2017. december 15. péntek, Valér
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
6°C
4°C
Eső / 6°C
szo / 4°C
v / 0°C
Külföldi Hírek
Kovács Péter | 2017-04-28 11:29:26

Terrorellenes rajtaütés Londonban

Terrorellenes rajtaütést hajtott végre csütörtök éjjel London északnyugati városrészében a Scotland Yard egy fegyveres egysége. A művelet során egy fiatal nőt lövés ért. A rendőrség pénteki tájékoztatója szerint az akció során összesen hat embert vettek őrizetbe terrorcselekmény aktív előkészítésének gyanújával.

Terrorellenes rajtaütés Londonban

A rendőrségi beszámoló szerint a Willesden nevű londoni városrész egyik lakóházában lezajlott akcióban, illetve nem sokkal utána öt embert - egy 16 éves fiút, egy 20 és egy 28 éves nőt, valamint egy 20 és egy 28 éves férfit - vettek őrizetbe.

A rendőrség nem sokkal később a délkelet-angliai Kent megyében is őrizetbe vett egy 43 éves nőt.

A lövéstől megsebesült nőt, aki szintén a húszas éveiben jár, kórházba szállították, ahol rendőrségi őrizet mellett kezelik.

Neil Basu, a londoni rendőrség főparancsnok-helyettese, aki a Scotland Yard országos terrorelhárítási tevékenységének összehangolását irányítja, péntek délelőtti sajtótájékoztatóján a Willesden negyedben végrehajtott éjszakai akcióról elmondta: a rendőrségnek az előzetes megfigyelési művelet alapján olyan értesülései voltak, amelyek szükségessé tették a "fegyveres behatolást" az épületbe. Az egység a rajtaütés során könnygázt is használt.

A lőfegyverhasználat okairól a Scotland Yard főparancsnok-helyettese nem mondott részleteket, csak annyit közölt, hogy a nőt, akire a rendőrök rálőttek, súlyos sérülésekkel kezelik, de állapota stabil.

A rendőrtiszt hozzátette: a Scotland Yard az őrizetbe vételekkel "megfékezte" a gyanúsítottak által támasztott terrorveszélyt.

Basu igennel válaszolt arra az újságírói kérdésre, hogy az akcióval a rendőrség aktív terrortámadási előkészületnek vetett-e véget, de további részletekkel nem szolgált.

A rendőrségi tájékoztatás szerint a csütörtök esti összehangolt művelet nincs összefüggésben azzal a néhány órával korábbi akcióval, amelyben a Scotland Yard terrorellenes ügyosztályának egyik fegyveres osztaga a londoni parlament közelében őrizetbe vett egy 27 éves férfit.

Ez az őrizetbe vétel is előzetes megfigyelési és adatgyűjtési művelet végkifejlete volt. Ebben az incidensben sérülés nem történt, és a Scotland Yard hangsúlyozta, hogy nem fenyeget közvetlen terrorveszély.

A parlamentnél elfogott férfit fegyverként is használható eszköz birtoklásának, valamint terrorcselekmény előkészületének vagy terrorcselekményre uszító tevékenységnek a gyanújával vették őrizetbe.

Ez utóbbi meghatározás a 2000-ben kelt terrorellenes törvény ilyen esetekre vonatkozó cikkelye.

A rendőrség szerint az őrizetbe vett fiatal férfinél késeket találtak.

A pénteki brit sajtó értesülései szerint a londoni muszlim közösség, illetve saját családja hívta fel a rendőrség figyelmét a brit állampolgárságú, de külföldön született férfi gyanús viselkedésére, és ekkor kezdődött megfigyelése, amely a csütörtöki elfogásához vezetett.

A helyszín közelében március 22-én egy magányos merénylő, Khalid Masood járművével nagy sebességgel a gyalogosok közé hajtott a Westminster híd járdáján, majd a parlamentnél késsel megölt egy rendőrt.

A támadásnak a rendőrrel együtt öt halálos áldozata volt. A merénylőt a helyszínen agyonlőtték.

 

Forrás: MTI