2015. január 29. csütörtök, Adél
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-3°C
4°C
Felhős / -3°C
p / 4°C
szo / 3°C
Közélet és Művelődés
Nagy Ágnes | 2012-01-22 06:23:59

Szeged Kultúrájáért Díj és Kölcsey-éremeső a Korzóban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a korábbi évek hagyományainak megfelelően pénteken a Korzó Zeneházban adták át a Szeged Kultúrájáért Díjakat és a Kölcsey-érmeket mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a Tisza-parti város kulturális életének sokszínűségéhez.

23 éve Glatz Ferenc akadémikus kezdeményezésére nemzeti fohászunk, Kölcsey Ferenc Himnuszának születésnapja a Magyar Kultúra Napja – idén a Himnusz megszületésének 189. évfordulóját ünnepelhetjük – emlékeztetett a díjakat átadó Botka László polgármester. Mint fogalmazott, immár hagyomány, hogy ekkor a város közössége nevében köszönetet mondanak mindazon kiváló művészeknek, művelődésszervezőknek és szponzoroknak, akik munkája, tehetsége lehetővé teszi azt, hogy Szeged nemcsak magyarországi, hanem európai kulturális régióközpont is.

“Szeged város sikerének titka, hogy határozott és eltántoríthatatlan meggyőződésünk, hogy egy közösség, egy város kultúrája akkor értékes, ha sokszínű, és sokféle gyökérből képes sokféle ágat hajtani” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: magyar, európai kultúránk ellen vét az, aki a kultúrát, az oktatást, a közízlést, a médiát egyenformára kívánja faragni.

Szeged polgármestere arra is kitért, az önkormányzat mint városi kulturális intézmények fenntartója mindent megtett azért, hogy folyamatosan megújítani és bővíteni tudja intézményeit, így épültek-szépültek olyan létesítmények, mint a Korzó Zeneház, az Ifjúsági Ház, a Reök-palota, illetve több művelődési ház. Ezt a programot idén is folytatják: 2012 szeptemberében egy új, több ezer négyzetméteres kulturális központtal, a Szeged Agórával gazdagodik a város, amely a polgármester szavai szerint egyszerre lesz a város gyermekháza és egy 21. századi új csodák palotája, ami képes és alkalmas arra, hogy a szegedi kultúra és tudomány értékeit bemutassa.

Arról is beszámolt, hogy a város önkormányzata a tavalyi évben több mint négymilliárd forintot fordított a kulturális intézmények támogatására és fenntartására. Biztosította a jelenlevő kulturális intézmények művelődési szakembereit, hogy ez az összeg rendelkezésre fog állni a következő évi költségvetésben is, hiszen a város alapvető fontosságúnak tartja, hogy az értékeket meg tudják őrizni, és az intézményeknek megfelelő működési feltételeket biztosítsanak.

Szeged Kultúrájáért Díjat kapott Hencz Péter orvos, Klebelsberg Kuno-kutató, Majzik István, a Bába és Társai Kiadó ügyvezetője, a Magyarnótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesületének elnöke, a Szegedi Írók Társaságának egyik alapítója. Szintén átvehette a Szeged Kultúrájáért Díjjal járó aranygyűrűt Zombori László festőművész.

A szegedi kultúrát éltető alkotókat, előadókat, a kultúraközvetítést és -szervezést, a mecénási tevékenységet Kölcsey-éremmel ismerte el a város, melyet Szekeres Ferenc grafikusművész, Lajosné Somogyvári Alíz zongoraművész, tanár, Hollósi Zsolt író, újságíró, Máté-Tóth Andrásné közművelődési szakember, Vóna Györgyné, a Somogyi-könyvtár könyvrestaurátora, Bozsó Antal népzenész, Laczi Ferencné Link Márta néptáncos, Kancsár Orsolya színművész, a szegedi Pinceszínház gazdasági igazgatója és Szécsi Imre, a Millenniumi Kávéház programszervezője; valamint a Délmagyarország napilap, aminek nevében Sulyok Erzsébet főszerkesztő vehetett át. Idén Horváth Dezső író, újságíró volt az, aki a Kölcsey-érmet életműve elismeréseként kapta.

A díjátadó előtt a Nemzeti Pantheonnál a Szeged Tudományegyetem, valamint a város kulturális intézményeinek vezetői megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát.

Forrás: Szegedma

Megyeri József | 2015-01-29 07:01:05

A Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség egyik igazgatóhelyetteseként dolgozik január közepe óta a Makói Járási Hivatal korábbi vezetője Weszely Tamás. A megye fejlesztéséért felelős.

Tudósító | 2015-01-29 06:55:24

Megemlékezést tartott Makó Város Önkormányzata és a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület kedden 15 órakor a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából. A Csanád vezér téri, makói zsidó emlékműnél Farkas Éva Erzsébet, Makó polgármester asszonya és Urbancsok Zsolt, a Dr. Kecskeméti Ármin Egyesület elnöke köszöntötték a jelenlévőket.

Megyeri József | 2015-01-29 06:54:46

A Kossuth téri jégpálya csütörtökön is várja a korcsolyázni vágyókat. A létesítmény reggel 8 órakor nyit.

Megyeri József | 2015-01-29 06:51:54

Budapesti városrészleteket, piaci hangulatot, családi jeleneteket fest László Dániel, a REÖK legújabb kiállításának alkotója. Hiperrealista művei fényképszerűen gyönyörű, sokszínű világot varázsolnak a REÖK falaira. A kiállítás pénteken 17 órakor nyílik.

Soós Kata | 2015-01-29 06:50:37
A Fidesz szerint az olcsóbb üzemanyag miatt csökkennie kellene a kenyér árának, a pékszövetség vezetője viszont azt mondja, nekik jelenleg nem áll módjukban mérsékelni a sütőipari termékek árát. A gázolaj csak nagyon kicsi hányadot tesz ki. Minimálbér-emelés, útdíj, ekáer és élelmiszerlánc-felügyeleti díj drágítja a kenyeret. Ellenségünk a magas áfa és az albán pékség.
Megyeri József | 2015-01-29 06:50:05

Szegeden, a Kormányhivatal épületében, Kisteleken a Járási Hivatalban kezdi meg működését új típusú ügyfélszolgálat.

Megyeri József | 2015-01-29 06:47:10

Az Európai Unió tagállamainak egyhangú döntése értelmében Magyarország teljes területe mentes a sertésállományokat veszélyeztető Aujeszky-betegségtől. Ennek köszönhetően a hazai sertéstartók egyszerűbb feltételekkel exportálhatnak, a Magyarországra érkező sertésszállítmányoknak viszont a betegségtől mentes státusz védelmében szigorúbb feltételeknek kell megfelelniük – közölte a brüsszeli döntést Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár.

Soós Kata | 2015-01-29 06:39:14

Pénteken Egerben vendégszerepel a Vásárhelyi Kosársuli NBI/B csoportos felnőtt csapata. Ennek ellenére nem maradnak kosárlabda nélkül a vásárhelyi szurkolók, mivel vasárnap nemzetközi serdülő tornát rendeznek a Hódtói Sportcsarnokban. Az esemény a 20 éves a Vásárhelyi Kosársuli programsorozat része.