2015. július 28. kedd, Szabolcs
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
16°C
25°C
Köd / 16°C
sze / 25°C
cs / 27°C
Regionális Hírek
Nagy Ágnes | 2012-04-15 09:30:41

Új ablakok az oktatásban

A tervek szerint a Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskolája lehet az orosházi Táncsics szeptember elsejétől. A tárgyalások most zajlanak, nagyobb teret kapna a tehetséggondozás éspluszpénz is jutna.

A márciusi ülésen hozta meg Orosháza képviselő-testülete azt az elvi döntést, mely szerint támogatja, hogy a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyakorlóiskolája legyen. A város és az iskola vezetése, valamint az egyetem rektora jelenleg is tárgyalásokat folytat az elképzelésről, mely a Táncsics valamennyi tagintézményére vonatkozik.

Az elvi döntéssel elindult a folyamat, melynek célja, hogy a Táncsics tehetségközpont szeptember elsejétől az egyetem gyakorlóiskolája legyen. Hogy ez így lesz-e a következő időszakban dől el. A változás a fenntartó tekintetében nem lenne jelentős, hiszen az egyetem is állami fenntartású, ahogyan 2013. január elsejétől a most még önkormányzati fenntartású iskolák is azok lesznek. Ám a tehetséggondozás terén nagy jelentőséggel bírna a változás.

Amennyiben a Táncsics tehetségközpont az egyetem gyakorlóiskolája lesz, úgy a tavaly elindult tehetségprogram nagy biztonsággal megvalósul és nem csupán a mi városunkban, hanem megyei szinten is, hiszen ebben a vonatkozásban kizárólagosságot kapna a Táncsics, ha az egyetemi szenátus és a képviselő-testület is támogatja a gyakorlóiskolára vonatkozó elképzelést – emelte ki Dr. Dancsó József polgármester.

A rendszer átalakulóban, a jövőben feladatalapú lesz a normatív támogatás, erről igyekeznek most minél több információt megszerezni, hiszen a városnak olyan előterjesztést kell készítenie a szenátus felé, mely részletezi a finanszírozási oldalt is. Gyakorlóiskolaként több normatíva is jutna a Táncsicsnak, mint ahogyan most az SZTE gyakorlóiskolájának, a Ságvárinak, tehát anyagilag is jobb helyzetbe kerülne a Táncsics, és még nagyobb teret kapna a tehetséggondozás is.

Blahó János a Táncsics főigazgatója kiemelte, a közoktatás és a felsőoktatást egy rendszerbe való kapcsolásán dolgoznak, ez részben már megvalósult azzal, hogy a Táncsics iskola az SZTE rezidensiskolája lett, a gyakorlóiskolai lét pedig további lehetőségeket nyitna meg.

– Az óvodától az egyetemig ívben gondolkodunk, hogy sikeres életpályát biztosítsunk a felnövekvő generációnak. Nagyon nagy jelentősége van a tehetséggondozásnak: Békés megye bővelkedik tehetségekben, de sokuk a hátrányos helyzetű kisiskolákban nincsenek szem előtt. Arra kell törekednünk, hogy felkutassuk őket és lehetőséget teremtsünk nekik a fejlődésre, kibontakozásra. Ezt szolgálja a tehetségtérkép, az egyénre szabott program, a szakmai műhelyek összekapcsolása. A Táncsics módszertani központként áll a megye, sőt a régió rendelkezésére, emellett a távolabbi lehetőségeket is folyamatosan építjük, a szakképzés terén éppúgy vannak elképzelések, mint a felnőttképzés terén – sorolta az igazgató.

A tehetséggondozás rengeteg pluszfeladatot jelent, amit azonban örömmel vállal az iskola, mely úttörő az új pedagógiai folyamatok terjesztésében is. A frontális, tanteremre szorítkozó oktatáson túlmutatva a Táncsics új ablakokat nyit, projektekben gondolkodva, a közös, egymást segítő munkára is nagy hangsúlyt fektet az oktatás terén.

 

Forrás: Oroscafe

Tudósító | 2015-07-27 21:36:15

A nyár együtt jár a pihenéssel, lazítással, kikapcsolódással, végre elutazhatunk, magunk mögött hagyhatjuk a mókuskereket, a szürke hétköznapokat. De ha nem készülünk fel eléggé a nyaralásra, abból könnyen baj lehet. Hogy milyen előkészületekre van szükség, illetve mire kell figyelnünk, arról beszélgettünk Épkézláb című magazinunkban dr. Ciortea Péter aneszteziológus belgyógyásszal.

Tudósító | 2015-07-27 16:23:17

200, 100 és 50 méteres mellúszásban is jól teljesítettek a fiatalok az egri Országos Ifjúsági Bajnokságon. Volt, aki pozitív meglepetést okozott, de volt, akinél várható volt a jó szereplés. A versenyről Bán Sándort, a HSUVC edzőjét kérdeztük.

Tudósító | 2015-07-27 15:51:11

A szegedi monitorozó állomáson mért adatok alapján a 30. héten (2015.07.20-07.26.) térségünkben az erősen allergén csalánfélék (Urticaceae) pollenjének mennyisége a közepes (43 db/m3) –tartományban alakult.

Kukovecz Blanka | 2015-07-27 14:46:38

Az új Kormányablak kialakítása miatt a Makó Járási Hivatal Okmányiroda ügyfélfogadása július 28-án, kedden technikai okok miatt szünetel. Az ügyfeleket 2015. július 29-től a következő helyszíneken fogadják, változatlan ügyfélfogadási idő mellett:

Szeri Csaba | 2015-07-27 14:31:58

A Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) nyilvánosságra hozta a válogatott mérkőzéseinek pontos menetrendjét a 2018-as világbajnokság selejtezősorozatát illetően. A mienk 2016 szeptemberében kezdik a párharcot a Feröer-szigetek ellen.

Tudósító | 2015-07-27 14:02:16

A Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ régészei és restaurátorai mindenütt ott vannak, ahol építkezés zajlik. Felügyelik és feltárják a régészeti szempontból „gyanús” helyeket, így előkerülhetnek a régmúlt kincsei, épületrészek, használati tárgyak, sírok.

Tudósító | 2015-07-27 13:50:13

Magyar rendőrök újabb csoportja érkezett a szerb-macedón határ térségébe. Az egység a június 29-én küldött első 10 fős magyarországi kontingenst váltotta fel – hangzott el a Kossuth Rádió Déli krónikájában.

Szeri Csaba | 2015-07-27 13:25:15

Mexikó és Jamaica találkozott egymással a 2015-ös Arany-kupa döntőjében. Előbbi csapat Panama legyőzése után jutott be a philadelphiai fináléba, míg Jamaica a házigazda USA-t búcsúztatta az elődöntőben.

Tudósító | 2015-07-27 12:52:12

Honvédelmi tábort szerveztek július végén az MH 5. Bocskai István Lövészdandár hódmezővásárhelyi helyőrségében.

Tudósító | 2015-07-27 12:46:34

A makói Márton Ferencné hétfőn ünnepelte a 100. születésnapját. Rózsika nénit a család mellett Farkas Éva Erzsébet polgármester és Czirbus Gábor alpolgármester is felköszöntötte. Az ünnepelt imád lottózni, s a kezdetek óta állandóan megjátssza a két szerencseszámát, az 1-est és a 4-est is, a másik három számot pedig váltogatja.