2015. május 6. szerda, Ivett
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
30°C
19°C
Tiszta / 30°C
cs / 19°C
p / 20°C
Közélet és Művelődés
Nagy Ágnes | 2012-01-22 06:23:59

Szeged Kultúrájáért Díj és Kölcsey-éremeső a Korzóban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a korábbi évek hagyományainak megfelelően pénteken a Korzó Zeneházban adták át a Szeged Kultúrájáért Díjakat és a Kölcsey-érmeket mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a Tisza-parti város kulturális életének sokszínűségéhez.

23 éve Glatz Ferenc akadémikus kezdeményezésére nemzeti fohászunk, Kölcsey Ferenc Himnuszának születésnapja a Magyar Kultúra Napja – idén a Himnusz megszületésének 189. évfordulóját ünnepelhetjük – emlékeztetett a díjakat átadó Botka László polgármester. Mint fogalmazott, immár hagyomány, hogy ekkor a város közössége nevében köszönetet mondanak mindazon kiváló művészeknek, művelődésszervezőknek és szponzoroknak, akik munkája, tehetsége lehetővé teszi azt, hogy Szeged nemcsak magyarországi, hanem európai kulturális régióközpont is.

“Szeged város sikerének titka, hogy határozott és eltántoríthatatlan meggyőződésünk, hogy egy közösség, egy város kultúrája akkor értékes, ha sokszínű, és sokféle gyökérből képes sokféle ágat hajtani” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: magyar, európai kultúránk ellen vét az, aki a kultúrát, az oktatást, a közízlést, a médiát egyenformára kívánja faragni.

Szeged polgármestere arra is kitért, az önkormányzat mint városi kulturális intézmények fenntartója mindent megtett azért, hogy folyamatosan megújítani és bővíteni tudja intézményeit, így épültek-szépültek olyan létesítmények, mint a Korzó Zeneház, az Ifjúsági Ház, a Reök-palota, illetve több művelődési ház. Ezt a programot idén is folytatják: 2012 szeptemberében egy új, több ezer négyzetméteres kulturális központtal, a Szeged Agórával gazdagodik a város, amely a polgármester szavai szerint egyszerre lesz a város gyermekháza és egy 21. századi új csodák palotája, ami képes és alkalmas arra, hogy a szegedi kultúra és tudomány értékeit bemutassa.

Arról is beszámolt, hogy a város önkormányzata a tavalyi évben több mint négymilliárd forintot fordított a kulturális intézmények támogatására és fenntartására. Biztosította a jelenlevő kulturális intézmények művelődési szakembereit, hogy ez az összeg rendelkezésre fog állni a következő évi költségvetésben is, hiszen a város alapvető fontosságúnak tartja, hogy az értékeket meg tudják őrizni, és az intézményeknek megfelelő működési feltételeket biztosítsanak.

Szeged Kultúrájáért Díjat kapott Hencz Péter orvos, Klebelsberg Kuno-kutató, Majzik István, a Bába és Társai Kiadó ügyvezetője, a Magyarnótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesületének elnöke, a Szegedi Írók Társaságának egyik alapítója. Szintén átvehette a Szeged Kultúrájáért Díjjal járó aranygyűrűt Zombori László festőművész.

A szegedi kultúrát éltető alkotókat, előadókat, a kultúraközvetítést és -szervezést, a mecénási tevékenységet Kölcsey-éremmel ismerte el a város, melyet Szekeres Ferenc grafikusművész, Lajosné Somogyvári Alíz zongoraművész, tanár, Hollósi Zsolt író, újságíró, Máté-Tóth Andrásné közművelődési szakember, Vóna Györgyné, a Somogyi-könyvtár könyvrestaurátora, Bozsó Antal népzenész, Laczi Ferencné Link Márta néptáncos, Kancsár Orsolya színművész, a szegedi Pinceszínház gazdasági igazgatója és Szécsi Imre, a Millenniumi Kávéház programszervezője; valamint a Délmagyarország napilap, aminek nevében Sulyok Erzsébet főszerkesztő vehetett át. Idén Horváth Dezső író, újságíró volt az, aki a Kölcsey-érmet életműve elismeréseként kapta.

A díjátadó előtt a Nemzeti Pantheonnál a Szeged Tudományegyetem, valamint a város kulturális intézményeinek vezetői megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát.

Forrás: Szegedma

Fazekas Gábor | 2015-05-06 16:44:07

Nagyméretű dinoszaurusz megkövült maradványaira lelt munka közben egy északkelet-kínai földműves.

Égető Réka | 2015-05-06 16:13:30

Óvódások és alsós általános iskolások ismerkedhettek a hangszerek különleges világával szerdán délután a Bessenyei Ferenc Művelődési Központban, amikor is a Péczely Attila Alapfokú Művészeti Iskola tartotta meg hagyományos beiskolázási hangversenyét.

Égető Réka | 2015-05-06 15:44:23

Minden évben Anyák Napját a Nyugdíjas Lakópark lakóinak bevonásával, illetve a Kertvárosi Katolikus Általános Iskola alsós diákjaival ünneplik. Idén május 6-án, szerdán rendezték meg a neves eseményt.

Égető Réka | 2015-05-06 15:39:26

Különleges, négy az egyben festményt mutatott meg május 6-án, szerdán a sajtó képviselőinek Dr. Nagy Imre a Tornyai János Múzeum és Közművelődési Központ igazgatója. A nevezett alkotás is kiállításra kerül a május 17-én nyíló Barcsay Jenő életművét bemutató tárlaton. A sajtótájékoztató időpontjában érkeztek meg a múzeumba a budapesti Kovács Gábor Művészeti Alapítványtól kölcsönkapott alkotások.

Megyeri József | 2015-05-06 14:56:37

Egyperces szirénázással tisztelegtek szerda délután az ország összes tűzoltó parancsnokságán, így Vásárhelyen is Németh Tamás tűzoltó ezredes emléke előtt. A Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság megyei igazgatója április 26-án, 38. életévében elhunyt.

Soós Kata | 2015-05-06 14:45:04

A fejfájás sokak problémája –és megkeserítheti az életünket, ha éppen migrénes fejfájással van dolgunk. Ezzel a témával kapcsolatban beszélgettem Fekete Edittel a Yin-Yang Klinika tulajdonosával a Rádió 7 Női Magazinjában szerda délután.

Szeri Csaba | 2015-05-06 14:27:17

A kedden rendezett férfi labdarúgó Bajnokok Ligája elődöntő mérkőzésen a Juventus találkozott a Real Madriddal. A torinóiak nem feltett kézzel vonultak a pályára a királyiak ellen, szép csapat játékot mutattak be, ami elég is volt arra, hogy 1 gólos győzelmet arassanak.

Megyeri József | 2015-05-06 13:52:09

Az idei tanévben is ellátogatott a székkutasi Gregus Máté Általános Iskolába Milton Diehl, nyugalmazott egyetemi tanár az Amerikai Egyesült Államokból.