2018. február 21. szerda, Eleonóra
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
1°C
Eső / 2°C
cs / 1°C
p / 2°C
Regionális Hírek
Kovács Péter | 2017-05-18 10:58:20

Szombaton nyílik a Nyári Tárlat Szegeden

Szeged kiemelkedő képzőművészeti seregszemléjét, a legfontosabb hazai kortárs alkotók műveivel, egészen július közepéig nézhetik meg a látogatók.

Szombaton nyílik a Nyári Tárlat Szegeden

Idén is rengeteg képzőművész adott be összesen több mint 600alkotást a Szegedi Nyári Tárlat előzsűrizésére. Nátyi Róbert művészettörténész, a kiállítás kurátora elmondta: az első forduló után, a tényleges zsűrizésen már 250 festményt, grafikát és plasztikát szemlézett Ibos Éva művészettörténésszel ésKántor Ágnes festőművésszel közösen.

A Nyári Tárlat évről évre tartja kiemelkedő színvonalát, mutatja ezt az a tény is, hogy a jelentős magyar képzőművészek úgy érzik, nem maradhatnak le a kétévente jelentkező szemléről. Az idén harmincnyolcadik alkalommal megrendezett kiállítás mindenkori célja, hogy bemutassa a kortárs magyar képzőművészeti törekvéseket, a hazai táblaképfestészetről, grafikáról és plasztikai törekvésekről nyújtson átfogó és hiteles képet.

Aszabadbeadásos rendszer mellett ebben az évben is felkérték a legnevesebb magyar képzőművészeket, hogy részvételükkel emeljék a nívós seregszemle fényét.Többek közt ef Zámbó István, Fajó János, feLugossy László, Ilona Keserü Ilona, Popovics Lőrinc, Serényi H. Zsigmond, Szüts Miklós, Váli Dezső, Vojnich Erzsébet adott be alkotást a május 20. és július 16. közt látogatható tárlatra.

Nátyi Róbert a mai sajtótájékoztatón elmondta, az elmúlt évek szellemében történt a válogatás és a kiállítás rendezése is. A műveket stilárisan csoportosította, a palota első szintjén kaptak helyet a nonfiguratív, avantgarde alkotások, a második szinten pedig a figuratív művek.

A XXXIX. Nyári Tárlat nyilvános megnyitóját május 20-án, szombaton 15 órától tartja a REÖK. Az eseményen köszöntőt mond dr. Solymos László, Szeged Megyei Jogú Város alpolgármestere, a kiállítást pedig Juronics Tamás Kossuth-díjas koreográfus nyitja meg. A megszokottak szerint most is ezen az alkalmon adják át az elismeréseket a Nyári Tárlat díjazott alkotóinak.

 

Forrás:

Fábián Barbara
sajtóreferens