2015. május 28. csütörtök, Emil, Csanád
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
12°C
20°C
Felhős / 12°C
p / 20°C
szo / 26°C
Regionális Hírek
Nagy Ágnes | 2012-04-15 09:30:41

Új ablakok az oktatásban

A tervek szerint a Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskolája lehet az orosházi Táncsics szeptember elsejétől. A tárgyalások most zajlanak, nagyobb teret kapna a tehetséggondozás éspluszpénz is jutna.

A márciusi ülésen hozta meg Orosháza képviselő-testülete azt az elvi döntést, mely szerint támogatja, hogy a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyakorlóiskolája legyen. A város és az iskola vezetése, valamint az egyetem rektora jelenleg is tárgyalásokat folytat az elképzelésről, mely a Táncsics valamennyi tagintézményére vonatkozik.

Az elvi döntéssel elindult a folyamat, melynek célja, hogy a Táncsics tehetségközpont szeptember elsejétől az egyetem gyakorlóiskolája legyen. Hogy ez így lesz-e a következő időszakban dől el. A változás a fenntartó tekintetében nem lenne jelentős, hiszen az egyetem is állami fenntartású, ahogyan 2013. január elsejétől a most még önkormányzati fenntartású iskolák is azok lesznek. Ám a tehetséggondozás terén nagy jelentőséggel bírna a változás.

Amennyiben a Táncsics tehetségközpont az egyetem gyakorlóiskolája lesz, úgy a tavaly elindult tehetségprogram nagy biztonsággal megvalósul és nem csupán a mi városunkban, hanem megyei szinten is, hiszen ebben a vonatkozásban kizárólagosságot kapna a Táncsics, ha az egyetemi szenátus és a képviselő-testület is támogatja a gyakorlóiskolára vonatkozó elképzelést – emelte ki Dr. Dancsó József polgármester.

A rendszer átalakulóban, a jövőben feladatalapú lesz a normatív támogatás, erről igyekeznek most minél több információt megszerezni, hiszen a városnak olyan előterjesztést kell készítenie a szenátus felé, mely részletezi a finanszírozási oldalt is. Gyakorlóiskolaként több normatíva is jutna a Táncsicsnak, mint ahogyan most az SZTE gyakorlóiskolájának, a Ságvárinak, tehát anyagilag is jobb helyzetbe kerülne a Táncsics, és még nagyobb teret kapna a tehetséggondozás is.

Blahó János a Táncsics főigazgatója kiemelte, a közoktatás és a felsőoktatást egy rendszerbe való kapcsolásán dolgoznak, ez részben már megvalósult azzal, hogy a Táncsics iskola az SZTE rezidensiskolája lett, a gyakorlóiskolai lét pedig további lehetőségeket nyitna meg.

– Az óvodától az egyetemig ívben gondolkodunk, hogy sikeres életpályát biztosítsunk a felnövekvő generációnak. Nagyon nagy jelentősége van a tehetséggondozásnak: Békés megye bővelkedik tehetségekben, de sokuk a hátrányos helyzetű kisiskolákban nincsenek szem előtt. Arra kell törekednünk, hogy felkutassuk őket és lehetőséget teremtsünk nekik a fejlődésre, kibontakozásra. Ezt szolgálja a tehetségtérkép, az egyénre szabott program, a szakmai műhelyek összekapcsolása. A Táncsics módszertani központként áll a megye, sőt a régió rendelkezésére, emellett a távolabbi lehetőségeket is folyamatosan építjük, a szakképzés terén éppúgy vannak elképzelések, mint a felnőttképzés terén – sorolta az igazgató.

A tehetséggondozás rengeteg pluszfeladatot jelent, amit azonban örömmel vállal az iskola, mely úttörő az új pedagógiai folyamatok terjesztésében is. A frontális, tanteremre szorítkozó oktatáson túlmutatva a Táncsics új ablakokat nyit, projektekben gondolkodva, a közös, egymást segítő munkára is nagy hangsúlyt fektet az oktatás terén.

 

Forrás: Oroscafe

Tudósító | 2015-05-28 07:30:32

Idegenben kezdi a Salgótarján elleni bronzpárharcot a Vásárhelyi Kosársuli szombaton a B csoportban. A kék-sárgáknak nem lesz könnyű dolga a bombaerős kerettel rendelkező ellenfelükkel szemben. Ráadásul a helyzetet nem könnyíti meg a Bonyhád elleni két vereség, és a hosszú utazás sem.

Tudósító | 2015-05-28 07:21:13

Idén az országos Régészet Napjához a szegedi Móra Ferenc Múzeum is csatlakozni fog: a Vármúzeumban, valamint a Cserepes sori raktárbázison tartanak különleges előadásokat, bemutatókat a múzeum szakemberei a régészettel, restaurátori munkával kapcsolatban.

Égető Réka | 2015-05-28 07:14:57

A Mérleg változatosságra vágyik, a Skorpió parázs vitába keveredik, a Bak jó formában van, gőzmozdonyként halad előre az útján.

Tudósító | 2015-05-28 07:07:40

Lassan megszokássá válik, hogy a pedagógus nap alkalmából a fenntartó Földművelésügyi Minisztérium vezetője, dr. Fazekas Sándor elismeréssel adózik a makói Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskola egy-egy pedagógusának munkássága előtt. Idén Kovács Károly veheti át a Miniszteri Elismerő Oklevelet, az idén elért eredményeiért, illetve évek óta tartó magas szintű pedagógiai munkásságáért

Tudósító | 2015-05-28 06:52:29

Ópusztaszer, ahol megelevenedik az Árpád-kor nagy csatája, ezernyi íjász, lovas vitézek és több száz bajvívó harcos részvételével! A Nyílzápor és Íjásztalálkozó, a világ legnagyobb történelmi íjász seregszemléje, az első honvédő háborúnk, a pozsonyi csata hősei előtt tiszteleg.

Tudósító | 2015-05-28 06:49:22

A hátrányos helyzetű álláskeresők elhelyezkedését támogató TÁMOP1.1.2-, illetve az „Ifjúsági garancia” elnevezésű GINOP5.2.1 programokról megyei munkáltatói road show keretében tájékoztatják a foglalkoztatókat minden járási székhely településen a járási foglalkoztatási osztályok munkatársai.

Tudósító | 2015-05-28 06:46:15

Napközben egyre többfelé csökken, szakadozik a felhőzet, így előbb az ország nyugati, majd délután már a keleti részén is számíthatunk hosszabb napos időszakokra.

Tudósító | 2015-05-28 06:43:57
Tejágazati célellenőrzést rendelt el az országos főállatorvos május 6-tól 19-ig a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanácstól érkező bejelentések alapján. Két hét alatt országszerte több mint 200 forgalmazó helyen mintegy 300 tételt vizsgáltak a szakemberek és nyomonkövethetőségi problémák miatt a NÉBIH KÜI munkatársai mintegy 8000 liter tejet zároltak.