2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
11°C
4°C
Eső / 11°C
szo / 4°C
v / 0°C
Önkormányzatok hírei
Égető Réka | 2015-07-20 20:11:17

Túl a 70 százalékon

A székkutasi csatornázási projekt hetven százalékos készültségi állapotában egyre több kérdés, megoldásra váró probléma merül fel az emberekben. Legalább is ez derült ki a hétfői lakossági fórumon, amit Szél István polgármester vezetett.

Túl a 70 százalékon

A Kossuth Lajos és a Gregus Máté utcák kereszteződésénél lévő játszótérre a szinte elviselhetetlen hőség ellenére is igencsak nagy létszámban jelentek meg a székkutasi polgárok: mintegy 75-80 ember volt kíváncsi arra, mit mond a polgármester, illetve a kivitelezésekért felelős szervek képviselői. Háttérül mi más szolgálhatott volna, mint az éppen folyó csatornázási munka: a Gregus Máté utcát még percekkel a fórum megkezdése lőtt is egy hatalmas munkagép zárta el.

Túl a 70 százalékon

Szél István polgármester a lakossági eszmecsere kezdetén ismertette a szennyvízberuházás jelenlegi állapotát. Eszerint a tervezett 10,2 kilométernyi csatornahálózatból már 7,2 elkészült, a 610 házibekötésből 439 megvalósult, míg a kezelőépület körülbelül 20-25 százalékos intenzitásnál tart. Folyamatban van a zsaluzás, valamint az átemelők áthelyezése is. A 3-as öblözet pedig készen van. Örömhírként jelentette be a polgármester, hogy mintegy 250 család élt a narancssárga csövek átvételével, illetve az is előrehaladás, hogy a József Attila utca 20 házából már 10-nél megvalósult a házibekötés, így itt is már 50 százalékos készültséget tapasztalhatnak.

Túl a 70 százalékon

A fórum nagy részét azonban nem a helyzetismertetés tette ki, hanem a lakosok részéről felmerül kérdések, hozzászólások. Mintegy másfél órán keresztül özönlöttek folyamatosan az észrevételek. Az első nagyobb kérdéskört az jelentette, hogy többen jelezték, hogy a szintezés és a homokkal való „kibélelése” a vezetékeknek nincs megoldva. Szél István többször hangoztatta, hogy az ezzel kapcsolatos panaszokat nem azoknak kell benyújtani, aki a markológépet vezeti, hanem minden esetben legjobb, ha az önkormányzat felé teszik ezt meg, hiszen csak így tudják kivizsgálni az ügyet. Kijelentette: „A homokkérdést meg fogjuk vizsgálni!” A kivitelezést végző cég részéről az a hozzászólás érkezett, hogy a mai napon valóban elfogyott a homok, de a többi helyen ez a kérdés megoldott.

Túl a 70 százalékon

Ehhez kapcsolódó kérdéskör volt az utak, járdák állapota. Sokan panaszkodtak szerte a faluban betemetetlen lukakról, hiányzó csatornafedelekről. A polgármester minden esetben kivizsgálást ígért. Az utak helyreállítása kapcsán elhangzott a polgármester részéről, hogy az uniós pályázat a legtöbb helyen csak a sávos helyreállítást finanszírozza, de ennek megkezdésére is várni kell a teljes beruházás lezárultáig. Belterületi útburkolat helyreállításra uniós pályázatot sem lehet igényelni a következő években, így ennek pénzbeli finanszírozását másképp kell megoldani. Lázár János országgyűlési képviselő július 10-én a Rádió 7-ben adott fogadóórájában bejelentette, hogy a székkutasi csatornázási projekt 100 százalékos támogatottságot nyert el.

Túl a 70 százalékon

Így a lakosok részéről már korábban befizetett összegek egy részét visszakaphatják. Kérdésként a mostani fórumon felmerült, hogyan fog ez zajlani a gyakorlatban. Szél István tájékoztatta a lakosokat, hogy akik egy összegben, az önkormányzatnál tették meg a befizetést, azok a kimaradó összeg rájuk eső részét teljes egészében visszakaphatják. Míg azoktól, akik lakástakarék-szövetkezeten keresztül fizettek, a kezelési költséget levonják, így mintegy 15-20 ezer forinttól esnek el.

Túl a 70 százalékon

- A visszakapható összegek viszont megoldást jelenthetnek az útburkolat helyreállításnál – fogalmazott Szél István, aki kiemelte, hogy az önkormányzat elkülönített erre a problémára 40-50 millió forintot, de még így is hiányzik legalább ugyanennyi ahhoz, hogy az utak teljesen rendbe legyenek téve Székkutason. A polgármester hangsúlyozta sem ő, sem a képviselőtestület nem fog arról dönteni, mi legyen a 100 százalékos finanszírozottságnak köszönhetően visszamaradt pénz sorsa: erről a lakosoknak kell határozni. Ő kezdeményezni fogja egy népszavazás megvalósulását, ahol is mindenki nyilatkozhat arról, szeretné-e visszakapni a pénzét, vagy inkább fordítsák közösen az útviszonyok rendbetételére.

Túl a 70 százalékon

A költségekről is szó esett: mennyit kell fizetniük a szennyvízelvezetésért, amikor kész lesz a rendszer. Javaslatként elhangzott, hogy a próbaüzem megkezdése előtt körülbelül egy héttel érdemes rácsatlakozni a hálózatra. A próbaüzem ideje alatt szennyvízdíjat nem kell fizetni. Hogy utána mennyibe fog kerülni az javarészt az energetikai hivataltól függ. Az önkormányzat 296 forint per köbméteres árat irányzott elő, mindez azonban még jóváhagyás tárgyát képezi.

Túl a 70 százalékon

A csatornázás kapcsán felmerült még, hogy akik jószágokat tartanak, hogyan tudnának spórolni a víz- és szennyvízköltségeken. A szakemberek három lehetséges megoldást említettek. Egyik lehetőség, hogy igényelhetik a locsolási vízmérő felszerelését, ami után szennyvizet nem, csak vízdíjat kell fizetni. Másik lehetőség a saját fúrt kút kiépítése. Harmadik pedig a nyáron igényelhető locsolási kedvezmény.

Túl a 70 százalékon

Egy következő problémakör volt a 47-es út építése. Többen is jelezték, hogy nehézkes lesz a kisutcákra való lefordulás, mivel a főút padkás lesz. Ezt a jelenséget az önkormányzat is többször jelezte az építtetőnek és a tervezőnek is, és csak remélni tudják, hogy ezek nagy részét orvosolni fogják.

Túl a 70 százalékon

Zárásképpen egy örömhírre azért még futotta: a Nádasnál lévő kocsma elbontása immár tény.

ÉR.