2015. június 30. kedd, Pál
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
15°C
19°C
Tiszta / 15°C
sze / 19°C
cs / 24°C
Regionális Hírek
Nagy Ágnes | 2012-04-15 09:30:41

Új ablakok az oktatásban

A tervek szerint a Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskolája lehet az orosházi Táncsics szeptember elsejétől. A tárgyalások most zajlanak, nagyobb teret kapna a tehetséggondozás éspluszpénz is jutna.

A márciusi ülésen hozta meg Orosháza képviselő-testülete azt az elvi döntést, mely szerint támogatja, hogy a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyakorlóiskolája legyen. A város és az iskola vezetése, valamint az egyetem rektora jelenleg is tárgyalásokat folytat az elképzelésről, mely a Táncsics valamennyi tagintézményére vonatkozik.

Az elvi döntéssel elindult a folyamat, melynek célja, hogy a Táncsics tehetségközpont szeptember elsejétől az egyetem gyakorlóiskolája legyen. Hogy ez így lesz-e a következő időszakban dől el. A változás a fenntartó tekintetében nem lenne jelentős, hiszen az egyetem is állami fenntartású, ahogyan 2013. január elsejétől a most még önkormányzati fenntartású iskolák is azok lesznek. Ám a tehetséggondozás terén nagy jelentőséggel bírna a változás.

Amennyiben a Táncsics tehetségközpont az egyetem gyakorlóiskolája lesz, úgy a tavaly elindult tehetségprogram nagy biztonsággal megvalósul és nem csupán a mi városunkban, hanem megyei szinten is, hiszen ebben a vonatkozásban kizárólagosságot kapna a Táncsics, ha az egyetemi szenátus és a képviselő-testület is támogatja a gyakorlóiskolára vonatkozó elképzelést – emelte ki Dr. Dancsó József polgármester.

A rendszer átalakulóban, a jövőben feladatalapú lesz a normatív támogatás, erről igyekeznek most minél több információt megszerezni, hiszen a városnak olyan előterjesztést kell készítenie a szenátus felé, mely részletezi a finanszírozási oldalt is. Gyakorlóiskolaként több normatíva is jutna a Táncsicsnak, mint ahogyan most az SZTE gyakorlóiskolájának, a Ságvárinak, tehát anyagilag is jobb helyzetbe kerülne a Táncsics, és még nagyobb teret kapna a tehetséggondozás is.

Blahó János a Táncsics főigazgatója kiemelte, a közoktatás és a felsőoktatást egy rendszerbe való kapcsolásán dolgoznak, ez részben már megvalósult azzal, hogy a Táncsics iskola az SZTE rezidensiskolája lett, a gyakorlóiskolai lét pedig további lehetőségeket nyitna meg.

– Az óvodától az egyetemig ívben gondolkodunk, hogy sikeres életpályát biztosítsunk a felnövekvő generációnak. Nagyon nagy jelentősége van a tehetséggondozásnak: Békés megye bővelkedik tehetségekben, de sokuk a hátrányos helyzetű kisiskolákban nincsenek szem előtt. Arra kell törekednünk, hogy felkutassuk őket és lehetőséget teremtsünk nekik a fejlődésre, kibontakozásra. Ezt szolgálja a tehetségtérkép, az egyénre szabott program, a szakmai műhelyek összekapcsolása. A Táncsics módszertani központként áll a megye, sőt a régió rendelkezésére, emellett a távolabbi lehetőségeket is folyamatosan építjük, a szakképzés terén éppúgy vannak elképzelések, mint a felnőttképzés terén – sorolta az igazgató.

A tehetséggondozás rengeteg pluszfeladatot jelent, amit azonban örömmel vállal az iskola, mely úttörő az új pedagógiai folyamatok terjesztésében is. A frontális, tanteremre szorítkozó oktatáson túlmutatva a Táncsics új ablakokat nyit, projektekben gondolkodva, a közös, egymást segítő munkára is nagy hangsúlyt fektet az oktatás terén.

 

Forrás: Oroscafe

Soós Kata | 2015-06-30 06:58:23

A lángok az első, vezetőállásos kocsiban csaptak fel. Több utas megsérült, mások füstmérgezést kaptak. A szerelvény Tokióból tartott Oszakába.

Soós Kata | 2015-06-30 06:48:26

TAJ-kártya nélkül is lehet vért adni szerdától - számol be a Magyar Nemzet keddi számában az Országos Vérellátó Szolgálatra (OVSZ) hivatkozva.

Soós Kata | 2015-06-30 06:42:20

A Menedék Egyesület munkatársai igyekeznek megnyugtatni és információval ellátni a régi röszkei határátkelőhely mellett bérelt hangárban kialakított idegenrendészeti előállító helyiségben az elfogott határsértőket – közölte a civil szervezet programvezetője hétfőn az MTI-vel a helyszínen.

Soós Kata | 2015-06-30 06:38:48

A hvg.hu internetes portál „A szegedi határrendészeten indult meg egy afgán nő szülése” címmel 2015. június 28-án 20 óra 5 perckor közzétett közlése közreadása során - ismét - nem tartotta szem előtt a hiteles tájékoztatás elvét.

Soós Kata | 2015-06-30 06:34:12

Többfunkciós látogatóközponttal, új vendégváró kapuval, négy vadonatúj kiállítással, karbantartó és örökségműhelyekkel gazdagodott az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. Sikeresen befejeződött a „Lépj be a múltba! – Történelmi időutazás Ópusztaszeren” című projekt.

Soós Kata | 2015-06-30 06:31:18

Dr. Lukács János r. dandártábornok lakossági fogadóórát tart 2015. június 30-án.

Soós Kata | 2015-06-30 06:24:04

Napközben az eleinte még felhősebb tájakon is szakadozik, csökken a felhőzet, és délután túlnyomóan napos idő várható gomoly- és fátyolfelhőkkel.

Tudósító | 2015-06-29 21:55:00

Épkézláb című magazinunkban, magyar tudósokról szóló sorozatunk utolsó fejezetében Gábor Dénesről, a holográfia megalkotójáról beszélgettünk dr. Ciortea Péter aneszteziológus belgyógyásszal.

Kutasi Roland | 2015-06-29 18:40:00

– Az elmúlt időszakban a fejlesztési források jelentős része, 500 milliárd forint került az egészségügyi intézmények épületeinek fejlesztésére – jelentette ki Lázár János az Országgyűlés hétfői plenáris ülésén képviselői kérdésre válaszolva. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szólt a kormánytisztviselői életpályamodell bevezetéséről és a fejlesztési források lehívásának eredményeiről is.

Szeri Csaba | 2015-06-29 17:24:17

Változások történtek a Szentesi Kinizsi kispadján, az eddigi edző Bozóki Zoltán az U16-osokat irányíthatja majd a jövőben, a felnőtteknél pedig Koncz Zsolt veheti át a helyét.