2018. február 18. vasárnap, Bernadett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-0°C
Tiszta / 1°C
h / -0°C
k / 2°C
Regionális Hírek
Szeri Csaba | 2017-03-15 13:14:57

Tekintsük tanításnak a múlt eseményeit!

Mindszenten is megemlékezést tartottak az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 169. évfordulójának emlékére. Az ünneplők a városháza előtt koszorúztak, majd a programsorozat a Keller Lajos Városi Könyvtár és Kulturális Központban folytatódott.

Tekintsük tanításnak a múlt eseményeit!

Az emlékezők előbb a városházához vonultak, ahol a helyi önkormányzat, a város egyesületei és civilszervezetei helyezték el a megemlékezés koszorúit az emléktáblánál  és a kopjafánál.

Tekintsük tanításnak a múlt eseményeit!

A városi önkormányzat nevében Zsótér Károly polgármester és Dr. Megyeri Szilvia jegyző helyzeték el koszorúikat. Ezt követően pedig a Fidesz Mindszenti Szervezete, a helyi általános iskola igazgatósága is fejet hajtott. Valamint emlékeztek a Mindszenti Lovas Klub, KDNP Mindszenti Szervezetének, a Mindszenti Horgászegyesület, az „Együtt Egymásért a Fiatalokkal” Mozgáskorlátozottak Egyesületének, a helyi polgárőr egyesület képviselői is, illetve a Magyar Tartalékosok Szövetségének és a Mindszenti Tagozata a Pajzsmiris Betegek Csongrád Megyei Egyesülete is.

Tekintsük tanításnak a múlt eseményeit!

A résztvevők ezt követően vonultak át a Keller Lajos Kulturális Központba, ahol Dr. Pálinkó Mihály települési képviselő mondott ünnepi beszédet.

„Nemzeti ünnepeink között kiemelt helyet foglal el március 15-e, hiszen minden magyar ember, a legkülönbözőbb gondolkozású egyének magukénak vallják és sajátjuknak érzik. Mindig tiszta szívvel és fenntartások nélkül ünneplik eme magasztos eseményt, büszkén emlékeznek vissza a forradalom és szabadságharc példaértékű üzenetére.” – fogalmazott a képviselő.

„Magyarország újkori történelmiének meghatározó eseménye ez, a nemzeti identitás alapköve. Társadalmi reformjaival a polgári átalakulás megindítója. Önvédelmi harcával a nemzeti mitológia részévé vált. Erre az ünnepre büszke minden magyar határon innen és azon túl is.” – tette hozzá.

Dr. Pálinkó Mihály kiemelte, hogy a 169 évvel ezelőtti események kulcs az összefogás volt és erre, az egység erejére van szükség ma is.

Tekintsük tanításnak a múlt eseményeit!

„Tekintsük hát tanításnak és megélt tapasztalatnak a múlt eseményeit. Ha a jelent a múltból fakadó tudással éljük, nem kell félnünk a jövőtől. Éljen bennünk is a tudás, hogy összefogva nagy eredményeket érhetünk el. Ehhez bizalomra van szükség és ez igaz egy vidéki település lakóira is. Mindennap küzdeni kell, hogy szebbé, élhetőbbé tegyük településünket és az egymás iránt érzet bizalom adja az egyetlen helyes utat, amelyen meg tudjuk valósítani közösen elképzelt terveinket.”

A beszédet követőn a Mindszenti Általános Iskola Dózsa-telepi Tagintézményének tanulói adták elő ünnepi műsorukat, majd az Alkony Népdalkör tagjai készültek dalcsokorral.

Tekintsük tanításnak a múlt eseményeit!

Az elmúlt évek hagyományaihoz hűen idén is átadták a Mindszent Közéletéért Emlékérmet és a Mindszent Város Ifjúsági Díjat is. A díjazottakról itt olvashat.

A megemlékezők ezt követően a Kossuth emléktáblához vonultak, de délután a szintén hagyományosnak nevezhető ünnepi tekergést is megrendezték.

szcs