2017. december 18. hétfő, Auguszta
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-2°C
-1°C
Felhős / -2°C
k / -1°C
sze / -2°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-07-13 12:20:03

Több hónapra lezárják a Tóth Sándor utcát

Javában folyik Hódmezővásárhelyen a városháza épületének felújítása. A munkálatok jövő héttől érkeznek igazán látványos szakaszba, ami egyúttal azzal is jár, hogy több hónapra lezárják a Tóth Sándor utcát. Erről és egyéb folyamatban lévő fejlesztésekről szólt a Rádió 7 csütörtöki Napraforgója, amelynek vendége volt Hegedűs Zoltán alpolgármester és Mucsi László, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője.

Több hónapra lezárják a Tóth Sándor utcát

„A bőség zavara van jelenleg Hódmezővásárhelyen” – fogalmazott a beruházásokkal kapcsolatban Hegedűs Zoltán. Rengeteg olyan projekt van ugyanis, ami zajlik a városban. Közlekedési szempontból kiemelendő a 47-es út északi elkerülőjének építése, ami az elmúlt hétvégén egy nagyon látványos, fontos szakaszához érkezett. A kopáncsi körhíd acélszerkezeteit helyezték el az éjszakai órákban. Emellett forgalomkorlátozásokkal találkozhatnak az úton lévők a várost elhagyva, a szélrózsa minden irányában. 2018 tavaszára várható, hogy elkészül az északi elkerülő, amellyel azt próbálják elérni, hogy az átmenő kamion-, tehergépkocsi forgalom mérséklődik. Ezzel párhuzamosan a tervek szerint hamarosan megkezdődhet az ún. keleti elkerülőnek a megépítése is, aminek megvalósulása szintén 2018-ra várható. Az északi-, a keleti és a már meglévő déli elkerülővel együtt Hódmezővásárhely körül létrejöhet egy körgyűrű. Ennek előnyeiről Mucsi Lászlót, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője nyilatkozott.

A városháza felújítása már megkezdődött, eddig a belső munkálatok zajlottak. Az épület előtti lovas szobrot is elvitték már restaurálni, de az igazán látványos munkák jövő héten kezdődnek. A Tóth Sándor utca elején egy darut állítanak fel, onnan végzi a kivitelező a tetőhéjazat cseréjét. Ez azt is eredményezi, hogy a munkálatok idejére a Tóth Sándor utca le lesz zárja. Több hónapon keresztül le lesz zárva – tájékoztatott Mucsi László. Az első ütemben az északi szárny felújítása fog innen megtörténni, majd a daru átkerül a Tóth Sándor utca másik végére, és onnan a déli szárnyon is elvégzik a munkát. Erre az időre a Városháza utcán kétirányú forgalom lesz.

Több hónapra lezárják a Tóth Sándor utcát

Hegedűs Zoltán

2021-re azt tervezi a városvezetés, hogy Hódmezővásárhely valamennyi oktatási-nevelési intézménye felújításon esik át. Jelenleg is tart a 11 önkormányzati óvoda rendbetétele. Augusztus 1-jén kezdődik az Észak utcán a beruházás, és 2018 májusáig fog tartani. Ez teljes épületgépészeti, -szerkezeti felújítást jelent, megújul a hőszigetelése, új tetőt kap az óvoda, valamint a vizes blokkok is megújulnak. A gyerekek erre az időszakra a Jókai utcára fognak költözni. A fejlesztés eredményeként teljes körű felújításra kerülhet az Egyesített Óvoda Észak utcai, Pálffy utcai, Tornyai utcai, Pál utcai és Klauzál utcai épülete.

Több hónapra lezárják a Tóth Sándor utcát

Mucsi László

Két iskola összesen 3 telephelye is korszerűsítésen fog átesni az elkövetkezendő egy évben. A Klauzál Gábor Általános Iskola mindkét épülete, így a Klauzál utcai és a Nádor utcai is, valamint a Szent István Általános Iskola is teljes energetikai korszerűsítésen fog átesni. A munkálatok várhatóan nyáron kezdődhetnek meg, és körülbelül egy évet fognak igénybe venni. Ez azt jelenti, hogy a 2017/2018-as tanévben sok kellemetlenséggel kell szembenézniük, hiszen a fejlesztések között lesznek olyanok, amelyek hatalmas átalakításokkal járnak. A gyerekek és a pedagógusok várhatóan azt fogják tapasztalni, hogy más termekben lesznek sokszor a tanórák.

TOP-os pályázatoknak köszönhetően, uniós forrásból újulhatnak meg a rendelők. Mintegy 352 millió forint jut a Széchenyi téri, Agyag, Tornyai és Rárósi utcai háziorvosi rendelők felújítására. A felújításra kijelölt épületekről általánosan elmondható, hogy alaprajzi kialakításuk sok esetben nem megfelel meg a hasznosítás szerinti funkciónak, energetikai szempontból korszerűtlenek, gépészeti-, elektromos rendszerük elavult és akadálymentesen nem közelíthetők meg, ezért teljes körű felújításuk és átalakításuk szükséges.

ÉR.