2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
0°C
1°C
Felhős / 0°C
p / 1°C
szo / 2°C
Sport
Soós Kata | 2017-05-18 09:14:32

Tíz éves böjtnek vethet véget a Szeged

Az utóbbi évek egyik legkiélezettebb bajnoki döntőjének első mérkőzését játssza le szombaton a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged. Legutóbb tíz éve örülhettek bajnoki címnek a Tisza-parton, így nem csak a rendszeresen pazar hangulatot teremtő szegedi publikum, de a csapat játékosai is ki vannak éhezve a sikerre.

Tíz éves böjtnek vethet véget a Szeged

Óriási átalakuláson esett át a MOL-Pick Szeged kézilabdacsapatának kerete a szezon kezdete előtt, a Tisza-partiak gyakorlatilag egy-két kulcsember kivételével az egész csapatot felforgatták. Távozott a csapattól a rutinos Ilyés Ferenc, aki Tatabányára tette át a székhelyét, Ancsin Gábor a Veszprémet, a kiváló szlovén irányító Dean Bombac a BL-címvédő Kielcét választotta. Szintén elhagyta Szegedet a spanyol irányító, Niko Mindegía, honfitársa Antonio Garcia Robledo (mindketten a Koldinghoz szerződtek), a lengyel kapus, Piotr Wyszomirski pedig a Lemgo szolgálatába állt. A távozók listáját bővítette még Vladimir Vranjes, Rajko Prodanovic, Marko Curuvija és Roberto Garcia Parrondo is, akadt tehát foltozgatni valója Juan Carlos Pastor mesternek a kereten.

Ennek megfelelően nem is tétlenkedett a Pick a játékospiacon, érkezett a kapuba a friss BL-győztes Marin Sego és csapattársa Denis Buntic, a Vardar Szkopje átlövője, Szergej Gorbok, de Szegedre tette át székhelyét a Montpellierben kézilabdázó szlovén beálló, Matej Gaber is, valamint a La Rioja szélsője, Pedro Rodriguez. Szintén a széljáték erősítésére szerezte meg a klub Mario Sostaricot a Velenjétől és kölcsönvette Sandro Obranovic irányítót a PPD Zagreb csapatától. Tehetséges magyar játékosok is költöztek a Tisza-partra: Balatonfüredről Bóka Bendegúz és Bánhidi Bence, Tatabányáról pedig Bodó Richárd. A kiváló szezont futó Dean Bombac pótlására honfitársát, a Velenjében kézilabdázó Stas Skubét nézte ki és szerezte meg a klub.

Ezekkel a változtatásokkal egyértelmű üzenetet küldött a MOL-Pick Szeged: szeretné ismét letaszítani trónjáról a Veszprémet a magyar bajnokságban és ez akár rögtön az első évben sikerülhet is.

Legutóbb 2007-ben ünnepelhetett bajnoki címet Szeged városa, az akkori csapatnak pedig tagja volt az aktív kézilabdától ebben az évben visszavonuló Vadkerti Attila is. Akkor még más bajnoki rendszerben küzdöttek meg a felek a trófeáért, egy három nyert mérkőzésig tartó párharc döntött az első hely sorsáról. Az első két mérkőzést mindkét csapat megnyerte hazai pályán, majd a harmadik találkozón egy elképesztő kézilabdathrillerben, hétméteresekkel vette el a Veszprém pályaelőnyét a Vladan Matic irányította gárda, majd a negyedik találkozón Szegeden el is döntötte a bajnoki cím sorsát. „Épp a napokban beszélgettünk Ilyés Feci barátommal arról a döntőről, emlékszem, akkor az elődöntőben a Dunaferr ellen vért kellett izzadnunk, nagyon kicsin múlt, hogy nem ők jutottak be a döntőbe” – emlékszik vissza a PC Trade Szeged KKSE stratégiai igazgatója. „A veszprémi második meccsen az utolsó perekben és a hétmétereseknél oda sem mertünk nézni a pályára az izgalomtól a végjátéknál, egészen hihetetlen forgatókönyv szerint alakult az a találkozó. Jó erre visszaemlékezni, hiszen akkor hosszú idő után tudtuk elhódítani a bajnoki címet. Elképesztő érzés volt azt megélni, hogy Szeged népe mennyire vágyott már erre az elsőségre és ezt követően nagy ünneplés vette kezdetét” – teszi hozzá Vadkerti Attila.

Vadkerti Attilához hasonlóan Herbert Gábor is idén döntött úgy, hogy szögre akasztja a kézilabdacsukákat, július elsejétől pedig a Pick Szeged utánpótlás szakmai igazgatói pozícióját tölti be. „Nagyon összetett feladat vár rám, többek között az én feladatom lesz az U7-es csapattól kezdve az NB I/B-s U20-as csapatig az együttesek koordinálása. Idén 23 csapatunk vágott neki a különböző korosztályos bajnokságoknak 17 edzővel és a következő évben is hasonlóval kell számolni. Ezenfelül a személyi és szakmai kérdésekért is felelek, sok fontos döntést kell majd meghoznom” – válaszolt az algyői csapatból visszavonuló, korábban Csurgón is öt évet eltöltő Herbert Gábor portálunk érdeklődésére. A 2007-es bajnoki címre is szívesen emlékszik vissza a korábbi válogatott beálló, sőt karrierje egyik csúcspontjának tartja. „A válogatottság mellett a kézilabdás karrierem egyik csúcspontja a magyar bajnoki cím megszerzése. Azért is vagyok különösen büszke rá, mert ez szegediként ritkán adatik meg játékosoknak a veszprémi dominancia árnyékában. Szép lenne, ha a tíz éves évforduló alkalmából ismét nyerni tudna a csapat. Néhány emberrel egyébként tartom a kapcsolatot az akkori gárdából, gyönyörű emlék marad mindig” – tette hozzá Herbert Gábor.

„Nehéz lenne összehasonlítani az akkori és mostani csapatot, és a Veszprém is ugyanúgy erős volt mint most” – ezt már Vadkerti Attila fűzi hozzá. „Eljött a lehetőség, hogy hosszú idő után újra bajnoki címet nyerjen a Pick és azt gondolom, hogy mindkét mérkőzésen a pillanatnyi forma dönthet, mert idén már közel sem akkora a Veszprém dominanciája mint korábban, láttuk ezt a két bajnoki mérkőzésen és a kupadöntőn is. Úgy látom, hogy a csapat keményen dolgozik és ennek a munkának, ami Pastor mester irányításával zajlik Szegeden előbb-utóbb meglesz az eredménye. Jó lenne szerdán már úgy visszaemlékezni a 2007-es bajnoki címre, hogy nem az az utolsó.” Arról is kérdeztük a korábbi szélsőt, hogy mennyire jelent szerinte előnyt a Pick alapszakasz-győzelme és az ezzel járó előny, hogy hazai pályán játszhatja a visszavágót. „Ez szerintem teljesen csapat és edzőfüggő, hogy ki mekkora jelentőséget tulajdonít ennek, de nem véletlenül harcolt meg a Pick ezért az alapszakasz győzelemért. Amiért mindenképpen előny, hogy szép dolog a saját közönséged előtt kiharcolni az aranyérmet, másrészről pedig már pontosan tudja a csapat, hogy a második mérkőzésen milyen eredményt kell elérnie a hőn áhított sikerhez” – zárta Vadkerti Attila.

A Telekom Veszprém – MOL-Pick Szeged férfi kézilabda bajnoki döntő első mérkőzését szombaton délután rendezik meg Veszprémben, a visszavágóra pedig négy nappal később, szerdán kerül sor Szegeden. A korábban megszokott lebonyolítási formákkal ellentétben ezen a két mérkőzésen dől el a bajnoki trófea sorsa, a két mérkőzés összesített eredménye alapján a jobb csapat nyeri meg a bajnoki címet.

Forrás: szegedma.hu