2017. december 16. szombat, Etelka
30/267-77-77
62/533-777
Rádió 7
ÉLŐ
2°C
-0°C
Tiszta / 2°C
v / -0°C
h / -0°C
Regionális Hírek
Tudósító | 2017-03-15 14:33:48

„Sosem feledhetjük el e dicső tettet”

„1848-49 eszméje mélyen befészkelte magát a magyar néplélekbe. Március 15-e talán az egyetlen olyan ünnep, melyet teljes konszenzusként fogad el a magyar társadalom” – mondta el ünnepi beszédében Szél István, Székkutas polgármestere, a szerdai megemlékezésen.

„Sosem feledhetjük el e dicső tettet”

Március 15-én délelőtt emlékeztek meg Székkutason az 1848-49-es forradalom és szabadságharc eseményeiről valamint hőseiről. Ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét az ünnepség, melyen Jakab Zoltán Tibor plébániai kormányzó és Vladár Sándor református lelkipásztor hirdetett igét. Ezt követően a főtéren folytatódott a megemlékezés ünnepélyes zászlófelvonással. Majd a ’48-as kopjafánál helyezték el a tisztelők a megemlékezés koszorúit.

„Sosem feledhetjük el e dicső tettet”

„Sosem feledhetjük el e dicső tettet”

A művelődési ház előtt tartotta meg ünnepi beszédét Szél István polgármester. Székkutas első embere a ’48-as eseményekről beszélt a jelenlévőknek és azokról a márciusi ifjakról, akik bíztak céljaikban, biztosak voltak hitükben és elszántak voltak a harcban. „Nyugodtan kijelenthetjük, hogy bár az ellenséges és túlerőben lévő hatalmakkal szemben elbukott a harc, a forradalom végül nyert, mert az általa képviselt eszme révén született meg a modern magyar nemzet. Március 15-e ezzel a nemzeti önállóság, a nemzeti egység, és a polgári jogegyenlőség ünnepévé vált. És ha időnként el is bizonytalanodunk, sosem feledhetjük el, hogy milyen dicső tettet hajtottak végre őseink” – hallhattuk Szél Istvántól, aki párhuzamot is vont a múlt és jelen között. „A mostani világban más kihívások elé nézünk és más helyi és országos gonddal kell megküzdenünk, de egy valamiben nem változtunk: most is tudjuk, hogy a nemzeti függetlenség, az önrendelkezés joga, egy olyan elidegeníthetetlen joga nemzetünknek, amelyet nem adunk egykönnyen. A 1848-49-es szabadságharc ezernyi szállal kötődik mához, ezernyi útmutatást adhat a ma embere számára is. Európa jelenleg identitásválságban van. Újra meg kell találnia önmagát és célját, mert nem jár helyes úton. Magyarország az elmúlt években megerősödött és bizonyította életképességét. Bizonyítottuk, hogy képesek vagyunk újra megvédeni Európát, ahogy tettük azt sok évszázadon át.”

„Sosem feledhetjük el e dicső tettet”

„Sosem feledhetjük el e dicső tettet”

Az ünnepi beszédet követően a székkutasi Gregus Máté Általános Iskola Suli Színpadosai adták elő Márciusi ifjak című szerkesztett műsorukat, melyet Kovács Lászlóné állított össze. Majd pedig a művelődési ház névadó ünnepségére került sor, melyről ide kattintva olvashat.

 

RV