2015. január 25. vasárnap, Pál
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
4°C
2°C
Felhős / 4°C
h / 2°C
k / -0°C
Regionális Hírek
Nagy Ágnes | 2012-04-15 09:30:41

Új ablakok az oktatásban

A tervek szerint a Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskolája lehet az orosházi Táncsics szeptember elsejétől. A tárgyalások most zajlanak, nagyobb teret kapna a tehetséggondozás éspluszpénz is jutna.

A márciusi ülésen hozta meg Orosháza képviselő-testülete azt az elvi döntést, mely szerint támogatja, hogy a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyakorlóiskolája legyen. A város és az iskola vezetése, valamint az egyetem rektora jelenleg is tárgyalásokat folytat az elképzelésről, mely a Táncsics valamennyi tagintézményére vonatkozik.

Az elvi döntéssel elindult a folyamat, melynek célja, hogy a Táncsics tehetségközpont szeptember elsejétől az egyetem gyakorlóiskolája legyen. Hogy ez így lesz-e a következő időszakban dől el. A változás a fenntartó tekintetében nem lenne jelentős, hiszen az egyetem is állami fenntartású, ahogyan 2013. január elsejétől a most még önkormányzati fenntartású iskolák is azok lesznek. Ám a tehetséggondozás terén nagy jelentőséggel bírna a változás.

Amennyiben a Táncsics tehetségközpont az egyetem gyakorlóiskolája lesz, úgy a tavaly elindult tehetségprogram nagy biztonsággal megvalósul és nem csupán a mi városunkban, hanem megyei szinten is, hiszen ebben a vonatkozásban kizárólagosságot kapna a Táncsics, ha az egyetemi szenátus és a képviselő-testület is támogatja a gyakorlóiskolára vonatkozó elképzelést – emelte ki Dr. Dancsó József polgármester.

A rendszer átalakulóban, a jövőben feladatalapú lesz a normatív támogatás, erről igyekeznek most minél több információt megszerezni, hiszen a városnak olyan előterjesztést kell készítenie a szenátus felé, mely részletezi a finanszírozási oldalt is. Gyakorlóiskolaként több normatíva is jutna a Táncsicsnak, mint ahogyan most az SZTE gyakorlóiskolájának, a Ságvárinak, tehát anyagilag is jobb helyzetbe kerülne a Táncsics, és még nagyobb teret kapna a tehetséggondozás is.

Blahó János a Táncsics főigazgatója kiemelte, a közoktatás és a felsőoktatást egy rendszerbe való kapcsolásán dolgoznak, ez részben már megvalósult azzal, hogy a Táncsics iskola az SZTE rezidensiskolája lett, a gyakorlóiskolai lét pedig további lehetőségeket nyitna meg.

– Az óvodától az egyetemig ívben gondolkodunk, hogy sikeres életpályát biztosítsunk a felnövekvő generációnak. Nagyon nagy jelentősége van a tehetséggondozásnak: Békés megye bővelkedik tehetségekben, de sokuk a hátrányos helyzetű kisiskolákban nincsenek szem előtt. Arra kell törekednünk, hogy felkutassuk őket és lehetőséget teremtsünk nekik a fejlődésre, kibontakozásra. Ezt szolgálja a tehetségtérkép, az egyénre szabott program, a szakmai műhelyek összekapcsolása. A Táncsics módszertani központként áll a megye, sőt a régió rendelkezésére, emellett a távolabbi lehetőségeket is folyamatosan építjük, a szakképzés terén éppúgy vannak elképzelések, mint a felnőttképzés terén – sorolta az igazgató.

A tehetséggondozás rengeteg pluszfeladatot jelent, amit azonban örömmel vállal az iskola, mely úttörő az új pedagógiai folyamatok terjesztésében is. A frontális, tanteremre szorítkozó oktatáson túlmutatva a Táncsics új ablakokat nyit, projektekben gondolkodva, a közös, egymást segítő munkára is nagy hangsúlyt fektet az oktatás terén.

 

Forrás: Oroscafe

Szeri Csaba | 2015-01-25 14:34:40

A Bordány 2015 Kupa második játéknapján az U19-es csapatok mérkőztek meg egymással. A nemzetközi focitornán végül a Balástya örülhetett a legjobban.

Szeri Csaba | 2015-01-25 14:01:55

Idei harmadik győzelmét is behúzta a Tiszavirág Szeged Diapolo vízilabda csapata. Varga Péter tanítványai a Pécs ellen ugrottak medencébe, végül pedig könnyed, 10 gólos győzelmet könyvelhettek el.

Kutasi Roland | 2015-01-25 13:18:32

Egy képzőművész akkor jó, ha művei hatnak – mondta dr. Kószó Péter alpolgármester vasárnap délben, az Alföldi Galériában a Tornyai-plakettes festőművész, Kéri László közel száz alkotását bemutató, Humán gesztusok című kiállításának megnyitásán. Az alpolgármester kijelentette: Kéri László festményei nagyon mélyen hatnak a szemlélőkre.

Szeri Csaba | 2015-01-25 12:59:10

Használtruhákat és meleg ételt osztottak a rászorulók részére vasárnap Hódmezővásárhelyen. A finom paprikás krumpli mellett meleg teát is szürcsölhettek azok, akik kicsit átfáztak.

Szeri Csaba | 2015-01-25 11:37:47
A röszkei polgárőr egyesület 2015 01. 23-án a művelődési házban tartotta a 25 éves jubileumi közgyűlését.
Tudósító | 2015-01-25 11:07:21

A hétvégén bemutatták a Szegedi Nemzeti Színházban a művet, amellyel Bertolt Brecht világhírnévre tett szert. A háborús dráma felkínálja a lehetőséget: döntsön a néző maga, ki a dababban a bűnös, ki az áldozat.

Tudósító | 2015-01-25 10:40:07

Két autó árokba sodródott, egy pedig a szalagkorlátnak ütközött az M5-ösön - közölte a katasztrófavédelem.

Kutasi Roland | 2015-01-25 09:58:37

A civil szektor bevételei és foglalkoztatottsági adatai is növekedést mutattak 2012-ről 2013-ra - közölte a Miniszterelnökség szombaton az MTI-vel. A Lázár János vezette minisztérium azután adott ki közleményt, hogy a héten a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva a sajtóban olyan hírek jelentek meg, amelyek szerint 2012-től "hanyatlásnak" indult a civil szektor.