2018. február 24. szombat, Mátyás
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
1°C
-2°C
Felhős / 1°C
v / -2°C
h / -5°C
Regionális Hírek
Soós Kata | 2015-02-25 11:54:15

Szeged is biztonságosabb lett az árvízvédelmi szakasz megújításával

Az Alsó-Tisza vidékének leghosszabb, legnagyobb kiterjedésű árvízi védelmi szakasza újult meg egy több mint 1,2 milliárd forintos projekt keretében. A beruházás a Tisza és a Maros folyó bal partját, a szerb és a magyar határ közötti szakaszt, s így Szeged belvárosát is érinti.

Szeged is biztonságosabb lett az árvízvédelmi szakasz megújításával Befejeződött a Szeged belterületét is védő árvízvédelmi szakaszon zajló projekt kivitelezése, ami még 2013 októberében kezdődött. Kozák Péter, az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (ATIVIZIG) vezetője portálunknak elmondta, a 2006-os tiszai árvíz tapasztalatai után határozták meg a szükséges intézkedéseket, és a megvalósult árvízvédelmi fejlesztés közel 65 ezer ember élet- és vagyonbiztonságát növeli a Torontáli öblözetben.

„A projekt egyik legfontosabb eleme, hogy mintegy 40 ezer köbméter földanyag beépítésével leterhelő paplan épült a 2006-os árvíz során leginkább szivárgó vizekkel érintett szakaszokon. 1500 folyóméter hosszúságban megújult az úgynevezett újszegedi kistámfal, 150 folyóméter hosszban új kistámfal-szakaszok épültek meg, ami a magassági hiányok kezelése szempontjából fontos. Mintegy 15 kilométer hosszban a védvonal magassági- és kiépítési hiányokat megszüntettük, vagyis a töltés magasságát megemeltük, illetve stabilizált útburkolatot kapott a szakasz. Ezeken felül 7 gátőrházunkat is korszerűsítettük” – sorolta Kozák Péter, hogy milyen rekonstrukciós munkákat végeztek a 85%-ban az európai unió által támogatott projekt keretében.

Az ATIVIZIG igazgatója elmondta, hogy a védekezési munkák egyik fontos eleme az előrejelzés, hogy a szakemberek megfelelő időben értesüljenek a vízrajzi adatokról. Ezt a célt öt vízrajzi monitoring állomás és a kapcsolódó hírközlési hálózat rekonstrukciójával tudják biztosítani. Kozák Péter kiemelte, hogy a szegedi állomásra beépítettek egy folyamatos vízhozamészlelést lehetővé tevő speciális berendezést is. A projekt tartalmazta továbbá a Maros bal parti hullámtéri véderdő rekonstrukcióját is.

Juhász Tünde kormánymegbízott az ünnepélyes projektzárón azt hangsúlyozta, hogy 65 ezer ember védelmét, biztonságát szolgálja a most lezárult fejlesztés. „Ennyien laknak ugyanis azon a területen Csongrád megyében a Tisza és a Maros bal partján a szerb határtól a román határig húzódik, beleértve Újszeged jelentős részét, Szőreg, Deszk, Klárafalva, Ferencszállás, Újszentiván, Tiszasziget, Kübekháza és Kiszombor települések lakosait” – közölte. A Csongrád megyei kormánymegbízott emlékeztetett, hogy a Tisza és a Maros folyók bal partja mentén elhelyezkedő terület, a Torontáli öblözet Magyarország egyik legalacsonyabban fekvő árterülete, s Juhász Tünde szerint ezért is fontos, hogy Szeged belvárosa mellett a másik oldal árvízvédelmi rendszere is biztonságosabbá vált a fejlesztés eredményeként..

Forrás: Szegedma.hu