2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
v / -2°C
h / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-07-08 14:12:31

Több tucatnyi húr pendül egyszerre

- Nyolc éves korom óta gitározom, ez az első hangszer, amin játszani kezdtem - árulta el a 20 esztendős győri Szeghy Eszter Kiszomboron. A községben immáron negyedik esztendeje szervez Rónai Dániel gitárkurzusokat, melyre az ország minden részéből érkeznek zenetanárok, illetve tanítványok.

Több tucatnyi húr pendül egyszerre

Kiszomborhoz egyre szorosabban kötődik a gitármuzsika és ez elsősorban Rónai Dánielnek köszönhető. Az ifjú gitárművész már negyedik alkalommal szervez a községben kurzusokat, melyen neves tanároktól mélyíthetik el a tudásukat a fiatal tanítványok. A program több részből áll: a legkisebbeknek gitáros tábort rendeznek, a fiatal művészeknek pedig kurzusokat.

Több tucatnyi húr pendül egyszerre

- Négy professzor foglalkozik egyénileg is a hallgatókkal - tudtuk meg Rónai Dánieltől. Ezek a nyári zombori események nem zártak, hiszen az érdeklődőknek az idén nyolc koncerten is bemutatkoztak, illetve bemutatkoznak az ifjú gitárosok. Az ország számos pontjáról érkeztek fiatalok Zomborra, így Szegedről, Budapestről, Győrből, Pécsről és Miskolcról.

Több tucatnyi húr pendül egyszerre

Szeghy Eszter most fejezte be a Győri Zeneművészeti Egyetemen a második évét. - Még általános iskola alsó tagozatosa voltam, mikor először megismerkedtem ezzel a hangszerrel - árulta el a most 20 esztendős egyetemista. Eszter igazi zenész családból származik, hiszen édesanya, illetve testvérei is játszanak, illetve játszottak különféle hangszereken. Szeghy Eszterrel erről, illetve a külön neki készített gitárjáról, de a terveiről is beszélgettünk, íme:

Több tucatnyi húr pendül egyszerre

Több tucatnyi húr pendül egyszerre

A kurzus résztvevői legutóbb péntek este a kiszombori Rotundában mutatkoztak be egy gyertyafényes koncerten. Vasárnap 19 órától pedig a makói Zenepavilonban lépnek fel, ahol rajtuk kívül Csáki András gitárművészt és játékát is láthatják, hallhatják az érdeklődők.

Több tucatnyi húr pendül egyszerre

Munkatársunktól. K.