2015. április 27. hétfő, Zita
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
25°C
16°C
Felhős / 25°C
k / 16°C
sze / 8°C
Regionális Hírek
Nagy Ágnes | 2012-04-15 09:30:41

Új ablakok az oktatásban

A tervek szerint a Szegedi Tudományegyetem gyakorlóiskolája lehet az orosházi Táncsics szeptember elsejétől. A tárgyalások most zajlanak, nagyobb teret kapna a tehetséggondozás éspluszpénz is jutna.

A márciusi ülésen hozta meg Orosháza képviselő-testülete azt az elvi döntést, mely szerint támogatja, hogy a Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) gyakorlóiskolája legyen. A város és az iskola vezetése, valamint az egyetem rektora jelenleg is tárgyalásokat folytat az elképzelésről, mely a Táncsics valamennyi tagintézményére vonatkozik.

Az elvi döntéssel elindult a folyamat, melynek célja, hogy a Táncsics tehetségközpont szeptember elsejétől az egyetem gyakorlóiskolája legyen. Hogy ez így lesz-e a következő időszakban dől el. A változás a fenntartó tekintetében nem lenne jelentős, hiszen az egyetem is állami fenntartású, ahogyan 2013. január elsejétől a most még önkormányzati fenntartású iskolák is azok lesznek. Ám a tehetséggondozás terén nagy jelentőséggel bírna a változás.

Amennyiben a Táncsics tehetségközpont az egyetem gyakorlóiskolája lesz, úgy a tavaly elindult tehetségprogram nagy biztonsággal megvalósul és nem csupán a mi városunkban, hanem megyei szinten is, hiszen ebben a vonatkozásban kizárólagosságot kapna a Táncsics, ha az egyetemi szenátus és a képviselő-testület is támogatja a gyakorlóiskolára vonatkozó elképzelést – emelte ki Dr. Dancsó József polgármester.

A rendszer átalakulóban, a jövőben feladatalapú lesz a normatív támogatás, erről igyekeznek most minél több információt megszerezni, hiszen a városnak olyan előterjesztést kell készítenie a szenátus felé, mely részletezi a finanszírozási oldalt is. Gyakorlóiskolaként több normatíva is jutna a Táncsicsnak, mint ahogyan most az SZTE gyakorlóiskolájának, a Ságvárinak, tehát anyagilag is jobb helyzetbe kerülne a Táncsics, és még nagyobb teret kapna a tehetséggondozás is.

Blahó János a Táncsics főigazgatója kiemelte, a közoktatás és a felsőoktatást egy rendszerbe való kapcsolásán dolgoznak, ez részben már megvalósult azzal, hogy a Táncsics iskola az SZTE rezidensiskolája lett, a gyakorlóiskolai lét pedig további lehetőségeket nyitna meg.

– Az óvodától az egyetemig ívben gondolkodunk, hogy sikeres életpályát biztosítsunk a felnövekvő generációnak. Nagyon nagy jelentősége van a tehetséggondozásnak: Békés megye bővelkedik tehetségekben, de sokuk a hátrányos helyzetű kisiskolákban nincsenek szem előtt. Arra kell törekednünk, hogy felkutassuk őket és lehetőséget teremtsünk nekik a fejlődésre, kibontakozásra. Ezt szolgálja a tehetségtérkép, az egyénre szabott program, a szakmai műhelyek összekapcsolása. A Táncsics módszertani központként áll a megye, sőt a régió rendelkezésére, emellett a távolabbi lehetőségeket is folyamatosan építjük, a szakképzés terén éppúgy vannak elképzelések, mint a felnőttképzés terén – sorolta az igazgató.

A tehetséggondozás rengeteg pluszfeladatot jelent, amit azonban örömmel vállal az iskola, mely úttörő az új pedagógiai folyamatok terjesztésében is. A frontális, tanteremre szorítkozó oktatáson túlmutatva a Táncsics új ablakokat nyit, projektekben gondolkodva, a közös, egymást segítő munkára is nagy hangsúlyt fektet az oktatás terén.

 

Forrás: Oroscafe

Tudósító | 2015-04-27 17:08:32

Székkutas Község Önkormányzat Képviselő-testülete hétfő délután tartotta soron következő ülését.

Soós Kata | 2015-04-27 15:11:07

Hétfő kora délután egy orosházi melléképület tetőszerkezete gyulladt meg, az Oláh István utcában.

Kutasi Roland | 2015-04-27 15:04:48

2007 és 2013 között összesen 70 ezer pályázati nyertes született hazánkban az uniós projektek kapcsán, amelyek közül 43 ezer vállalkozás – összegezte a számokat a Parlament hétfői, plenáris ülésén Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Megyeri József | 2015-04-27 14:13:56

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata április 30-án muskátli és balkonnövény vásárt tart 13.00-17.00 óráig az Andrássy utcán.

Megyeri József | 2015-04-27 13:43:36

A dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola és Óvoda sikeresen pályázott a HATÁRTALANUL! program Tanulmányi kirándulás hetedikeseknek HAT-14-01 pályázati kiíráson.

Megyeri József | 2015-04-27 13:10:43

Egy Man típusú teherautó ütött el egy idős, kerékpáros férfit hétfő délután a vásárhelyi Vöröskereszt utca és Szent istván tér kereszteződésénél.

Tudósító | 2015-04-27 13:08:44

Kisebb internetszolgáltatók összevonásáról, a Makó TV megújulásáról, a Maros-parti város frekventált közterületein igénybevehető ingyenes wifiről, valamint középiskolások számára kiírandó internetes pályázatról tartottak hétfőn sajtótájékoztatót Makón.

Tudósító | 2015-04-27 12:56:24

Idén több mint 375 ezer adózó kérte a NAV közreműködését a személyijövedelemadó-bevallás elkészítésében. A hivatal az adózóknak a bevallási ajánlatot április 30-ig postázza, illetve az Ügyfélkapuval rendelkezőknek elektronikusan küldi. A munkáltatók szintén április 30-ig adnak igazolást az szja-bevallás elkészítéséről azoknak, akik azt kérték.