2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Regionális Hírek
Kovács Péter | 2017-05-18 09:44:11

Több utca kapott új nevet Hódmezővásárhelyen

Új utcaneveket kell megtanulnia a hódmezővásárhelyieknek. A közgyűlés döntése értelmében a Gorkij, a Martinovics, az Ormos Ede, a Somogyi Béla és a Táncsics Mihály utca kapott új nevet. Ez azzal is együtt jár, hogy az ott lakóknak új okmányokat kell kiállíttatniuk, de erre felkészült a járási hivatal. A költségeket az önkormányzat állja.

Több utca kapott új nevet Hódmezővásárhelyen

Utcanevek módosításáról is döntött legutóbbi ülésén a vásárhelyi közgyűlés. A Gorkij utcából Gácsi László utca, a Martinovics utcából Görgei Artúr utca, a Somogyi Bála utcából Tisza István utca, a Táncsics Mihály utcából Bethlen István utca, az Ormos Ede utcából Németh László utca lett. Az Erzsébeti út bekerült hivatalos utcanévként, csakúgy, mint a Mártélyi út, a Káposztáskert utca és a Tóth malom utca.

A közgyűlésen elhangzott, az érintett lakóknak új okmányokat kell kiállíttatniuk, az önkormányzat ennek teljes költségét átvállalja. A járási hivatal pedig jelezte, hogy felkészültek az utcanév módosításokból fakadó okmánycserére. A névváltoztatást egyébként azzal indokolták az ülésen, hogy az ideológiailag vitatott személyeket a városhoz szorosan kötődő személyekre igyekeznek cserélni.

Több utca kapott új nevet Hódmezővásárhelyen

Lázár János, a térség országgyűlési képviselője a testületi ülésen úgy fogalmazott, Gácsi Lászlónak nem állít méltó emléket Hódmezővásárhely, és helyes, hogy egy vásárhelyi mártírról így emlékezzen a város, Görgei Artúrnak emléket állítani pedig társadalmi kezdeményezés volt. Tisza Istvánról szólva hozzátette, ő Hódmezővásárhely díszpolgára is, így helyes, hogy a város utcát nevez el róla. Bethlen István országgyűlési képviselője volt a városnak, a munkája nélkül nem ment volna végbe gazdasági fejlődés a városban. A Németh László utcával kapcsolatban úgy fogalmazott, a város 20. századi életében Német László fontos szerepet töltött be, a Kossuth díját is felajánlotta a Bethlen gimnázium könyvtárának felújítására, így kötelesség, hogy emléket állítson neki a város.

Több utca kapott új nevet Hódmezővásárhelyen

Az ellenzéki képviselők több ponton is ellenezték a javaslatot. Az MSZP-s Kis Andrea azt mondta, nem érti, hogy mi a baj a vásárhelyi születésű Ormos Edével, és emlékeztetett arra is, hogy Táncsics Mihályról díjat is elneveztek, ami a szabad sajtóhoz köthető. A jobbikos Szabó Pál szintén megvédte Táncsics Mihályt, mert a sajtószabadság jelképeként Petőfi Sándor is melléállt.

Korsós Ágnes címzetes főjegyző felszólalásában úgy fogalmazott, Hódmezővásárhely nem tagadja meg Táncsics Mihályt, hiszen Kútvölgyön maradt egy róla elnevezett utca. Hozzátette, pont emiatt is indokolt a névváltoztatás: két azonos utcanév nem szerencsés egy városban. Végül a közgyűlés 10 igen, 3 nem 1 tartózkodás mellett megszavazta a javaslatot.

 

KP