2018. február 23. péntek, Alfréd
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-1°C
Eső / 2°C
szo / -1°C
v / -5°C
Közélet és Művelődés
Tudósító | 2017-11-06 22:05:32

Spöttle: Magyarországon nincsenek terroristák

- Ma Magyarországon nincsenek sem migránsok, sem terroristák - fejtette ki hétfő este Makón Georg Spöttle. A biztonságpolitikai szakértővel a Közéleti Klub rendezvényén Márton Imre beszélgetett az Európai Unió egyik legnagyobb problémájáról, a migrációról.

Spöttle: Magyarországon nincsenek terroristák

Zsúfolásig megtelt hétfő este a makói Korona Konferenciaközpont földszinti nagyterme, olyan sokan voltak kíváncsiak Georg Spöttle előadására. Ez nem is volt csoda, hiszen a biztonságpolitikai szakértő olyan fontos témával érkezett a Maros-parti városba, mint a migráció problémája. A neves német, de Magyarországon élő, dolgozó szakemberrel a Közéleti Klub vezetője, Márton Imre beszélgetett.

Spöttle: Magyarországon nincsenek terroristák

- Azt már az elején le kell szögezni, hogy Európa egyik legbiztonságosabb országa Magyarország, hiszen itt nincsenek se migránsok, se terroirsták - kezdte a beszélgetést Georg Spöttle. A terrortámadások, zaklatások többnyire azokat az államokat fenyegetik, ahol nagy számban élnek illegális bevándorlók, így például Német- vagy Franciaországot. - Mióta elindult ez a migrációs válság nagyjából 400-an vesztették életüket különböző merényletek során, ez alól kivétel a Visegrádi Négyek, a V4-ek államai, vagyis Cseh-, Magyar- és Lengyelország, valamint Szlovákia, ahol a kormányok kijelentették, köszönik szépen, de nem kérnek az illegális bevándorlókból - sorolta a szakértő. Georg Spöttle gondolatait itt találja:

Spöttle: Magyarországon nincsenek terroristák

Spöttle: Magyarországon nincsenek terroristák

- Körülbelül 1 millióan várakoznak arra, hogy beléphessenek Európába, annak ellenére, hogy az unió megállapodást kötött Törökországgal, az Égei-tengeren keresztül még mindig szép számmal jönnek be migránsok - folytatta Georg Spöttle. Az embercsempészek megpróbálnak minden járható útvonalat felfedezni, legyen az szárazföldi, vagy vízi. A szakértő felhívta arra figyelmet, hogy a migráció elleni legjobb védekezés a nemzeti összefogás, vagyis amíg egy-egy ország - lásd a V4-ek - állampolgárai kiállnak a bevándorlás ellen, ennek köszönhetően a kormányuk is így fog cselekedni, hiszen a lakosság ezt kívánja tőle.

Spöttle: Magyarországon nincsenek terroristák

- Magyarországon tökéletesen működik a határzár, emellett arra kellene törekedni, hogy senkit ne engedjenek úgy át, hogy ne igazolná a személyazonosságát, akinél nincsnenek megfelelő papírok, azok biztonságpolitikai szempontból be sem léphetnének az unióba - vélekedett Georg Spöttle. Újságírói kérdésként elhangzott: mit tud tenni az átlagember akkor, ha esetleg migránsokkal vagy csak azoknak vélt személyekkel találkozik? - Az a legfontosabb, hogy a hatóságot értesítsék, maguk semmit se kezdeményezzenek - zárta a beszélgetést a biztonságpolitikai szakértő hétfő este Makón.

Spöttle: Magyarországon nincsenek terroristák

Munkatársunktól. K.