2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Agrár
Soós Kata | 2017-09-04 09:48:41

Természetes növényvédő szereket engedélyeztek

15-re bővült az Európai Unióban jóváhagyott alternatív növényvédelmi hatóanyagok száma. A természetben is megtalálható, egyszerű anyagok növényvédelmi hatását évszázados tapasztalatok igazolják. Előnyük továbbá, hogy természetes formájukban és feldolgozott késztermékként egyaránt könnyen hozzáférhetők, különleges megkötések nélkül felhasználhatók, emellett a környezetre sem jelentenek kockázatot. Paradicsom lisztharmatra napraforgóolaj, fűzfa kéregből gombaölő szer és ecetbőlcsávázószer keverhető, ma már hivatalosan is – tájékoztatott a NÉBIH.

Természetes növényvédő szereket engedélyeztek

Az Európai Unióban jóváhagyott növényvédő szer hatóanyagok között immár 15-re bővült az ún. „egyszerű anyagok” száma. Az egyszerű anyagok fogalma alatt olyan, a természetben is megtalálható növények, illetve üzletben (élelmiszerbolt, háztartási bolt, gyógyszertár) kapható késztermékek értendők, melyek bizonyítottan növényvédelmi hatással rendelkeznek.

A természetes növényvédelmi hatóanyagok fontos tulajdonsága, hogy a megadott felhasználási körülmények között a környezetre, illetve az emberi egészségre nem jelentenek kockázatot és az Európai Unió területén szabadon – egyéb megkötések nélkül – felhasználhatók.

Az eddig jóváhagyott egyszerű anyagok közt szerepel például a csalán és a gyümölcscukor. Előbbit rovar-, gomba- és atkaölő hatású anyagként, míg az utóbbit egyes kultúrnövények ellenálló képességének erősítésére szolgáló hatóanyagként ismerte el az európai hatóság.

A fenti előnyöket figyelembe véve, valamint a kedvező tapasztalatokból kiindulva a közeli jövőben várhatóan tovább bővül majd az egyszerű anyagok listája, az alternatív növényvédelmi megoldásokat választó termesztők, kiskert tulajdonosok és hobbi kertészek érdekében.

A NÉBIH a szabályozással kapcsolatos részletes tájékoztatást, valamint a jóváhagyott egyszerű anyagok listáját és azok felhasználására vonatkozó technológiai leírásokat a honlapján tette közzé.

http://portal.nebih.gov.hu/-/novenyvedelemben-felhasznalhato-nem-engedelykoteles-termekek-a-kornyezettudatos-felhasznalok-reszere

A hagyományos növényvédelmi technológia az integrált növényvédelemmel lehet igazán eredményes. Ezen a tudományterületen elévülhetetlen érdemeket szereztek a Pannon Egyetem Georgikon Kar kutatói Keszthelyen, akika növényorvos képzésbe is beemelték fejlesztéseiket. Ezzel elsőként indították el az integrált növényvédelmi órákat.

A világ ma egyre nagyobb igényt formál a csökkentett vegyszer felhasználás mellett előállított magas minőségű élelmiszerekre, így a hazai termelésnek is érdemes lesz ezzel az újabb lehetőséggel foglalkoznia.

Forrás: NÉBIH