2014. szeptember 17. szerda, Zsófia
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
18°C
21°C
Tiszta / 18°C
cs / 21°C
p / 21°C
Regionális Hírek
Nagy Ágnes | 2012-04-15 09:30:41

Új ablakok az oktatásban

A tervek szerint a Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskolája lehet az orosházi Táncsics szeptember elsejétől. A tárgyalások most zajlanak, nagyobb teret kapna a tehetséggondozás éspluszpénz is jutna.

A márciusi ülésen hozta meg Orosháza képviselő-testülete azt az elvi döntést, mely szerint támogatja, hogy a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyakorlóiskolája legyen. A város és az iskola vezetése, valamint az egyetem rektora jelenleg is tárgyalásokat folytat az elképzelésről, mely a Táncsics valamennyi tagintézményére vonatkozik.

Az elvi döntéssel elindult a folyamat, melynek célja, hogy a Táncsics tehetségközpont szeptember elsejétől az egyetem gyakorlóiskolája legyen. Hogy ez így lesz-e a következő időszakban dől el. A változás a fenntartó tekintetében nem lenne jelentős, hiszen az egyetem is állami fenntartású, ahogyan 2013. január elsejétől a most még önkormányzati fenntartású iskolák is azok lesznek. Ám a tehetséggondozás terén nagy jelentőséggel bírna a változás.

Amennyiben a Táncsics tehetségközpont az egyetem gyakorlóiskolája lesz, úgy a tavaly elindult tehetségprogram nagy biztonsággal megvalósul és nem csupán a mi városunkban, hanem megyei szinten is, hiszen ebben a vonatkozásban kizárólagosságot kapna a Táncsics, ha az egyetemi szenátus és a képviselő-testület is támogatja a gyakorlóiskolára vonatkozó elképzelést – emelte ki Dr. Dancsó József polgármester.

A rendszer átalakulóban, a jövőben feladatalapú lesz a normatív támogatás, erről igyekeznek most minél több információt megszerezni, hiszen a városnak olyan előterjesztést kell készítenie a szenátus felé, mely részletezi a finanszírozási oldalt is. Gyakorlóiskolaként több normatíva is jutna a Táncsicsnak, mint ahogyan most az SZTE gyakorlóiskolájának, a Ságvárinak, tehát anyagilag is jobb helyzetbe kerülne a Táncsics, és még nagyobb teret kapna a tehetséggondozás is.

Blahó János a Táncsics főigazgatója kiemelte, a közoktatás és a felsőoktatást egy rendszerbe való kapcsolásán dolgoznak, ez részben már megvalósult azzal, hogy a Táncsics iskola az SZTE rezidensiskolája lett, a gyakorlóiskolai lét pedig további lehetőségeket nyitna meg.

– Az óvodától az egyetemig ívben gondolkodunk, hogy sikeres életpályát biztosítsunk a felnövekvő generációnak. Nagyon nagy jelentősége van a tehetséggondozásnak: Békés megye bővelkedik tehetségekben, de sokuk a hátrányos helyzetű kisiskolákban nincsenek szem előtt. Arra kell törekednünk, hogy felkutassuk őket és lehetőséget teremtsünk nekik a fejlődésre, kibontakozásra. Ezt szolgálja a tehetségtérkép, az egyénre szabott program, a szakmai műhelyek összekapcsolása. A Táncsics módszertani központként áll a megye, sőt a régió rendelkezésére, emellett a távolabbi lehetőségeket is folyamatosan építjük, a szakképzés terén éppúgy vannak elképzelések, mint a felnőttképzés terén – sorolta az igazgató.

A tehetséggondozás rengeteg pluszfeladatot jelent, amit azonban örömmel vállal az iskola, mely úttörő az új pedagógiai folyamatok terjesztésében is. A frontális, tanteremre szorítkozó oktatáson túlmutatva a Táncsics új ablakokat nyit, projektekben gondolkodva, a közös, egymást segítő munkára is nagy hangsúlyt fektet az oktatás terén.

 

Forrás: Oroscafe

Megyeri József | 2014-09-17 11:28:51

A kormány azt szeretné, ha az őszi-téli időszak egyik legfontosabb egészségvédő gyümölcséből sokan és sokat fogyasztanának - mondta a kormányszóvivő. Ha minden ember naponta legalább egy almával többet tesz bele a kosarába, azzal több száz magyar munkahely megőrzéséhez járul hozzá - tette hozzá. Az agárminiszter arról beszélt, hogy több akciót is indítottak, és a termelőket is többféle támogatással segítik.

Bodrogi Klára | 2014-09-17 11:04:49
Hasznos tanácsokat hallhattak a Rádió 7-ben Mihály Tamástól, az Alföldvíz Zrt értékesítési főosztályvezetőjétől.
Megyeri József | 2014-09-17 10:28:38

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség és a vele koalícióban lévő Kereszténydemokrata Néppárt indítja a legtöbb aspiránst október 12-én.Az önkormányzati választások eddigi gyakorlatával megegyezően a független jelöltek száma a legmagasabb. A pártok vonatkozásában a második helyen a Jobbik Magyarországért Mozgalom, a harmadikon a Magyar Szocialista Párt, s változó összetételű partnerei szerepelnek.

Megyeri József | 2014-09-17 10:20:20

A hétvégén Oroszlányban rendezték meg a kajakpóló országos bajnokságot, amely jó ráhangolódás volt a szeptember 24-én kezdődő thury-harcourt-i világbajnokságra. A franciaországi eseményre két szabadkártyát is kapott a magyar szövetség, így a felnőtteknél és az U21-es korosztályban is indulhat csapatunk.

Megyeri József | 2014-09-17 10:09:29

Első alkalommal Hódmezővásárhelyen is lesz Nyitott Templomok Napja. Szeptember 20-án játékokat, toronymászást és koncerteket is szerveznek a Református Ótemplomban – tájékoztatta portálunkat Bán Csaba református lelkipásztor.