2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Eső / 1°C
h / -0°C
k / 1°C
Sport
Szeri Csaba | 2017-09-09 16:32:59

Tisztes helytállás a HLKC célja

Az Eger ellen kezdi meg szeptember 10-én a bajnokságot a Hódmezővásárhelyi Leány Kézilabda Club. A szezonnal kapcsolatos várakozásokról Áncsán István klubvezető nyilatkozott a promenad.hu-nak.

Tisztes helytállás a HLKC célja

Promenad.hu: Hogy készült a klub az új szezonra?

Áncsán István: „A 2016-17-es bajnokság lezártával a vezetőedzővel, Bartók Csabával egyetértésben igyekeztünk megcélozni olyan rutinos NBI/B-ben vagy akár NBI-ben tapasztalatot szerzett játékosokat, akik a tavalyi csapat tagjaival egy masszív gerincet adhatnak. Mindenképpen az volt a célunk, hogy azokra posztokra tudjunk erősíteni, ahol az elmúlt évben problémáink voltak. Jellemzően a belső posztok, a lövő, átlövő és irányító posztok, illetve a kapus kérdés volt napirenden. Úgy éreztük, hogy ezek azok a csapatrészek, ahol meghatározó, karakteres, sok csatát megélt játékosokkal kell erősíteni. Hét játékos távozott a tavalyi játékoskeretből, létszámot tekintve ugyanennyi érkezett is. Én azt gondolom, hogy minőségben mindenképpen erősödtünk.”

Mit vár ezek fényében? Mi lehet a célkitűzése a klubnak?

Áncsán István: „Borzalmasan nehéz erre a kérdésre egyértelmű választ adni. Nagyon megerősödött az NBI/B mezőnye. Gyakorlatilag érződik annak a törekvésnek a szele, amit a Magyar Kézilabda Szövetség az előttünk álló két-három évben át kíván alakítani a versenyrendszerben. Jelesül azt, hogy talán már a 2019-20 bajnokságban az NBI, az élvonalbeli bajnokság alatt egy egy csoportos 12 vagy 14 csapatos NBI/B osztályt kíván létrehozni. Tisztázandó, hogy jelen pillanatban két csoportos az NBI/B, kétszer 14 csapat részvételével, tehát ez 28 csapat. A Magyar Kézilabda Szövetség tervei, hosszú távú törekvéseivel ez 2019-20-ra 12 csapatra csökken. Gyakorlatilag egy mini NBI lesz két-három éven belül. Érződik ez mind a Nyugati, mind a Keleti ágon, hogy elég nagy támogatással, támogatottsággal és elég nagy anyagi lehetőségekkel rendelkező klubok brutális erősítésbe kezdtek. Keleti ágon mondhatnám az Orosházát, mondhatnám a két budapesti csapatot, a Szent István SE-t és a Pénzügyőrt. Megemlíthető még az egri csapat, illetve az elmúlt években mindig dobogón levő Szeged Kiskundorozsma csapatát. Az biztos, hogy ezeknek az, úgymond nagyoknak a játékába, nagy valószínűséggel nem tudunk beleszólni. A lehetőségeinket tisztán látva nem is célunk. Az idei versenykiírás azt mondja, hogy papíron 5 csapat esik ki a Keleti és a Nyugati ágról is. Nekünk az alap célkitűzés az lehet, hogy a 10-en belül végezzük. A szabályok szerint tehát a 10. helyezett csapat még kiesik. Ha ez alatt végzünk, akkor meg kell várni az év végét, meg kell várni azt, hogy az NBII-ből hány csapat tud, kíván, akar feljutni jövőre. Az biztos, hogy a versenykiírás értelmében a kilencedik hely jelenti a biztos bennmaradást. Minden további hely az már spekuláció, illetve az asztal mellett fog eldőlni. Alaposan fel van adva a lecke. Én bízom benne, hogy ezzel az átalakult kerettel, amit már a januárban érkezett vezetőedző Bartók Csaba kérésére és vele közösen alakítottunk ki elég lesz, és ki tudjuk harcolni a bennmaradás jelentő helyet. Azt gondolom, hogy az első néhány forduló választ fog adni arra, hogy ezek az elképzeléseink, reményeink megalapozottak-e.”

A Hódmezővásárhelyi LKC szeptember 10-én, 18 órától az egri Eszterházy KFSC csapatával játszik bajnoki mérkőzést Hódmezővásárhelyen a Balogh Imsi Sportarénában.

szcs