2018. február 26. hétfő, Edina
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-8°C
-6°C
Tiszta / -8°C
k / -6°C
sze / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-11-09 19:20:25

Tizenkét év járt egy pisztolyért

Egy felfedezett pisztoly be nem szolgáltatásáért 12 évet kapott egy banki tisztviselő - ezt is megtudhatta az, aki csütörtök este részt vett a makói Szirbik Miklós Egyesület megemlékezésén. A 1956-os forradalom és szabadságharcz áldozatai előtt tisztelegtek gyertyagyújtással.

Tizenkét év járt egy pisztolyért

Makóra 1956. november 9-én érkeztek meg a szovjet tankok, s ezzel gyakorlatilag véget is ért a városban a forradalmi megmozdulás. Erre emlékezett meg első alkalommal csütörtök este a Csanád vezér téren felállított kopjafáknál a Szirbik Miklós Egyesület.

Tizenkét év járt egy pisztolyért

- Az esemény ötletgazdája Marosvári Attila történész volt, aki alaposan feldolgozta a 61 esztendővel ezelőtti makói történéseket, s a kutatómunkája jövőre könyv formájábban is megjelenik - nyilatkozta Forgó Géza. Az egyesület elnöke hozzátette: nem csupán az áldozatok emléket előtt kívántak fejet hajtani, hanem a meghurcolt túlélőkért is, ezért gyújtottak mécsest az emlékhelynél.

Tizenkét év járt egy pisztolyért

Mielőtt felgyúltak volna a tisztelet apró lángjai, Marosvári Attila röviden beszélt arról, mi is zajlott 1956 őszén Makón. - Nem voltak véres összecsapások a városban, a forradalmárok egy-két kisebb kaliberű puskát leszámítva, gyakorlatilag fegyvertelenek voltak, a Szeged felől érkező tucatnyi páncélosra így rá sem lőttek, hiszen tudták, nem árthatnak nekik - fejtette ki a történész. Jól is tették, mert a Vörös Hadsereg katonái nem hagyták volna válasz nélkül az egészet, s az vérfürdőt eredményezett volna.

Tizenkét év járt egy pisztolyért

Az 1956-os cselekményekért 33 makóit állítottak bíróság elé. A legsúlyosabb büntetéssel egy fiatalembert sújtottak, aki fegyvert rejtegetett. - Tizenöt évnyi börtönbüntetést kapott, de nem kellett végig letöltenie, mert az 1960-as esztendőkben amnesztiávál szabadult - folytatta Marosvári Attila. Egy banki tisztviselőnek is egy fegyver, pontosabban egy pisztoly okozta a vesztét. Egy külföldre szökő ismerősétől kapott egy csomagot, hogy őrizze meg, mert valaki majd jönni fog érte. A nő várt és várt, de senki sem jelentkezett. Ekkor kibontotta a dobozt, s egy pisztolyt talált benne. Pánikba esett, s a lehető legrosszabb döntést hozta: nem szólt erről a rendőrségnek, hanem bevitte a munkahelyére és elrejtette az irattárban. Természetesen pár nap alatt előkerült a fegyver, s ezért 12 évet kapott.

Tizenkét év járt egy pisztolyért

Munkatársunktól. K.