2015. augusztus 29. szombat, Beatrix
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
22°C
28°C
Tiszta / 22°C
v / 28°C
h / 32°C
Regionális Hírek
Nagy Ágnes | 2012-04-15 09:30:41

Új ablakok az oktatásban

A tervek szerint a Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskolája lehet az orosházi Táncsics szeptember elsejétől. A tárgyalások most zajlanak, nagyobb teret kapna a tehetséggondozás éspluszpénz is jutna.

A márciusi ülésen hozta meg Orosháza képviselő-testülete azt az elvi döntést, mely szerint támogatja, hogy a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyakorlóiskolája legyen. A város és az iskola vezetése, valamint az egyetem rektora jelenleg is tárgyalásokat folytat az elképzelésről, mely a Táncsics valamennyi tagintézményére vonatkozik.

Az elvi döntéssel elindult a folyamat, melynek célja, hogy a Táncsics tehetségközpont szeptember elsejétől az egyetem gyakorlóiskolája legyen. Hogy ez így lesz-e a következő időszakban dől el. A változás a fenntartó tekintetében nem lenne jelentős, hiszen az egyetem is állami fenntartású, ahogyan 2013. január elsejétől a most még önkormányzati fenntartású iskolák is azok lesznek. Ám a tehetséggondozás terén nagy jelentőséggel bírna a változás.

Amennyiben a Táncsics tehetségközpont az egyetem gyakorlóiskolája lesz, úgy a tavaly elindult tehetségprogram nagy biztonsággal megvalósul és nem csupán a mi városunkban, hanem megyei szinten is, hiszen ebben a vonatkozásban kizárólagosságot kapna a Táncsics, ha az egyetemi szenátus és a képviselő-testület is támogatja a gyakorlóiskolára vonatkozó elképzelést – emelte ki Dr. Dancsó József polgármester.

A rendszer átalakulóban, a jövőben feladatalapú lesz a normatív támogatás, erről igyekeznek most minél több információt megszerezni, hiszen a városnak olyan előterjesztést kell készítenie a szenátus felé, mely részletezi a finanszírozási oldalt is. Gyakorlóiskolaként több normatíva is jutna a Táncsicsnak, mint ahogyan most az SZTE gyakorlóiskolájának, a Ságvárinak, tehát anyagilag is jobb helyzetbe kerülne a Táncsics, és még nagyobb teret kapna a tehetséggondozás is.

Blahó János a Táncsics főigazgatója kiemelte, a közoktatás és a felsőoktatást egy rendszerbe való kapcsolásán dolgoznak, ez részben már megvalósult azzal, hogy a Táncsics iskola az SZTE rezidensiskolája lett, a gyakorlóiskolai lét pedig további lehetőségeket nyitna meg.

– Az óvodától az egyetemig ívben gondolkodunk, hogy sikeres életpályát biztosítsunk a felnövekvő generációnak. Nagyon nagy jelentősége van a tehetséggondozásnak: Békés megye bővelkedik tehetségekben, de sokuk a hátrányos helyzetű kisiskolákban nincsenek szem előtt. Arra kell törekednünk, hogy felkutassuk őket és lehetőséget teremtsünk nekik a fejlődésre, kibontakozásra. Ezt szolgálja a tehetségtérkép, az egyénre szabott program, a szakmai műhelyek összekapcsolása. A Táncsics módszertani központként áll a megye, sőt a régió rendelkezésére, emellett a távolabbi lehetőségeket is folyamatosan építjük, a szakképzés terén éppúgy vannak elképzelések, mint a felnőttképzés terén – sorolta az igazgató.

A tehetséggondozás rengeteg pluszfeladatot jelent, amit azonban örömmel vállal az iskola, mely úttörő az új pedagógiai folyamatok terjesztésében is. A frontális, tanteremre szorítkozó oktatáson túlmutatva a Táncsics új ablakokat nyit, projektekben gondolkodva, a közös, egymást segítő munkára is nagy hangsúlyt fektet az oktatás terén.

 

Forrás: Oroscafe

Megyeri József | 2015-08-28 21:43:49

Felgyújtott egy sátrat egy migráns a röszkei gyűjtőpontnál, a rendőrök gyorsan eloltották a tüzet két poroltóval - közölte a rendőrség pénteken este az MTI-vel.

Kukovecz Blanka | 2015-08-28 21:39:08

Kigyulladt egy üresen álló gyermekotthon tetőszerkezete pénteken Szentesen - közölte a katasztrófavédelem a honlapján.

Tudósító | 2015-08-28 20:15:56

A hagyományokhoz híven egy sörös hordót is guritottak az új kerékpárúton, mely Makót köti össze Kiszomborral. Ünnepélyes keretek közt péntek este Lázár János miniszter és Szegvári Ernőné kiszombori polgármester adta át a több mint 2,2 kilométeres aszfaltcsíkot. A Maros mostantól nem elválasztja, hanem összeköti a két települést - mondta Lázár János avatóbeszédében.

Megyeri József | 2015-08-28 17:57:43

Hódmezővásárhelyen azért tudott minden választást megnyerni a jobboldal, mert soha nem éltünk vissza a választók bizalmával és a ránk bízott munkát mindig becsülettel elvégeztük – jelentette ki Lázár János országgyűlési képviselő, miniszter a város megújult Fidesz irodájának átadóján.

Soós Kata | 2015-08-28 16:25:13

Határozatlan ideig szünetelteti a vasúti forgalmat a Röszke-Horgos vonalon a MÁV. Az intézkedésre a biztonság miatt volt szükség, nemrég menekültek dobálták meg a szerelvényeket.

Soós Kata | 2015-08-28 16:06:24

Tranzitzónák felállítása a határon, a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet fogalmának bevezetése és a büntető törvénykönyv (Btk.) módosítása - egyebek mellett ezeket tartalmazza az a pénteken benyújtott javaslatcsomag, amellyel a tömeges bevándorlást kezelné - összesen 13 törvény módosításával - a kormány és a Fidesz-KDNP-frakció.

Kukovecz Blanka | 2015-08-28 15:27:07

Az E5-ös úton a Budapestre vezető autópályán, a balástyai lehajtónál egy autó kiégve áll a jobboldali lehajtó sávban.

Soós Kata | 2015-08-28 14:14:47

Több helyen is igénybe lehet venni a szűrőbuszok szolgáltatásait, mert a megelőzés a legfontosabb.

Soós Kata | 2015-08-28 13:27:26

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai három bolgár és egy afgán állampolgárt fogtak el és vettek bűnügyi őrizetbe csütörtökön az ausztriai A4-es autópályán hagyott, 71 menekült holttestét rajtő teherautó ügyében. A gyanúsítottak között nincs magyar állampolgár - közölte az MTI érdeklődésére az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken. A Legfőbb Ügyészség közölte: kiemelt ügyként kezelik az eljárást.

Soós Kata | 2015-08-28 12:30:51

A " Makó Város és térsége szennyvízcsatornázása és szennyvíz-tisztítása projektből kimaradt szennyvízcsatorna szakaszok és az üzembiztonságot fokozó nyomóvezetékek kiépítése FIDIC piros könyves szerződéses feltételekkel.” projektben a Hajnal utcai gerincvezeték építése kapcsán a Hajnal utca az Úri utca és a Toldi utca között a kivitelezési munkálatok idejére, teljes szélességben lezárásra kerül. A lezárásra az adott szakasz nagy forgalma miatti fokozott balesetveszély miatt van szükség.