2015. szeptember 2. szerda, Rebeka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
31°C
30°C
Tiszta / 31°C
cs / 30°C
p / 29°C
Közélet és Művelődés
Nagy Ágnes | 2012-01-22 06:23:59

Szeged Kultúrájáért Díj és Kölcsey-éremeső a Korzóban

A Magyar Kultúra Napja alkalmából, a korábbi évek hagyományainak megfelelően pénteken a Korzó Zeneházban adták át a Szeged Kultúrájáért Díjakat és a Kölcsey-érmeket mindazoknak, akik munkájukkal hozzájárultak a Tisza-parti város kulturális életének sokszínűségéhez.

23 éve Glatz Ferenc akadémikus kezdeményezésére nemzeti fohászunk, Kölcsey Ferenc Himnuszának születésnapja a Magyar Kultúra Napja – idén a Himnusz megszületésének 189. évfordulóját ünnepelhetjük – emlékeztetett a díjakat átadó Botka László polgármester. Mint fogalmazott, immár hagyomány, hogy ekkor a város közössége nevében köszönetet mondanak mindazon kiváló művészeknek, művelődésszervezőknek és szponzoroknak, akik munkája, tehetsége lehetővé teszi azt, hogy Szeged nemcsak magyarországi, hanem európai kulturális régióközpont is.

“Szeged város sikerének titka, hogy határozott és eltántoríthatatlan meggyőződésünk, hogy egy közösség, egy város kultúrája akkor értékes, ha sokszínű, és sokféle gyökérből képes sokféle ágat hajtani” – hangsúlyozta a polgármester. Hozzátette: magyar, európai kultúránk ellen vét az, aki a kultúrát, az oktatást, a közízlést, a médiát egyenformára kívánja faragni.

Szeged polgármestere arra is kitért, az önkormányzat mint városi kulturális intézmények fenntartója mindent megtett azért, hogy folyamatosan megújítani és bővíteni tudja intézményeit, így épültek-szépültek olyan létesítmények, mint a Korzó Zeneház, az Ifjúsági Ház, a Reök-palota, illetve több művelődési ház. Ezt a programot idén is folytatják: 2012 szeptemberében egy új, több ezer négyzetméteres kulturális központtal, a Szeged Agórával gazdagodik a város, amely a polgármester szavai szerint egyszerre lesz a város gyermekháza és egy 21. századi új csodák palotája, ami képes és alkalmas arra, hogy a szegedi kultúra és tudomány értékeit bemutassa.

Arról is beszámolt, hogy a város önkormányzata a tavalyi évben több mint négymilliárd forintot fordított a kulturális intézmények támogatására és fenntartására. Biztosította a jelenlevő kulturális intézmények művelődési szakembereit, hogy ez az összeg rendelkezésre fog állni a következő évi költségvetésben is, hiszen a város alapvető fontosságúnak tartja, hogy az értékeket meg tudják őrizni, és az intézményeknek megfelelő működési feltételeket biztosítsanak.

Szeged Kultúrájáért Díjat kapott Hencz Péter orvos, Klebelsberg Kuno-kutató, Majzik István, a Bába és Társai Kiadó ügyvezetője, a Magyarnótaszerzők és Énekesek Dél-magyarországi Egyesületének elnöke, a Szegedi Írók Társaságának egyik alapítója. Szintén átvehette a Szeged Kultúrájáért Díjjal járó aranygyűrűt Zombori László festőművész.

A szegedi kultúrát éltető alkotókat, előadókat, a kultúraközvetítést és -szervezést, a mecénási tevékenységet Kölcsey-éremmel ismerte el a város, melyet Szekeres Ferenc grafikusművész, Lajosné Somogyvári Alíz zongoraművész, tanár, Hollósi Zsolt író, újságíró, Máté-Tóth Andrásné közművelődési szakember, Vóna Györgyné, a Somogyi-könyvtár könyvrestaurátora, Bozsó Antal népzenész, Laczi Ferencné Link Márta néptáncos, Kancsár Orsolya színművész, a szegedi Pinceszínház gazdasági igazgatója és Szécsi Imre, a Millenniumi Kávéház programszervezője; valamint a Délmagyarország napilap, aminek nevében Sulyok Erzsébet főszerkesztő vehetett át. Idén Horváth Dezső író, újságíró volt az, aki a Kölcsey-érmet életműve elismeréseként kapta.

A díjátadó előtt a Nemzeti Pantheonnál a Szeged Tudományegyetem, valamint a város kulturális intézményeinek vezetői megkoszorúzták Kölcsey Ferenc szobrát.

Forrás: Szegedma

Soós Kata | 2015-09-02 14:21:18

Nem lehet elég hamar gondolnunk a megelőzésre – hiszen csintalan gyermekink akaratuk ellenére is elszenvedhetnek az iskolában vagy a játszótéren olyan baleseteket, amikor is jól jön, ha van biztosításunk. Varró Katalin a Generali biztosító főtanácsadója volt a vendégem a Női magazinban, akitől részletesen tájékoztatást kaptunk a lehetőségeinkről.

Megyeri József | 2015-09-02 13:51:43

264 külföldi hallgató kezdi meg részképzős tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a 2015/2016. tanév I. félévében az ERASMUS , a CEEPUS nemzetközi mobilitási programok és az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Zürichi Egyetemmel kötött kétoldalú szerződésének alapján. A legtöbb diák, 59 fiatal Franciaországból érkezett, a top 5 küldő ország között szerepel még Törökország, Spanyolország, Olaszország és Románia.

Megyeri József | 2015-09-02 13:42:42

Egy málagai gyárban készítették a drótkerítést, amelyet a magyar szerb határon építettek ki - közölte szerdai cikkében az El Mundo című konzervatív spanyol napilap.

Tudósító | 2015-09-02 13:17:29

Szeptember 6-án rendezik meg a népszerű Szatyamazi Repülőtéri Nyíltnapot és Pörköltfőző Versenyt, a település repülőterén.

Tudósító | 2015-09-02 12:24:05

Szeptember 1-jén és 2-án rendezték meg Hódmezővásárhelyen, a Hód-Mezőgazda Zrt. kiállítási centrumában a bíró-minősítő rendezvényt. Ilyen európai szintű programot Magyarországon még nem rendeztek.

Tudósító | 2015-09-02 12:10:02

Lépésről lépésre a biztonságért prevenciós programot indított el a Csongrád Megyei Rendő-főkapitányság. Ennek keretében szerdán a makói Szikszai iskolában tartottak egy tanévnyitót, melyre a megye valamennyi református iskoláját elhívták. Míg a tanárok előadásokat hallgathattak meg, addig a diákok játékos formában ismerkedtek a bűnmegelőzéssel.

Soós Kata | 2015-09-02 11:53:24

A hőség megnövelte a háztartások vízfogyasztását a nyári időszakban – arra az adatra, hogy mennyivel - a leolvasások után derül fény. Vendégeim voltak ma az Alföldvíz Zrt-től Goda Sándor üzemviteli főosztályvezető és Czira László vízmérőcserélő csoportvezető.

Megyeri József | 2015-09-02 11:53:07

Technikai okok miatt szünetel az ügyfélfogadás szeptember 7-én, hétfőn a mindszenti kormányablaknál.

Megyeri József | 2015-09-02 11:43:27

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata a város lakóinak továbbra is térítésmentesen biztosít nemzeti zászlót.

Szeri Csaba | 2015-09-02 11:37:15

Szeptember 5-én, szombaton Nemzetközi Női Felnőtt és Junior Kézilabda Tornát rendeznek Hódmezővásárhelyen, a Balogh Imsi Sportarénába. A sporteseményen a hazai HLKC csapatán kívül Makóról, Aradról, Nagylakról és Adáról is érkeznek vendég együttesek.