2015. március 1. vasárnap, Albin
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
7°C
8°C
Felhős / 7°C
h / 8°C
k / 7°C
Regionális Hírek
Nagy Ágnes | 2012-04-15 09:30:41

Új ablakok az oktatásban

A tervek szerint a Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskolája lehet az orosházi Táncsics szeptember elsejétől. A tárgyalások most zajlanak, nagyobb teret kapna a tehetséggondozás éspluszpénz is jutna.

A márciusi ülésen hozta meg Orosháza képviselő-testülete azt az elvi döntést, mely szerint támogatja, hogy a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyakorlóiskolája legyen. A város és az iskola vezetése, valamint az egyetem rektora jelenleg is tárgyalásokat folytat az elképzelésről, mely a Táncsics valamennyi tagintézményére vonatkozik.

Az elvi döntéssel elindult a folyamat, melynek célja, hogy a Táncsics tehetségközpont szeptember elsejétől az egyetem gyakorlóiskolája legyen. Hogy ez így lesz-e a következő időszakban dől el. A változás a fenntartó tekintetében nem lenne jelentős, hiszen az egyetem is állami fenntartású, ahogyan 2013. január elsejétől a most még önkormányzati fenntartású iskolák is azok lesznek. Ám a tehetséggondozás terén nagy jelentőséggel bírna a változás.

Amennyiben a Táncsics tehetségközpont az egyetem gyakorlóiskolája lesz, úgy a tavaly elindult tehetségprogram nagy biztonsággal megvalósul és nem csupán a mi városunkban, hanem megyei szinten is, hiszen ebben a vonatkozásban kizárólagosságot kapna a Táncsics, ha az egyetemi szenátus és a képviselő-testület is támogatja a gyakorlóiskolára vonatkozó elképzelést – emelte ki Dr. Dancsó József polgármester.

A rendszer átalakulóban, a jövőben feladatalapú lesz a normatív támogatás, erről igyekeznek most minél több információt megszerezni, hiszen a városnak olyan előterjesztést kell készítenie a szenátus felé, mely részletezi a finanszírozási oldalt is. Gyakorlóiskolaként több normatíva is jutna a Táncsicsnak, mint ahogyan most az SZTE gyakorlóiskolájának, a Ságvárinak, tehát anyagilag is jobb helyzetbe kerülne a Táncsics, és még nagyobb teret kapna a tehetséggondozás is.

Blahó János a Táncsics főigazgatója kiemelte, a közoktatás és a felsőoktatást egy rendszerbe való kapcsolásán dolgoznak, ez részben már megvalósult azzal, hogy a Táncsics iskola az SZTE rezidensiskolája lett, a gyakorlóiskolai lét pedig további lehetőségeket nyitna meg.

– Az óvodától az egyetemig ívben gondolkodunk, hogy sikeres életpályát biztosítsunk a felnövekvő generációnak. Nagyon nagy jelentősége van a tehetséggondozásnak: Békés megye bővelkedik tehetségekben, de sokuk a hátrányos helyzetű kisiskolákban nincsenek szem előtt. Arra kell törekednünk, hogy felkutassuk őket és lehetőséget teremtsünk nekik a fejlődésre, kibontakozásra. Ezt szolgálja a tehetségtérkép, az egyénre szabott program, a szakmai műhelyek összekapcsolása. A Táncsics módszertani központként áll a megye, sőt a régió rendelkezésére, emellett a távolabbi lehetőségeket is folyamatosan építjük, a szakképzés terén éppúgy vannak elképzelések, mint a felnőttképzés terén – sorolta az igazgató.

A tehetséggondozás rengeteg pluszfeladatot jelent, amit azonban örömmel vállal az iskola, mely úttörő az új pedagógiai folyamatok terjesztésében is. A frontális, tanteremre szorítkozó oktatáson túlmutatva a Táncsics új ablakokat nyit, projektekben gondolkodva, a közös, egymást segítő munkára is nagy hangsúlyt fektet az oktatás terén.

 

Forrás: Oroscafe

Szeri Csaba | 2015-03-01 08:46:32

Vasárnap a piacok és a templomok környékén számolhatunk nagyobb forgalommal, szitáló esőzés is lehet, ebben is esetben is fontos a fokozott figyelem.

Szeri Csaba | 2015-03-01 07:50:48

Szombaton megkezdődött a megyeegyes bajnokság tavaszi szezonja. A HFC a Csongrádot fogadta a műfüves pályán. Bódi Attila tanítványai 1 gólos győzelmet arattak.

Szeri Csaba | 2015-03-01 07:30:41

A héten is kihúzták az ötös lottó nyerőszámait. A részletekért kattintson!

Szeri Csaba | 2015-03-01 07:28:14

Csemer Boglárka Boggie és a Wars For Nothing című dal képviseli Magyarországot a májusi bécsi 60. Eurovíziós Dalfesztiválon május 19. és 23. között.

Szeri Csaba | 2015-03-01 07:21:17

Vasárnap is lehet elszórtan kisebb esőzésre számítani, de enyhe időnek örülhetünk.

Tudósító | 2015-02-28 22:24:53

Bált rendezett szombaton a Hódmezővásárhelyi Gazdakör a Rózsa Rendezvényházban, ahol Dr. Kószó Péter, Vásárhely alpolgármestere az elmúlt húsz év fontos eredményének nevezte, hogy a magyar termőföldet sikerült megvédeni. Megköszönte a magyar agrárium, parasztság kiemelkedő teljesítményét, a sok munkát és kiállást.

Tudósító | 2015-02-28 20:47:19

Immáron hatodik alkalommal báloztak a makói vállalkozók. A Grand Hotel Gloriusban szombaton terített asztal mellett, Balla Géza borász borait kortyolgatva beszélgethettek a vendégek. Lázár János is elfogadta a házigazdák meghívását. A miniszter köszöntőjében kiemelte: abban a városmodellben hisz, melyben a vállalkozók nem ellenségek, hanem partnerek.

Szeri Csaba | 2015-02-28 18:41:45

A Barcelonában zajló Forma-1-es előszezoni tesztsorán a Mercedesnek voltak rosszabb napjai és volt, hogy a gyorsaság helyett inkább a kilométereket halmozták. A tesztsorozat zárásához közeledve azonban sebesség terén is fogat villantott a csapat, tegnap Rosberg volt nagyon gyors, most Hamilton oktatta a mezőnyt.