2018. január 21. vasárnap, Ágnes
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
0°C
Felhős / 1°C
h / 0°C
k / -1°C
Közélet és Művelődés
Szabó Viktor | 2017-10-12 14:16:25

Szent László őrzi a vásárhelyieket

Szent László trónra lépésének 940., szentté avatásának 825. évfordulója alkalmából a 2017-es évet Szent László-emlékévnek nyilvánították. Az emlékév kapcsán, Hódmezővásárhelyen egy új, Szent Lászlót ábrázoló szobrot avattak fel.

A szobrot Kenéz Heka Etelka lovag, költő, énekművész, mecénás adományozta a városnak. A művésznőnek nem ez volt az első ilyen jellegű adományozása, a város több pontját díszítik olyan szobrok, domborművek, amik az ő jóvoltából kerültek ki a közterekre. A legújabb, Szent László szobrot csütörtök délelőtt avatták fel a Szentháromság-templom előtt.

Szent László őrzi a vásárhelyieketSzent László szobra a Szentháromság-templom előtt

Az ünnepségen beszédet mondott Dr. Kószó Péter, Vásárhely alpolgármestere, aki köszönetét fejezte ki Kenéz Heka Etelkának. Beszédében elmondta, hogy valamennyi korabeli történeti forrás megjegyzi, hogy Szent László tökéletesen alkalmas volt az uralkodásra, mondhatni arra született. Olyan intézkedéseket hozott, amikkel képes volt megszilárdítani mind a magyarság létét, mind a keresztény eszmék terjedését a középkori Európában. Szent Istváni életműnek az egyik legkiválóbb folytatója volt.

Szent László őrzi a vásárhelyieket

Szent László templomokat, kolostorokat, iskolákat, birtokokat adományozott a katolikus egyháznak. Megerősítette és továbbfejlesztette a püspöki szervezetet. Olyan törvényeket hozott, amik példás büntetésekkel sújtották a gazembereket és a pogány szertartásokat is keményen büntették. Elkötelezett katolikus magyar királyként ő volt az, aki István Király, Imre herceg, Gellért püspök valamint András és Benedek zarándokok szentté avatását kezdeményezte.” – hangzott el Kószó Péter beszédében.

Szent László őrzi a vásárhelyieketDr. Kószó Péter

A szobrot dr. Bíró László, katolikus tábori püspök szentelte meg, aki köszöntőjében elmondta, hogy Szent László az örök élet távlatában élő ember volt. A vásárhelyi szobor tekintete ezt a dicső érzést kelti, hiszen csak úgy, mint a Nagyváradon található Herma-mellszobornak, nem lehet a szemébe nézni.

Szent László őrzi a vásárhelyieketdr. Bíró László

Hódmezővásárhely tehát ismét egy mesterművel lett gazdagabb, amit köszönhet a város Kenéz Heka Etelka adományozónak, és a készítőnek, Lantos Györgyi szobrászművésznek.

Szent László őrzi a vásárhelyieket

 

Sz.Viktor

Szentháromság-templom előtt