2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Felhős / 1°C
h / -0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Czabarka János | 2017-11-13 11:37:49

Történészek találkoztak

2017. november 9-én került sor a Nemzetközi történész konferencia a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A központi hatalmak legjelentősebb győzelme a Nagy Háború olasz frontján: a caporettói áttörés 1917 címmel. Az eseményt Dr. Boross Péter volt miniszterelnök nyitotta meg.

Történészek találkoztak

Rövid beszédében nagyon sok problémát felvetett. Kovács Vilmos ezredes, az intézmény parancsnoka elmondta, hogy az első világháború 100. évfordulójához kapcsolódva a múzeum 2014-től minden évben tartott egy nemzetközi konferenciát. A magyar előadók a fenti intézmény munkatársai voltak. A kivételt Stencinger Norbert, a Nagy Háború Blog történésze jelentette.
Először prof. Pollmann Ferenc tartott egy nagyívű előadást 1917 – a változás éve? címmel. Őt követte Stencinger Norbert történész, aki a m. kir. 20. gyaloghadosztály hősi harcairól számolt be. Ezután Kovács Vilmos ezredes a caporettói áttörés logisztikai előkészítéséről szólt.

Történészek találkoztak
Ezt követően Kiss Gábor őrnagy a rohamcsapatok létrejöttéről és a caporettói áttörésben játszott szerepükről beszélt. Balla Tibor alezredes, hadtörténész Bertalan Árpád hadnagy hősiességéről beszélt az áttörésben, majd az életét végigkövette egészen 1941-ig.
Ezután Krámli Mihály történész az osztrák-magyar haditengerészet 1917 november-decemberi támadását ismertette. Végül Bálint Ferenc történész az olasz fronton zsákmányolt fegyverekről, felszerelésekről szólt. A délelőtti szekciót Hermann Róbert hadtörténész vezette le, a délutánit pedig Veszprémy László alezredes.

Történészek találkoztak
A külföldi előadók közül először prof. Andrea Ungari olasz történész tartott előadást Caporettó eredetéről. Ezután Dr. Richard Lein tartott előadást Ausztriából, amelyben a caporettói csatát átfogóan ismertette. Ezt követően Garkusa Irina Olegovna orosz történész beszélt az olasz front 1917-es helyzetéről az olaszországi orosz kémjelentések alapján.
Ezt követte Dr. Peter Lieb német történész előadása, aki Erwin Rommel és Ferdinand Schörner részvételéről beszélt a caporettói áttörésben, valamint a második világháborús szerepükről.

A konferencia végén Balla Tibor alezredes, hadtörténész röviden összefoglalta az előadások lényegét. Ezután kérdésekre is sor került. Pintér István történész a caporettói csatával kapcsolatban tett fel kérdést prof. Pollmann Ferenc történésznek és az olasz kollégának. Erről az áttörésről 2007-ben ő is írt egy cikket. A tengeralattjáró háború megítélésében szólt Anglia meghatározó szerepéről is. A konferencia magas színvonalú és jól szervezett volt.      

szöveg és kép: Ifj. Pintér István