2018. február 22. csütörtök, Gerzson
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
0°C
1°C
Felhős / 0°C
p / 1°C
szo / 2°C
Önkormányzatok hírei
Tudósító | 2017-08-30 08:39:36

Támogatások összegét emelik Makón

A 70 éven felüliek éves anyagi segítését 5 ezerről 20 ezer forintra, a beiskolázási támogatást pedig 3 ezerről 5 ezerre emelnék Makón - a szerdai ülésökön erről is döntöttek a képviselők. Ezen kívül az önkormányzat I. világháborús hadisírok felújítására pályázni kíván, de modern kutyafuttatót is kialakítanának a városban.

Támogatások összegét emelik Makón

12.10: A zárt ülés véget ért, ahogy a nyílt is. Farkas Éva Erzsébet polgármester a testületi ülést lezárta.

12.00: Farkas Éva Erzsébet polgármester zárt ülést rendelt el.

11.55: A beiskolázási támogatást is emelni szeretné a Fidesz-frakció, ahogy az idősek esetében is ők indítványozták. Így a mostani fejenkénti 3 ezer helyett 5 ezer lenne az utalvány értéke, vagyis éves szinten 5 millió helyett több mint 8 milliót kellene elkülöníteni erre. Megszavazták. Ugyancsak a Fdiesz-frakció indítványa, hogy alakítsanak ki a városban egy modern kutyafuttatót, melynek a lehetséges helyét még nem határozták meg. Dr. Török Miklós (DK) támogatja, de felhívja a figyelmet a felelős állattartásra, vagyis a kutyatulajdonosok csak védőoltással, chippel rendelkező ebeket hozzanak ide. Kádár József (Fidesz) szerint érdemes lenne az érintettek, vagyis a kutyások egyesületének a véleményét is kikérni, milyen legyen ez a futtató. Megszavazták.

11.45: Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta 3200 hetven éven felüli él a városban. A diferenciálással kapcsolatban az aggályát fejezte ki a városvezető. - Minden makói polgártársunk felé elkötelezettek vagyunk, így nem tehetünk különbséget makói és makói között - emelte ki Farkas Éva Erzsébet. Az emelés összesen 64 millió forintot jelentene a költségvetésben. Marosvári Attila (PSZM) módosíító indítványát nem fogadták el, az eredeti határozatot viszont igen.

11.35: Meghosszabbították a Maros-parti ingatlanok értékesítésére kiírt pályázatok elbírálási határidejét. Hetven éven felüliek támogatását emelni szeretnék. Az idősek eddig 5 ezret kaptak Advent-idején, most pedig 10-10 ezer jutna nekik Karácsony előtt, illetve Húsvétkor, az az éves szinten összesen 20 ezer lenne ez a segítség. Dr. Török Miklós (DK) arra kéri a városvezetést, mikor átadják ezeket az Erzsébet-utalványokat, ne kerüljön bele politikai jellegű szórólap, ahogy ez korábban is megesett. Czirbus Gábor alpolgármester szerint ebben nincsen semmi politika, hiszen önálló körzettel rendelkező képviselők viszik ki ezeket, s nem csak fideszesek. - Ha így nézzük, akkor Gáspár Sándor képviselú úr is fideszes? - tette fel a költői kérdést Czirbus Gábor. Marosvári Attila (PSZM) szerint diferenciálni kellene ezt a támogatást, vagyis figyelembe kellene venni a nyugdíjat is. Javaslata: most vegyék le napirendről, s a következőn tárgyalják újra, mivel az ülés előtt kapta meg erről az erről szóló anyagot.

11.30: I. világháborús hadisírok felújítására kíván pályázni az önkormányzat, összesen közel 5 millió forint értékben. A benyújtás határideje szeptember elseje. A testület elfogadta. Helyi autóbusz-közlekedés ellátására pályázatot írnak ki, mivel a korábbi tender december végén lejár. Megszavazták.

11.15: Makó-Maroslele-Hódmezővásárhely között kerékpárút épül, ennek kapcsán a makói önkormányzat részéről Czirbus Gábor alpolgármestert bízták meg a közbeszerzés során a köztes döntések meghozatalára. A Marosmenti Utánpótlás Futball Clubbal kötött fizetési megállapodás határidejét módosították. Az önkormányzat bérleti szerződést kötött a Makói Kígyó Patika Bt.-vel.

Támogatások összegét emelik Makón

11.10: Településrendezéssel kapcsolatos rendeletet át kellett dolgozni az arculati kézikönyv készítése miatt. Megszavazták. Módosították az idei költségvetést is oly módon, hogy át kellett vezetni több fejlesztési pénzt is. Így az új levéltár és az új Kálvin téri rendelő tervezési költsége miatt. Dr. Török Miklós (DK): üdvözli a Kálvin téri rendelő megépítését, de a versenysportok költségei miatt nem szavazza meg ezt az előterjesztést. Czribus Gábor válasza: a tömegsportot kívánják támogatni, ez pedig nem más, mint az egészség megőrzése. A grémium elfogadta.

11.05: A Galamb kollégium épületének fűtéskorszerűsítésére 25 millió forint kell, a Makói Városgazdálkodási Nonprofit Kft. ezért visszatérítendő támogatást kért az önkormányzattól a beruházásra. A fejlesztésnek köszönhetően évi 10 millióval csökkennek a költségek, ugyanis termálvízzel fűtenének a későbbiekben. A grémium megszavazta.

11.00: Első napirendi pontként a polgármesteri tájékoztatót tárgyalják. Kérdés nem volt, a grémium elfogadta azt. Az alpolgármesteri beszámoló kapcsán dr. Török Miklós (DK) kérdése: a szennyvízteleppel kapcsolatos tárgyalás során elmerült-e az, hogy folyamatosan bűz érkezik onnan. Czirbus Gábor válasza: egyeztetett ez ügyben is, új technológiát próbáltak ki, az okozta ezt a szagot, ezért ezt nem fogják használni. A beszámolót megszavazták.

10.55: Kovács Sándor (Fidesz): ez nagyon jó tanulóév volt arra, hogyan tudja a város lebonyolítani a felújításokat. Amennyiben tudnak rá forrást biztosítani, a következő esztendőkben is folytatni kell a járdaprogramot. Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: utak karbantartására, illetve újak építésére is kell engedélyes terveket készíteni.

Támogatások összegét emelik Makón

10.50: A 100 milliós járdaprogram eddigi eredményei kerültek terítékre. A hálózat hossza 228 kilométer. A felmérés szerint a legrosszabb állapotban összesen 29 kilométer van, ezzel kezdték el a munkát. Lesi, Honvéd és Vertántelep városrészben több helyen járda sincs. Most összesen 28 utcában dolgoztak, illetve dolgoznak a kivitelezők.

10.40: Ebben az esztendőben több közintézményben is volt kisebb-nagyobb felújítás. Így például a Kálvin téri óvodában az udvart, a kerítést rendbe tették, de kaptak új szabadtéri játkokat is. A Kassai utcai oviba laminált padló került, illetve kicserélték a nyílászárókat. A Hold utcán pedig műfüves pályát alakítottak ki. Az Erdélyi püspök utcai intézményben pedig garanciális javításokat végeztek. A Kálvin téri bölcsőde lapostetejét szigetelték.

10.20: A nyáron számos start közmunkaprogram folyt a városban. Ez összesen közel 450 millió forintos tételt jelentett. Több illegális hulladéklerakót is felszámoltak, összesen 280 tonna szemetet szedtek így össze. Emellett a közmunkások zöldséget is termesztettek, például 12,3 tonna vöröshagymát, de a város köztereit 10 ezer tő muskátlival színesítették, melyeket szintén ebben a programban neveltek.

10.15: Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta: két pályázatot is benyújtottak Honvéd városrész rehabilitációjára. Ennek első eleméről Tóthné Balázs Andrea, a projekt szakmai vezetője adott tájékoztatót. A 219 milliós támogatás során 154 helyi lakost sikerült bevonni a programba. Július elsejétől tíz szociális munkás segít a városrészben.

10.00: Barna Gábor, a Városmarketing Iroda vezetője röviden bemutatta, mivel is foglalkoztak ebben az esztendőben. Így például városnéző túrákat és csoportos kalandparki látogatásokat szerveztek, segítették a városi rendezvényeket, Makó-kártyákat készítettek, nyáron hét gyakornokot is foglalkoztattak a hosszabb nyitva tartási idő és megnövekedett turistaforgalom miatt.

09.55: Kovács Sándor (Fidesz) több panasz érkezett arra, hogy nem mindenhol működik a közvilágítás és a szolgálatót nehezen lehet ez ügyben elérni. A hibát az önkormányzati zöld számon is be lehet jelenteni - érkezett a válasz.

09.50: Dr. Török Miklós (DK) tréfásan megjegyezte, hogy a sok jó mellett ő most egy kicsit szemétkedni fog. Utalt ezzel arra, hogy gond van a szemétszállítással, vagyis a szolgálató összeönti a zöld- és a kommunális hulladékot, így ez nem segíti elő azt, hogy a lakók szelektíven gyűjtsenek. Másrészt lassan cserélik ki a sérült kukákat, illetve az idén még sokan nem kaptak egyetlen egy csekket sem, melyen fizethetnék a szemétszállítást. A válasz: a számlázást országosan intézik, a törött konténereket ősszel lecserélik, az összeöntés pedig csak egyszer fordult elő, de a telepen szétválogatták.

09.40: Farkas Éva Erzsébet polgámester elmondta: augusztusban 176 migránst fogtak el Makó térségében - erről tájékoztatta az önkormányzatot a rendőrség. A városvezető ezért bízik abban, hogy a nemzetközi bíróság megfelelő ítéletet hoz a kvótaperben. Palicz András városi rendőrkapitány hozzáfúzte: Makón ez nem jelentett nekik semmi plusz munkát, mert már a határnál elfogták az illegális bevándorlókat.

09.35: Czirbus Gábor alpolgármester a lezárult és folyamatban lévő sportberuházásokról szólt. A sportpályán elkészültek az új öltözők, amit a sportolók már birtokba is vettek. Az ünnepélyes átadására hamarosan sor kerül. Novemberben pedig elkezdik a Pulitzer sétányon az új műfüves focipálya kialakítását.

09.32: Weszelyné Véghseő Henriett Mária (Fidesz) elmondta, hogy a nyáron is támogatták a rászoruló gyerekeket, hiszen közülük 184-en térítésmentesen étkezhettek. Emellett kitért arra is, hogy a Hagymatikum előtt lévő szelfipont akkora siker volt, hogy a későbbiekben két újabbat helyeznek ki: az egyiket a Maros-parton, a másikat pedig a főtéri szökőkútnál.

Támogatások összegét emelik Makón

09.30: Kádár József (Fidesz) két dolgot említett. Az egyik, hogy az önkormányzati földeken a közmunkaprogram keretében termelt burgonyát, vöröshagymát szétosztják a rászorulók között. A másik pedig, hogy elindult az újvárosi rendelő felújítása. A munkálatok során a rendelést átköltöztették a szembe lévő egykori bölcsőde épületébe. Toldi János (Fidesz) is egy beruházás kapcsán kért szót. A városatya az új könyvtár építését emelte ki, s kérte a lakosokat, hogy legyenek türelemmel, hiszen ez a megaberuházás zajjal és porral jár, de az elkészülte után éke lesz a városnak.

09.27: Kovács Sándor (Fidesz): az iskolakezdéskor a kormány mellett a makói önkormányzat, illetve a Makó Város Közművelődéséért Közalapítvány is segíti a családokat. Az 1661 gyermek 3-3 ezer forintos tanszervásárlási utalványt kap. A képviselő hozzátette: szeretné, ha a későbiekben ezt az összeget 5-5 ezer forintra emelnék.

09.23: Czirbus Gábor alpolgármester elmondta: a kormány segítségének köszönhetően elindult a Hagyamház felújítása. Várhatóan őszre elkészül a 130 milliós beruházás. A kulturális központ közvetlen szomszédságában lévő Návay iskola is megújult, s ennek köszönhetően ezen belvárosi rész teljesen megszépül.

09.20: Mind a tizenhét település vezetője egyet értett abban, hogy az újabb fejlesztésnek köszönhetően a projekt megmenthető és jó minőségű ivóvizet kapnak a lakosok - folytatta Farkas Éva Erzsébet.

09.15: A napirendek előtt Farkas Éva Erzsébet beszámolt arról, hogy a kistérség ivóvízminőség-javító projektjének további beruházására 1 milliárd forintot kértek a kormánytól. Erre azért volt szükség, mert korábban hiába költöttek rá több mint 3 milliárdot, még mindig nem lehet rákötni az új rendszerre. A projekt összesen 17 települést érint.

09.10: Daróczi Szilvia a Csongrád Megyei Közgyűléstől Csongrád Megye Kultúrájáért és Köznevelésért-díjat kapta. A Bartók iskola pedagógusát ebből az alkalomból Farkas Éva Erzsébet polgármester köszöntötte.

09.03: Farkas Éva Erzsébet polgármester az ülést megnyitotta. A 12 települési képviselőből jelen van 11, így a grémium határozatképes.

Támogatások összegét emelik Makón

Munkatársunktól. K.