 esztendős makói fiú. Brendon a gimnáziumot hagyta ott, mert úgy döntött, inkább szakmát szeretne magának, mert azzal jobban tud majd boldogulni a későbbiekben. A technika iránti szeretetét édesapjától örökölte, aki villanyszerelő.

Új mérőlabort avattak a keriben

Munkatársunktól. K.