2018. február 25. vasárnap, Géza
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
-4°C
-4°C
Felhős / -4°C
h / -4°C
k / -5°C
Tudomány és Technika
Czabarka János | 2018-01-08 12:32:29

Szárnyalhatunk az autóipar pályáján

Sok fiatal áll pályaválasztás előtt. Knezsik Istvánt az Autós Nagykoalíció elnökét arról kérdeztük a Napraforgó január 8-i adásában, hogy érdemes-e az autós szakirány felé fordulni?

A fiatalokat elsősorban a számítástechnika érdekli. Így elég nehéz lehet a pályaválasztás előtt állókat meggyőzni arról, hogy mégis az autóipar valamelyik ágát válasszák.

Pedig komoly átfedések vannak. Érdemes elgondolkodni azon, hogy egy hagyományos autóban 30-60 az önvezető járművekben pedig 250-350 asztali számítógépnek megfelelő kapacitású elektronika működik.  De nem csak az informatika fejlődik jelentősen ezen a téren, de a dizájn is egyre nagyobb szerepet kap. Ebben is óriási magyar sikerek vannak. Például a Volkswagen ID 2020 tervét Fogarasi-Benkő László és Száz Ákos tervezték.

Szárnyalhatunk az autóipar pályáján

Fogarasi-Benkő László és Száz Ákos a megálmodott prototipus előtt

A gépészetben is óriási lehetőségek vannak. Egy jól képzett szorgalmas és igényes autószerelő ma már jelentős jövedelemmel rendelkezik.
A lényeg, hogy a fiatalok merjenek álmodni az autóipari karrierjükről és legyenek bátrak belevinni munkájukba a kreativitásukat, ezt mindenhol értékelik.

Egy fiatal akkor tud szakmát választani, ha lehetősége nyílik betekinteni előtte az előtte álló feladatokba.

Nagyszerű lehetőséget jelent egy-egy szakmai kiállítás és vásár. Ebben a kategóriában például idén márciusban Automobil és Tuning Show-t rendezünk Budapesten, ahol szívesen látjuk a szakma iránt érdeklődőkat.

Szárnyalhatunk az autóipar pályáján

Knezsik István