2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
3°C
Havazás / 1°C
p / 3°C
szo / -1°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-02-16 12:18:49

Történelmi tett volt a kórháztüntetés!

A tíz évvel ezelőtti kórháztüntetés, amelyen a vásárhelyi Erzsébet Kórház megmentésére gyűlt össze hatalmas tömeg a Szent István téren, megmutatta egy város erejét, megrengette az akkori kormányt. Az eseményeket a Rádió 7 csütörtöki Napraforgójában idézte fel Dr. Kószó Péter, Hódmezővásárhely alpolgármestere, dr. Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója és dr. Kovács László önkormányzati képviselő.

2007. április 1-jén lépett hatályba az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló 2006. évi CXXXII. törvény értelmében veszélybe került a Hódmezővásárhelyi Erzsébet Kórház. Több osztályt, köztük a nagy múltra visszatekintő szemészetet is bezárták, valamint az ágyszámot kétharmaddal csökkentették. Ez ellen emelte fel a hangját Hódmezővásárhely, Székkutas, Mártély, Békéssámson és Mindszent lakossága.

Történelmi tett volt a kórháztüntetés!

2007. február 18-án, vasárnap 15-20 ezer ember érkezett a Szent István térre, hogy hangot adjanak felháborodásuknak. A tömeg előtt városvezetők, orvosok, civilek mondtak beszédet. Szónokolt többek között Lázár János, akkori polgármester, országgyűlési képviselő, dr. Kovács László orvosigazgató és dr. Kallai Árpád, a kórház főigazgatója.

Íme egy videó összeállítás a történtekről:

A tüntetés következményeként a váráshelyi kórház peres eljárást kezdeményezett, amely eljutott a Legfelsőbb Bíróságig, ami kimondta: a jogtalan ágyszámcsökkentés miatt az akkori kormány kárt okozott a városnak, amiért 800 millió forintos kártérítést kapott a település. 2007 óta a vásárhelyi kórházban jelentős fejlesztéseket végeztek, összesen 6,5 milliárd forint értékben. Legutóbb egy 244 millió forintos korszerűsítést jelentettek be.

Történelmi tett volt a kórháztüntetés!

A műsor vendégei közül dr. Kószó Péter alpolgármester így emlékezett vissza az eseményekre: „Számomra az egyik legmeghatóbb része ennek a tüntetésnek az volt, amikor mintegy spontán módon a közel 20 ezres tömeg megindult az Andrássy úton, a Kossuth téren át az Erzsébet Kórházig, és ott kéz a kézben, összekarolva egy élőláncot alkotott a tömeg egy szimbólumként, hogy ez a mienk, és nem fogjuk odaadni. ”

Történelmi tett volt a kórháztüntetés!Dr. Kószó Péter

„Nagyon sok mindent hozott ez a kórháztüntetés, és ezek mind-mind pozitívak. Erőt és bíztatást adott számunkra, hogy tovább haladjunk, helyt álljunk a mindennapi munkában. Egy évvel később indult útjára az Egészséges Vásárhely Program, ami szintén ennek az összefogásnak köszönhető. Az, hogy a Legfelsőbb Bíróság megítélte a kártérítést, bizonyíték arra, hogy politikai döntés elszenvedője volt a kórház, illetve az ellátottak” – fogalmazott dr. Kallai Árpád főigazgató.

Történelmi tett volt a kórháztüntetés!Dr. Kallai Árpád

„Ez a tüntetés, ami tíz évvel ezelőtt lezajlott, nem múlt el haszontalanul. Az eltelt tíz év nem ölbe tett kézzel telt el. Olyan fejlődésen esett át a hódmezővásárhelyi, illetve most már Makóval együtt működő, kórház, ami képes biztosítani a magas színvonalú szakmai ellátást. Feladat, teendő természetesen van továbbra is” – mondta el a műsorban dr. Kovács László önkormányzati képviselő.

Történelmi tett volt a kórháztüntetés!Dr. Kovács László

A lakosok hozzáállását egy hallgatói bejegyzés tükrözi leginkább, amelyet Szilárdtól kaptunk a műsor ideje alatt: „Nagyon jól beszélnek a vendégek. Én is támogattam a kórház fennmaradását annak idején. Ha most lenne rá szükség, most is megtenném ugyanezt embertársaimmal együtt.”

A 2007-es események emlékére a kórházba betérők számára kitűzőt adnak.

Történelmi tett volt a kórháztüntetés!

ÉR.