2015. július 30. csütörtök, Judit
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
18°C
21°C
Tiszta / 18°C
p / 21°C
szo / 23°C
Közélet és Művelődés
Nagy Ágnes | 2012-01-22 06:23:59

Szeged Kultúrájáért Díj és Kölcsey-éremeső a Korzóban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a korábbi évek hagyományainak megfelelően pénteken a Korzó Zeneházban adták át a Szeged Kultúrájáért Díjakat és a Kölcsey-érmeket mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a Tisza-parti város kulturális életének sokszínűségéhez.

23 éve Glatz Ferenc akadémikus kezdeményezésére nemzeti fohászunk, Kölcsey Ferenc Himnuszának születésnapja a Magyar Kultúra Napja – idén a Himnusz megszületésének 189. évfordulóját ünnepelhetjük – emlékeztetett a díjakat átadó Botka László polgármester. Mint fogalmazott, immár hagyomány, hogy ekkor a város közössége nevében köszönetet mondanak mindazon kiváló művészeknek, művelődésszervezőknek és szponzoroknak, akik munkája, tehetsége lehetővé teszi azt, hogy Szeged nemcsak magyarországi, hanem európai kulturális régióközpont is.

“Szeged város sikerének titka, hogy határozott és eltántoríthatatlan meggyőződésünk, hogy egy közösség, egy város kultúrája akkor értékes, ha sokszínű, és sokféle gyökérből képes sokféle ágat hajtani” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: magyar, európai kultúránk ellen vét az, aki a kultúrát, az oktatást, a közízlést, a médiát egyenformára kívánja faragni.

Szeged polgármestere arra is kitért, az önkormányzat mint városi kulturális intézmények fenntartója mindent megtett azért, hogy folyamatosan megújítani és bővíteni tudja intézményeit, így épültek-szépültek olyan létesítmények, mint a Korzó Zeneház, az Ifjúsági Ház, a Reök-palota, illetve több művelődési ház. Ezt a programot idén is folytatják: 2012 szeptemberében egy új, több ezer négyzetméteres kulturális központtal, a Szeged Agórával gazdagodik a város, amely a polgármester szavai szerint egyszerre lesz a város gyermekháza és egy 21. századi új csodák palotája, ami képes és alkalmas arra, hogy a szegedi kultúra és tudomány értékeit bemutassa.

Arról is beszámolt, hogy a város önkormányzata a tavalyi évben több mint négymilliárd forintot fordított a kulturális intézmények támogatására és fenntartására. Biztosította a jelenlevő kulturális intézmények művelődési szakembereit, hogy ez az összeg rendelkezésre fog állni a következő évi költségvetésben is, hiszen a város alapvető fontosságúnak tartja, hogy az értékeket meg tudják őrizni, és az intézményeknek megfelelő működési feltételeket biztosítsanak.

Szeged Kultúrájáért Díjat kapott Hencz Péter orvos, Klebelsberg Kuno-kutató, Majzik István, a Bába és Társai Kiadó ügyvezetője, a Magyarnótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesületének elnöke, a Szegedi Írók Társaságának egyik alapítója. Szintén átvehette a Szeged Kultúrájáért Díjjal járó aranygyűrűt Zombori László festőművész.

A szegedi kultúrát éltető alkotókat, előadókat, a kultúraközvetítést és -szervezést, a mecénási tevékenységet Kölcsey-éremmel ismerte el a város, melyet Szekeres Ferenc grafikusművész, Lajosné Somogyvári Alíz zongoraművész, tanár, Hollósi Zsolt író, újságíró, Máté-Tóth Andrásné közművelődési szakember, Vóna Györgyné, a Somogyi-könyvtár könyvrestaurátora, Bozsó Antal népzenész, Laczi Ferencné Link Márta néptáncos, Kancsár Orsolya színművész, a szegedi Pinceszínház gazdasági igazgatója és Szécsi Imre, a Millenniumi Kávéház programszervezője; valamint a Délmagyarország napilap, aminek nevében Sulyok Erzsébet főszerkesztő vehetett át. Idén Horváth Dezső író, újságíró volt az, aki a Kölcsey-érmet életműve elismeréseként kapta.

A díjátadó előtt a Nemzeti Pantheonnál a Szeged Tudományegyetem, valamint a város kulturális intézményeinek vezetői megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát.

Forrás: Szegedma

Herczegh Sándor | 2015-07-30 19:40:08

Két tűzoltóautó vonult ki csütörtökön este nem sokkal fél 8 előtt Hódmezővásárhelyen, a Koszta József utcába.

Szabó Viktor | 2015-07-30 18:49:38

Ezen a hétvégén sem maradunk kiváló sportesemények nélkül, ahol több sportágban is lesznek magyar érdekeltségek.

Tudósító | 2015-07-30 17:52:06

Ezen a héten 20 általános iskolás korú maradandó emlékeket és élményeket szerezhetett, hiszen a hódmezővásárhelyi „Kalózlányok, kalózfiúk tábor” színes programjaiba kapcsolódhatott be. A péntekig tartó tábor csütörtök délutáni programja strandolás volt, az uszodába mi is elkísértük a csapatot.

Tudósító | 2015-07-30 17:25:15

Nagyjából egy hónappal ezelőtt kezdődtek meg a munkálatok a 4415-ös jelzésű úton, ez Hódmezővásárhelyt és Makót köti össze, Szikáncsot és Földeákot érintve.

Égető Réka | 2015-07-30 17:18:44

A héten 13 kislány ismerkedhetett meg a különféle kézműves technikákkal a hódmezővásárhelyi Tájházban megrendezett kézműves tábor keretein belül. A gyerekeken látszott, hogy élvezik a tábort – illetve lelkesedésüknek hangot is adtak.

Tudósító | 2015-07-30 17:06:49

Ötven esztendeje nem nyúltak hozzá a földeáki iskola Zárda utcai épületéhez, így már nagyon ráfért a felújítás. A község oktatási intézménye nem csupán megújul, hanem egy új szárnnyal is bővül. A 120 millió forintos beruházásnak köszönhetően egy helyre költözik az alsó és a felső tagozat.

Égető Réka | 2015-07-30 15:53:10

Szerda este ismeretlen tettesek meggyalázták a kolozsvári Mátyás-szobrot. Nézze meg tudósítónk helyszínen készített fotóit!

Soós Kata | 2015-07-30 14:32:08

Nem az üzemelési szabályzatban foglaltak szerint működött, ezért visszavonta engedélyező határozatát és megtiltotta a fürdőzést a Szegedi Partfürdő medencéiben a járási tisztifőorvos.

Tudósító | 2015-07-30 13:57:23

Immár ötödik éve gyűjtenek búzát nemzeti összefogásban a magyar emberek. A Magyarok Kenyere elnevezésű program célja a rászoruló, határon innen és túli gyermekek támogatása. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete kiemelten fontosnak és támogatásra méltónak tartja a kezdeményezést, így idén is Kispál Ferenc, megyei elnök, hódmezővásárhelyi gazdasága szolgált a kezdeményezés megyei gyűjtőpontjául.

Tudósító | 2015-07-30 13:44:25

Tájékoztatót tartottak a szezonális hatósági ellenőrzésekről csütörtökön, Szegeden, melyet a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara a Csongrád Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztályával, és az Enterprise Europe Network Szegeddel együttműködésben szervezett.