2018. február 20. kedd, Álmos
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
2°C
Felhős / 1°C
sze / 2°C
cs / 3°C
Regionális Hírek
Soós Kata | 2017-10-13 06:14:34

Ugrótamarin született a Vadasparkban

Tizenhat évnek kellett eltelni ahhoz, hogy újra szülessen egy Goeldi-, vagy más néven ugrótamarin a Vadasparkban. Az egyébként is különleges karmosmajmok között unikumnak számító kismajmok szaporodása nemcsak az állatkerti dolgozóknak és a látogatóknak öröm, a fajmegmentési program (EEP) is hozzájárult Szegeden, az irányításával összekerült pár sikeréhez. A szeptember 20-án született kicsit a látogatók is megleshetik a trópusi házban.

Ugrótamarin született a Vadasparkban

A Goeldi-tamarin az egyik legkésőbben felfedezett főemlős, csak 1904-ben írta le a svájci zoológus, aki a nevét adta a majomnak. Több tulajdonságát tekintve is kitűnik a karmosmajmok sorából, például kettő helyett egy utóda születik, amely először két hétig az anyjába kapaszkodik. Majd az apa veszi át őt, végül, kb. 4 hetes korában az egész család együtt neveli, az idősebb testvéreket is beleértve. Kisebb családokban élnek, viszont a karmosmajmok többi fajához képest nagyobb területen belül mozognak. Gyümölcsökön, gombákon, rovarokon kívül előszeretettel fogyasztanak kisebb gerinceseket is, gyíkokat és madárfiókákat egyaránt. A másik nevük, az ugrótamarin a jellegzetes mozgásukra és kiváló ugrási képességükre utal, hiszen 4 métert is tudnak ugrani két faág között. Amazónia nyugati részén élnek, a trópusi esőerdők alsóbb lombkoronaszintjein mozognak, sokszor a sűrű bambusz között.

Bár még nem számít veszélyeztetettnek, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatbázisa szerint a száma csökken. Elsősorban a természetes élőhelyük folyamatos eltűnése veszélyezteti, az illegális állatkereskedelem mellett. Állatkertben nem számít gyakori fajnak, hazánkban jelenleg csak a Szegedi Vadasparkban él, és immár szaporodik.

Forrás: szegedzoo.hu