2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Önkormányzatok hírei
Szabó Viktor | 2017-10-26 18:40:41

Tizenhárom kilométer csatorna újul meg

Több kilométer belvízelvezető csatorna újul meg Hódmezővásárhelyen, valamint felújításra kerül a Régi Kenyere-éri csatorna is. A munkálatok már tavasszal megkezdődtek, a projekt megnyitóját pedig csütörtökön tartották a Polgármesteri Hivatal Házasságkötő termében.

Tizenhárom kilométer csatorna újul meg

Jelenleg Hódmezővásárhely jelentős részén működik kiépített csapadékvíz elvezető rendszer. A központi területen egyesített gravitációs rendszerű csapadékvíz-csatorna hálózat épült ki. A belterületről többnyire nyílt árkos rendszerben vezetik le a vizet, ám ahol nincs szennyvízcsatorna, ott jelentősen megemelkedhet a talajvízszint.

A „Városi környezetvédelmi infrastruktúra-fejlesztések” elnevezésű felhívásra Hódmezővásárhely önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be, ezért 2017 tavaszán megkezdődhetett a Csúcs-, Béketelep-, Tabán-, és Kincses-telep városrészek csapadék- és belvízelvezetésének fejlesztése és rekonstrukciója. A beruházásban a Régi-Kenyere éri csatorna is megújul, így nagyobb vízelvezető képességgel rendelkezik majd.

Tizenhárom kilométer csatorna újul meg

A projekt célja Hódmezővásárhelyen a Régi-Kenyereéri csatorna hidraulikai kapacitásának növelése, illetve az érintett városrészek csapadék- és belvízelvezetésének fejlesztés. A Régi – Kenyereéri csatorna jelenleg földmederrel rendelkezik. A csatorna oldalfala több helyen megcsúszott az állandó vízmozgás és erózió következtében. Minden évben gondot okoz a létesítmény fenntartásánál a földcsúszások által elzárt mederszelvény kapacitásának csökkenése.

A Régi-Kenyere éri csatornában 2055 m hosszan mederelemek kerülnek elhelyezésre, mederburkolás valósul meg 140 m2-en az átereszeknél, továbbá a becsatlakozó nyílt árkok bekötése és burkolása is kialakításra kerül.

Tizenhárom kilométer csatorna újul megA Régi Kenyere-éri csatorna is megújul

Ez egy olyan program, amire a város életében nem volt még példa. A beruházás két nagy részre tagolható. Van egy kapacitásbővítés, amiben a főgyűjtő csatornák kapacitása lesz bővítve. Ezeket kevésbé fogja látni a lakosság. A szembetűnőbb része a projektnek a négy városrészben megújuló csapadékvíz elvezető árkok rendszere. A program eredményeképpen azt várjuk, hogy a belvíz nagysága csökkenni fog, így az ott élők lakóbiztonsága és vagyonbiztonsága is javulni fog” – mondta el Hegedűs Zoltán, Hódmezővásárhely alpolgármestere a projekt megnyitóján.

Tizenhárom kilométer csatorna újul megHegedűs Zoltán

A település nagyobb részén a csatornázás elválasztott rendszerű. Jellemzően nyílt szelvényű, földmedrű csapadékvíz elvezető rendszer működik. A beruházásban megépül a Lévai utcai jelenlegi főgyűjtő csatorna mellé egy új főgyűjtő 1000 mm-es átmérővel. A beruházásban megépülnek a Lévai utcai főgyűjtőre, illetve mellékgyűjtőkre csatlakozó utcákban a burkolt elemekkel kialakított nyílt szelvényű csatornák. A vizek helybentartására szivárgó elemek beépítését valósítjuk meg.

Tizenhárom kilométer csatorna újul meg

A projekt keretében több mint 13 kilométer csatorna újul meg. Az építkezésben érintett utcák:

Lévai utca - Szántó Kovács János utca - Rákóczi utca - Sárkány utca - Kisfaludy utca - Ábrai Károly utca - Damjanich utca - Határ utca - Sarkantyú utca - Jókai utca - Király utca - Szent László utca - Agyag utca - Pál utca - Kovács István utca - Csík utca - Bánffy utca - Rákóczi utca - Béla cigány utca - Juhász Mihály utca - Kaptár utca - Török Károly utca - Vadász utca - Zivatar utca - Báthory utca - Kálmán utca - Nád utca - Nyárfa utca - Balassa utca - Tompa utca - Daru utca - Károlyi utca - Ólom utca - Tükör utca

Tizenhárom kilométer csatorna újul meg

Sz.Viktor