2018. január 16. kedd, Gusztáv
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
4°C
Felhős / 2°C
sze / 4°C
cs / 2°C
Rádió 7 hírei
Égető Réka | 2017-01-11 11:48:23

Teljesen átalakul Makó

Hatalmas beruházások indulnak a 2017-es esztendőben a hagymavárosban, amelyek Makó arculatát alapvetően változtatják meg. Erről beszélgettünk a szerdai Napraforgóban Farkas Éva Erzsébet polgármesterrel és Darabos Orsolyával, az Innovációs és Városfejlesztési Iroda vezetőjével.

Teljesen átalakul Makó

„Mind belvárosi, mind külvárosi rehabilitációs program megvalósul Makón” – fogalmazott Farkas Éva Erzsébet polgármester. Ebből a lakosok már érzékelhetik a régi könyvtár épületének bontási munkálatait, amely január 9-én kezdődött meg, illetve az Erdei Ferenc téri lelátó felújítása is megkezdődött.

Teljesen átalakul Makó

A magyar kormánynak köszönhetően 5 milliárd forintot kapott a makói önkormányzat. A város teljes évi költségvetésének nagyjából a dupláját jelenti ez az összeg, melyből 2017-ben számos fejlesztés indulhat el.

Ebből valósul meg:

- A Makó és térsége ivóvízminőség-javítása elnevezésű projekt azért is nagyon fontos, mert összesen 43 ezer ember számára biztosít majd megfelelő vizet ez a közel 710,6 milliós fejlesztés.

- Makovecz-hagyaték ápolása: könyvtár megújulása, térrehabilitáció: A kapott pénz legnagyobb része, mintegy 2,66 milliárd, az új Makovecz-könyvtár építésének és környezetének rehabilitációjára megy majd el. Ennek első lépéseként már e hét elején bontani kezdték a régi bibliotéka épületét. Mennyi időt vesz igénybe a bontás?

- A szintén a Makovecz-örökség soraiba tartozó Páger-mozi felújítása: az eklektikus stílusú épületegység megújítása 600 millió forintos támogatásból valósulhat meg, hogy megfelelő szórakozási helyé tegyék ezt az épületet

Ezeken kívül még jut pénz a Makói Általános Iskola Almási tagintézmény tornatermének és a Galamb József Mezőgazdasági Szakképző Iskolának a megújulására, valamint az Erdei Ferenc téri pálya lelátójának, illetve a Pulitzer sétányon egy műfüves sportpályának a megépítésre - ismertette Darabos Orsolya, az Innovációs és Városfejlesztési Iroda vezetője.

Teljesen átalakul Makó

Hagymatikum fürdő bővítése: többek között egy családi zóna, melynek olyan lesz a kupolája, mint a mostani főépületen látható, csak kisebb. Emellett egy 25-ször 33 méteres fedett úszómedencét, illetve olyan étkezési helyiségeket is kialakítanak, melyeket nem csak a fürdőzök, hanem az utcáról érkezők is igénybe tudnak majd venni. Az önkormányzat kíváncsi nem csupán a szakemberek, hanem a lakosok véleményére is a bővítéssel kapcsolatban, ezért októbertől egy konzultációs programot indítanak el.

Folytatódik a Honvéd városrész rehabilitációja: 730 millió forintos infrastruktúra megújítás, és 219 millió forintból társadalmi együttműködést segítő programok valósulnak meg.

Új ösztöndíjrendszert alakítanak ki a Bursa Hungarica mellett. 30-50 ezer forintos havi támogatással szeretnék segíteni a felsőoktatásban tanuló, mesterképzésben résztvevő diákokat. A cél, hogy tanulmányaikat követően visszatérve a városba, azokat a hiányszakmákat tudják betölteni, melyek Makón betöltésre várnak.

Új közlekedési koncepciót terjesztettek elő 2016-ban, a felmérés jelenleg is zajlik.

ÉR.